Tineret în (Re)Acțiune

Restaurantul lui Pinochio s-a deschis la Panciu

Clubul de jurnalism Tineret în (re)acţiune
4 aug 2017 7146 vizualizări

Tineri din trei țări europene, pasionați de gătit și de alimentație sănătoasă, s-au reunit la Panciu, pentru mai mult de o săptămână, pentru a descoperi cum este să gătești sănătos, să guști din mâncărurile tradiționale ale altor țări și să dezbați probelemele generației tale în jurul mesei cu bucate preparate în comun.

Proiectul "FOOD ACROSS BORDERS", desfășurat în perioada 18-26 iulie 2017, finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, și-a propus să transforme mâncarea într-un vehicul cultural și astfel să se consolideze dialogul dintre tinerii europeni prin intermediul activităților non-formale. “La acest proiect au participat un grup de  25 persoane de origine română, italiană si lituaniană, fiind compus de 18 tineri cu vârste cuprinse între 18 si 24 de ani, însotiti de 6 lideri si un tutor. Pe lângă aceștia au participat copii Centrului Pinocchio din Panciu, familiile acestora, personalul centrului, instituțiile locale și cetatenii din Panciu”, a declarat Federica Gruppioni, președintele Asociației Lumea lui Pinochio din Panciu, coordonatoarea proiectului.

Aventura a început în București

Asociația Lumea lui Pinocchio, înființată de voluntari italieni în anul 2002, a avut musafiri din partea IBO Italia și Youth Europe Association din Lituania. Activitățile au început la București, unde tinerii s-au cunoscut între ei, au vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul National al Satului "Dimintrie Gusti", centrul vechi al orașului. Șederea în București le-a dat ocazia să stea de vorbă cu oamenii legat de obiceiurile alimentare ale acestora. Experiența celor 25 de tineri a continuat la Panciu, la Centrul de zi Pinocchio, administrat de Asociatia Lumea lui Pinocchio, unde s-au desfășurat numeroase activități în aer liber. Voluntarii au vizitat o fermă agricolă, unde au avut ocazia chiar să mulgă caprele. De la fermierii din zonă au învățat ce înseamnă să ai o alimentație sănatoasă, cu legume și fructe din propria grădină. “Tinerii din proiect au învățat despre modul în care sunt cultivate produsele bio - rezultate fără a fi folosite pesticide, fertilizatori sintetici sau alte organisme modificate genetic. Între altele, proiectul și-a propus să sporească participarea și conștientizarea comunității locale asupra relației dintre alimente și alte culturi înurajându-i pe aceștia să accepte diversitatea interculturală, ne-a mai spus Federica Gruppioni.

ncare romanească, lituaniană și italiană pentru pănceni

Pentru copii Centrului deschis în Panciu de către voluntarii italieni a fost o experiență inedită. Tinerii participanti au gătit împreună și au organizat "Restaurantul de lux Pinocchio" unde au servit preparate gătite chiar de ei. Clienții au fost tinerii beneficiari ai centrului care nu au mai fost niciodată la un restaurant pentru a mânca. “Voluntarii au dăruit copiilor o experiență unică. Marele final al proiectului, a fost pe 26 iulie, când porțile Centrului Pinocchio au fost deschise pentru evenimentul World Food Games unde tinerii au inventat noi jocuri și unde au fost amenajate standuri cu mâncare romanească, lituaniană și italiană pentru vizitatori. Proiectul nostru și-a mai propus, între altele, îmbunătățirea modului de a găti și îmbunătățirea serviciului de catering, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si marirea capacitatii de întelegere a tututor celor implicați. De asemenea, tinerii au fost învățați să combată diversele forme ale discriminarii, încurajand incluziunea socială prin implicarea tinerilor cu nevoi speciale, dar și a tinerilor aparținând minorității rome din oraș. Rezultatele au fost foarte importante în special pentru tinerii participanți și lideri de grup implicați direct în implementarea proiectului. Acestia au ajuns să înteleagă că zâmbetele copiilor sunt ingrendientul principal pentru orice reteta", mai spun cei de la Asociația Lumea lui Pinochio. Proiectul a utilizat mâncarea și bucătăria ca instrument de dialog intercultural și ca o oportunitate de colaborare și cooperare între tineri. “Masa este o parte a identității culturale, dar, de asemenea, o legătură care ne unește”, a spus unul dintre cei implicați în proiect. Dureros este că tinerii voluntari au concluzionat cu acest prilej că mâncarea uneşte oamenii, dar foamea îi desparte. Și asta din pricina neajunsurilor care risipește multe familii în diverse țări pentru a-și câștiga pâinea de toate zilele. (Andrei Botez - Clubul de Jurnalism Tineret în (Re)acțiune)

 

 

CASETĂ

Asociația Lumea lui Pinochio lucrează din anul 2002  pentru comunitatea locală din orașul Panciu, o atentie particulară fiind dedicată comunitații de romi din oraș și copiiilor dezavantajați din comunitate. În fiecare an voluntari străini participă la activitățile asociației prin programe europene de servicii de voluntariat sau serviciul civil din Italia. Asociația a înființat un centru educativ pentru copii numit Pinochio unde se organizează zilnic activități recreative având la baza educația non formală. Aceste activități au ca scop, potrivit liderilor ONG-ului,  îmbunătățirea deprinderilor educationale și artistice ale copiilor,favorizând astfel cunoasterea reciprocă și toleranța. Asociația, care s-a numit initial Rom pentru Rom, a cumparat o casă pentru tinerii proveniți din casele de copii având ca scop găzduirea acestora după terminarea școlii, oferindu-le în același timp sprijin și istruire pentru a-i ajuta să își găsească un loc de muncă și să se integreze în societate. Asociația pănceană este condusă de Federica Gruppioni, o italiancă din Ferara, care lucrează de aproape zece ani în țara noastră fiind ajutată de o inimoasă echipă de pănceni dar și de alți colaboratori din Italia.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.