Tineret în (Re)Acțiune

Informațiile cheie pe care trebuie să le știm înainte de a vota la apropiatele alegeri europarlamentare

Ziarul de Vrancea
11 mar 2019 3629 vizualizări
Trăim într-o democrație constituțională, iar unul dintre pilonii de bază ai acestei democrații este chiar votul, reprezentând un drept fundamental al cetățeanului.

Pe 26 mai vor avea loc alegerile europarlamentare în cadrul cărora vom vota oamenii pe care îi dorim a ne reprezenta la nivelul Uniunii Europene.

Făcând parte din generația Z și fiind însetați de cunoaștere a tot ce mișună în realitatea cotidiană, urmează a vă prezenta care sunt informațiile cheie pe care trebuie să le știm înainte de a vota.

 Este de la sine înțeles că prin exercitarea dreptului de vot, transferăm exercițiul puterii politice guvernanților, noi fiind singurii titulari ai puterii.

Primul lucru care trebuie să ne intereseze în procesul de informare este programul de guvernare pe care îl are fiecare partid/ alianță politică/ alianță electorală în parte. Așa vom afla care dintre aceste programe se pliază pe interesele noastre, pe voința noastră. 

Este relevant ca după acest pas să ne intereseze și activitatea pe care au desfășurat-o candidații pe parcursul lor profesional. Este posibil să prezinte interes acest lucru în măsura în care analiza pe care o vom face asupra parcursului profesional va da suficiente motive pentru a avea încredere în aceștia. De asemenea, aparițiile candidaților în presă ne ajută să ne facem o imagine de ansamblu asupra acestora. Este important și necesar ca guvernanții să știe să se exprime clar și corect, să aibă o coerență în discurs.

Un alt aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare este cel cu privire la istoricul partidelor politice la guvernare: să aflăm care au fost deciziile luate, cum au guvernat, ce idei au susținut, dacă în trecut au respectat programul politic, voința politică, care a fost relația de coordonare dintre puterile statului.

În plus, sursele pe care le utilizăm în vederea culegerii acestor informații trebuie să fie oficiale, în primul rând, sigure, credibile și variate. Este posibil ca unele canale de informare să prezinte o informație dintr-o anumită perspectivă, poate chiar subiectivă, altele dintr-o perspectivă diferită. De aceea este util să nu ne oprim la prima sursă pe care o găsim și să verificăm mereu informațiile.

Care este motivul pentru care este ideal să cunoaștem aceste aspecte?

Partidele contribuie la definirea și exprimarea voinței poporului (conform articolului 8 din Constituția României din 1991, revizuită în 2003). Astfel, ele sunt cele care vor duce la îndeplinire voința noastră, deci avem toate motivele ca votul nostru să fie acordat în cunoștință de cauză. 

Eu voi merge la vot și încurajez toți cetățenii să-și exercite acest drept. Votul, într-adevăr, nu reprezintă o obligație, singura obligație ar fi cea față de sine. Însă dacă ne dorim ca lucrurile să evolueze conform voinței noastre, trebuie să exprimăm acest lucru.

Ca o concluzie pentru cele spuse, îl voi cita pe Jean Gicquel: “Politica este regizorul unei piese de teatru, iar dreptul trupa de actori care interpretează piesa, executând indicațiile regizorului.” 

Ana-Mihaela Acatrinei

Citiți și:Trei tineri din Vrancea, finalişti la Gala Naţională a Voluntarilor

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.