Tineret în (Re)Acțiune

„Focșaniul Unirii – civic walking tour” Peisaj urban și patrimoniu cultural construit în Focșani, orașul Unirii

Silvia Vrînceanu Nichita
20 ian 2018 5690 vizualizări

COMUNICAT DE PRESĂ

Pe 24 Ianuarie 2018, zi de sărbătoare națională, când celebrăm Unirea Principatelor de la 1859, cetățenii interesați de patrimoniul cultural și istoria locală sunt invitați într-o plimbare inedită prin Orașul Micii Uniri. Vor fi însoțiți de ghizi care le vor spune povești mai puțin știute despre oamenii care au făurit unirea dintre Moldova și Țara Românească acum 159 de ani și vor vedea cu ochii lor amintirile pe care ni le-au lăsat în oraș.

Inițiat de către Clubul de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)acțiune, Asociația “Eu, tu și ei” și blogul VranceaAltfel.ro, Focșaniul Unirii  - civic walking tour  urmăreşte să implice focșănenii într-un proces de redescoperire și punere în valoare a monumentelor și obiectivelor de patrimoniu care au un rol semnificativ în istoria României şi chiar a Europei, în context unionist.

În urmă cu mai bine de 160 de ani, și târgul Focșanilor a fost cuprins de efervescența vremurilor ce aveau să marcheze începuturile modernității noastre, ca stat și popor. Oamenii acelor vremuri au fost actori de primă mână ai actului istoric ce s-a realizat prin însăși alegerea și determinarea lor. Merită să nu îi uităm și să le facem cunoscute poveștile de viață, ca și mărturiile pe care ni le-au lăsat în Focșani.

Ne vor însoți în periplul urban Ramona Diac, profesor de istorie, Florin Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, colecționarul Petru Mincu, inițiatorul proiectului Focșani Vechi, dedicat memoriei vizuale a orașului, arhitectul Carmen Popa, de la Asocația ARCHÉ București, membru al proiectului MonumenteUitate.ro și jurnalistul Ștefan Borcea.

Focșaniul la pas

Turul prin Focșaniul Unirii va porni de la statuia domnitorului Al. I. Cuza, la ora 10.30, și îi va călăuzi pe participanți prin mai multe locuri simbolice din oraș. Participanții vor afla povestea unei vechi case (foto colaj), pe nedrept uitată, dar care, din fericire, se mai află încă în picioare și poate fi salvată.

Proprietarul ei, Iordache Pruncu, celebru antiunionist în epocă, a inițiat arestarea lui Moș Ion Roată, țăranul înțelept ajuns deputat în Divanul ad-hoc al Moldovei, dar și-a legat numele și de înființarea “poliției tainice”, așa cum se numea serviciul secret în epocă. Ne vom opri pentru a reflecta la soarta unei alte case despre care se scrie în cărțile de istorie a Europei și al cărei proprietar, Gheorghe Apostoleanu, fruntaș al mişcării unioniste, a ajuns sfătuitorul domnitorului. Cea mai veche școală din Focșanii Moldovei, Muzeul Unirii și comorile lui, Colegiul Unirea, unde se păstrează câteva tablouri valoroase cu temă unionistă, sau locurile pe unde au fost casele Dăscăleștilor și s-a dansat prima Horă a Unirii în 1859 vor face, de asemenea, parte din Focșaniul Unirii  - civic walking tour. Pentru cei care se întreabă pe unde trecea graniţa dintre Focşanii Moldovei şi Focșanii Munteni vom creiona limita dintre oraşe, înainte de unirea lui Cuza, graniţă stabilită pe Milcov de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Periplul cultural se va încheia în Piața Unirii, chiar la biserica Sfântul Ioan Botezătorul, acolo unde a avut loc o cununie domnească ce a făcut furori în țară cu 12 ani înainte de Unire. Aici ne vor fi relatate din evenimentele mondene ale Focșaniului de odinioară. Alte obiective destinate vizitării vor fi dezvăluite în timpul turului cultural.

Traseul dedicat Unirii Principatelor ar fi putut cuprinde și clădirea în care a funcționat Comisia Centrală de la Focșani, instituție înființată după realizarea Unirii cu scopul unificării legislației celor două Principate. Din păcate, fosta casă a căminarului Bontaș, ridicată pe la 1845, a fost demolată în anul 2005, iar odată cu ea a fost dus la groapa de gunoi mai mult de un secol și jumătate de istorie.  

“Unioniști uitați”

Pentru a readuce în actualitate vechile povești ale orașului, sub genericul “Unioniști uitați”, am alăturat pe blogul Vrancea Altfel și o serie de istorisiri din epoca Unirii, scrise de Dan Nichita, astfel ca la startul turului să fim cât mai informați și să înțelegem cât mai bine din spiritul timpului, dar și din ceea ce au făcut înaintașii noștri pentru noi și țară. În plus, o campanie “Știați că…” (cu hashtagul #PovestimFocșaniul) și-a propus să promoveze istoria orașului nostru pe rețelele sociale. Ilustrațiile proiectului sunt realizate de liceeni voluntari ai Clubului nostru de jurnalism, respectiv Emilian Mocanu, Mihai Ciocan și Mihai Bostan din Vrancea, alături de Robert Cristea și Maria Proietti din Vicenza, Italia. 

Participarea la Focșaniul Unirii  - civic walking tour este gratuită pe baza înscrierii la acest link https://tinyurl.com/y97d2yhm. În măsura în care numărul celor înscriși depășește numărul de participanți optim pentru desfășurarea turului, vom organiza încă o ediție a evenimentului, la care îi vom invita pe cei dornici să afle istoria Focșaniului.

Turul ghidat va dura 2 ore și se va finaliza cu o dezbatere informală despre mijloacele cetățeanului de a contribui la salvarea patrimoniului. Evenimentul dorește stimularea acțiunii civice și implicarea cetățenilor în descoperirea, salvarea și protejarea patrimoniului cultural, 2018 fiind declarat Anul European al Patrimoniului.

Silvia Vrînceanu Nichita

Președinte Asociația Eu, tu și ei

Fondator Clubul de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)acțiune

Telefon: 0744217031

Email: silvia_vrinceanu@yahoo.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.