Pe urmele istoriei

Iconomul Șerban Bălan din Năruja | Tribunul vrâncenilor -Portret în legendă- 1801- 1814

Titel-Toader CHIRILĂ
14 ian 2021 2845 vizualizări
Fotografia alăturată articolului, mă reprezintă alături de portretul robot al preotului Șerban Bălan, la care am trudit cu simț de răspundere
Fotografia alăturată articolului, mă reprezintă alături de portretul robot al preotului Șerban Bălan, la care am trudit cu simț de răspundere

 Legendele, cuvintele celor bătrâni se cuvin întâmpinate cu mult respect!

Bine cunoscut în istoria Vrancei și consemnat în documente, în urma ,,Procesului cel Mare‘’ a fost  popa  Șerban  Bălan, drept apărator al drepturilor obștei vrâncene. 

Personalitatea preotului Șerban Balan și activitatea sa, au făcut ca Năruja să aiba un rol istoric în trecutul de zbucium al Vrancei. De aici a pornit, în sec .XIX ,scânteia de redeșteptarea  răzeșilor pentru scoaterea moșiei de sub jugul boieresc. Astăzi cei tineri nu știu trecutul falnic al Vrancei. Nu știu cine a fost părintele Serban.

Că el a fost trup din trupul Vrancei și suflet din sufletul ei.Și că astăzi muntii Vrancei mai sunt ai Vrancei, aceasta se datorește părintelui Șerban!. A strâns toată Vrancea la luptă, așa cum se strâng degetele mâinii, în chip de pumn, când e vorba de a lovi! S-a sfătuit cu bătrânii din toate satele, pentru strângerea hrisoavelor ce trebuiau pentru judecată la Divanul din Iași. 

Se cuvine să redăm cuvântul  rostit cu străjnicire în glas de către preotul Șerban Bălan la o adunare a Sfatului vrâncenilor: 

,, Să căutam în străfundurile trecutului sufletul cel vechi al Vrancei de altădată.Că străbunii au fost oamenivrednici; stăpâni pe moșie și pe cuvântul lor și uniți într-o înfrățească înțelegere, au știut să apere din hotar în hotar moșia rămasă de la Măritul Domn Ștefan cel Mare.Se cade, dar, să ne unim și noi și să  luptăm pentru a scăpa de jugul cel greu al robiei, în care am intrat fără știrea noastăa. Să știți de la mine, fraților că sufletul omului e mai tare ca tunul, atunci când nu e stricat de înșelăciuni și trăiește în măreața gândire de apărare a bunului devalmaș spre folosul tuturor oamenilor care trudesc și asudă pe aceasta moșie  “.

Pentru a împiedica această pornire de rezistență vrânceană, Rosnovanul mijlocește aducerea unei potere de arnăuți ca să ridice între puști pe acel popă Șerban, socotit ca instigator la răscoală împotriva orânduielilor stăpâniri. Legenda spune că potera a ajuns în satul răzvrătitului într-o duminică, la prânz, când preotul Șerban se găsea la biserică cu mulți credincioși împrejur, care ascultau slujba religioasă.Și iată numai că îi vine vestea că se apropie o ceată de arnăuți să-l prindă! Popa  Șerban  își duce slujba până la capăt, fară grabă, cum se cuvine. Arnauții au înconjurat însă biserica! Atunci Popa Șerban pune sabia goală pe trup, îmbracă haine femeiești, cu un ștergar pe cap și sarică lânoasă pe umeri, strecurându-se prin mulțimea  credincioșilor care-l apărau și se ascunde în dealul, care până astăzi poartă numele de ,, Dealul  Primejdiei “, într- o văgăună de pe dealul Nărujei împăndărat de pădure unde răzeșii l-au ținut în mare taină sub supravegherea tuturor până la venirea ordinului de retragere a poterei de arnauți.

Rolul preotului Șerban a fost de o mare însemnătate în tot cursul ”Procesului cel mare„.Din datele culese, am reușit un portret robot din perioada ,, Procesului dezrobirii”, de la începutul secolului XIX –lea  a preotului Șerban Bălan, care întruchipează cu adevărat: unire, cinste și dreptate. Penru consolidarea cunoștințelor privind această personalitate a Vrancei, recitiți din capitolul,,Considerații de geografie istorica “- Răsmerița Vrâncenilor  pag. 65 -69 și  capitolul ,, Oameni de seamă “ – Șerban Bălan , pag. 225 -227 din  monografia ,, Năruja inima Vrancei”, Editura Terra , Focsani 2005 .

Titel - Toader Chirilă- Năruja

Citiți și:Răsmerița și procesul cel mare al vrâncenilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.