Femei de Succes

Femeile din scoala si politica vor sa sparga tiparele

Iulia Crețu
7 mar 2006 10737 vizualizări
Femeile din Vrancea nominalizate la premiile Revistei "Ioana" au ales sa dezvaluie retetele proprii de a obtine succesul. Cele mai multe doamne spun ca au dorit sa fie realizate atit pe plan profesional, dar si personal. Pentru ele, succesul inseamna implicare, pasiune, tenacitate, responsabilitate si foarte multa munca.

Proiectul "Tu te-ai implicat, Ioana te premiaza" realizat de revista pentru femei "Ioana" si compania Sensi Blu a ajuns pe ultima suta de metri. Nominalizarea de catre jurnalisti a femeilor de succes din

Vrancea a produs surpriza, emotii dar si recunoastere a talentelor si a meritelor reprezentantelor sexului frumos si PUTERNIC. Acestea au incercat sa schimbe prin propriul exemplu mentalitatea

celor cu care lucreaza si au adus un suflu proaspat in domeniul lor de activitate. Pe linga un chip frumos si cald, zimbet si delicatete, acestea au adus si implicare, dorinta de mai mult si de mai bine, dar si proiecte cu implicatii sociale. De multe ori doamnele nominalizate au primit felicitari si recunoasteri ale muncii lor chiar de la sefii barbati, despre care se stie ca sint vanitosi si cei mai mari critici ai femeilor care vor succes pe plan profesional. Vremea femeilor la cratita si linga patutul copilului a apus demult, acum reprezentantele sexului frumos doresc sa cucereasca lumea si sa o schimbe. Si cum pot face acest lucru, daca nu prin a depune un efort dublu decit cel al barbatilor, prin renuntari si sacrificii si prin

multa incredere in sine. Iar femeile din Focsani au demonstrat ca sint toate cistigatoare, prin simplul motiv ca si-au stabilit un tel si au mers pas cu pas spre indeplinirea lui. Pentru toate acestea merita toate cite o diploma de cea mai buna mama, sotie, prietena, colega, profesionista sau chiar sefa. "Ziarul de Vrancea", care sustine acest proiect, prezinta mai jos primele doua categorii de femei de succes nominalizate la show-ul de vineri, 10 martie, care va avea loc la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia". Premiul este prin excelenta unul de incurajare, astfel incit femeile sa se exprime si mai pregnant in spatiul public. Spectacolul de premiere a excelentelor feminine va fi insotit si de o prezentare de moda

Nausica, o defilare de lenjerie intima marca Piera, dar si de un recital Miki si unul al Ansamblului "Tara Vrancei".


Sectiunea Politic

"Femeile trebuie sa fie parteneri egali ai barbatilor, fara sa ceara statut de privilegiat"


Cu toate ca politica este considerata un domeniu forte al barbatilor, si femeile au dovedit ca pot impune idei si pot duce la o schimbare in bine. Au avut curajul de a pune intrebari si de a se opune acolo unde li s-a parut a fi o nedreptate. Au ajuns in functii de conducere, s-au luptat pentru interesele celor din jur, dar nu au uitat ca in primul rind sint femei. Cu toate ca este un inceput bun, doamnele din politica vrinceana recunosc ca ar trebui sa se sustina mai mult una pe cealalta, sa devina o adevarata forta, astfel incit sa promoveze cu adevarat femeia in domeniile pe care barbatii nu vor sa le lase prea usor din mina.


Text

Anisoara Aioanei, cadru didactic Scoala nr. 5 Focsani, consilier judetean, presedintele organizatiei judetene de femei din PNL:

"Sint din 1992 in politica pentru ca am considerat ca nu poti sa stai deoparte. Tuturor ne plac lamentarile, daca nimeni nu se implica, atunci cine? Am initiat o campanie pentru implicarea femeilor in viata politica si sper sa facem ceva. Ne vom implica in acest proiect de egalitate a sanselor. Cred ca femeile ar trebui sa fie parteneri egali in viata publica cu barbatii, insa nu trebuie sa cerem sa avem un statut de privilegiat. Ca profesor, am obtinut multe premii cu elevii care au participat la olimpiada de Cultura Civica. Tinerii au invatat astfel ce inseamna democratia si toleranta. Politica ar trebui sa fie o profesie, dar din pacate, la noi nu prea este. Un model de succes in politica il reprezinta Mona Musca"


Text

Marioara Merchea, medic ORL, presedinta organizatiei de femei a PC Vrancea:

"Am intrat in politica din 1992 pentru ca am stiut dintotdeauna ca femeia este capabila sa fie folositoare intr-o comunitate, intr-o organizatie. In ultimul an, am initiat si participat la mai multe actiuni de ajutorare a sinistratilor vrinceni din vara lui 2005, am participat la actiunile caritabile pentru ajutorarea celor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din Asia, Timis si Vrancea. De asemenea, am initiat si m-am implicat in desfasurarea unei actiuni pentru stringerea de fonduri in vederea refacerii Teatrului de Opereta «Ion Dacian» din Bucuresti. Categoric, este nevoie de mai multe femei in politica, pentru ca femeia aduce un echilibru in toate"


Text

Constantina Negoita, cadru didactic Scoala Postliceala Sanitara "Vasile Alecsandri" Focsani, doctorand in drept international, presedinta organizatiei judetene de femei a PD:

"Sint prezenta in politica vrinceana din 1990 pentru ca imi place sa ma implic. Organizatia de femei a PD, pe care o conduc, are ca scop respectarea principiului egalitatii de sanse, incurajarea si promovarea participarii sociale, economice si politice a femeii. Programul meu politic este structurat pe trei idei principale: protejarea drepturilor cetatenilor, egalitatea de sanse intre femei si barbati si egalitatea de sanse in educatie. Femeile sint o forta, iar politica are in continuare nevoie de femei bine pregatite,

competente si performante".


Text

Doina Fodoreanu, inginer constructor Inspectoratul de Stat in Constructii, consilier local, vicepresedinte PC Vrancea:

"Nu stiu daca pot fi considerata o femeie de succes, ii las pe cei din jurul meu sa judece. Este adevarat ca am avut si multe realizari pe plan politic, dar daca sint sau nu de succes, las la latitudinea celor pe care ii reprezint. Termenul de succes este cam mult spus, eu vreau doar sa ma implic si sa fac ceva pentru cetatenii din Focsani".


Text

Mirela Bizna, inginer chimie alimentara, consilier local, vicepresedinte la organizatia judeteana de femei a PSD:

"Am ajutat oamenii atunci cind soarta a fost mai cruda cu ei. Mi- am sprijinit si respectat aproapele. Am muncit, muncesc si voi munci! Am incercat sa determin colegii sa creada ca intre o femeie si un barbat poate fi pus semnul de egalitate, de aceea femeile trebuie sa se implice mai mult. Incerc sa-i conving pe oameni ca prin sinceritate se pot promova valorile. Iubesc adevarul si de aceea produc durere si devin incomoda".


Sectiunea Activitati educationale

"Noi dam in schimb iubire, rabdare, dar si un dram de rigurozitate"


Femeile din Vrancea au demonstrat foarte bine ca pot fi si educatori si formatori de opinie pentru generatiile tinere. Primele modele in viata ale unui tinar sint mama si doamna invatatoare. Cu

toate ca sint firi sensibile si gratioase, femeile din invatamintul vrincean pot fi si foarte buni manageri si uneori, daca este nevoie, chiar mina de fier. La majoritatea scolilor din Focsani dicteaza doamnele!


Text

Elena Lemnaru, profesor istorie, director Scoala "Stefan cel Mare":

"Scoala pe care o conduc se mentine in elita scolilor vrincene prin colectivul didactic competent, prin elevii interesati de invatatura si prin parintii care sustin scoala. In ultimii trei ani am avut copii care au terminat scoala generala cu nota 10. Este o satisfactie, un succes. Eu ma declar o femeie implinita, daca ar fi sa o iau de la capat as face acelasi lucru. Sint si un formator regional pentru directori de unitati scolare, iar peste 200 de directori sint formati de mine. Nu am uitat niciodata ca am plecat de la catedra, in primul rind sint profesor".


Text

Roxana Vornic, profesor limba si literatura romana Scoala "Stefan cel Mare" si inspector scolar:

"Consider succesul ca pe o modalitate de a fi perceput de ceilalti, este un indice prin care tu, ca persoana, te ridici la asteptarile societatii. Consider impropriu sa vorbesc despre mine ca despre o femeie de succes, activitatea si rezultatele ma vor contura ca atare. Nu ma consider de succes, ci implinita in toata aria, cea profesionala si a familiei. Succesul este o tinta si conteaza modul in care te raportezi la ea. Daca seara ajung acasa si ma simt multumita, consider ca aceea a fost o zi in care mi-am atins telul".



Text

Doina Rentea, profesor de muzica, inspector de muzica, arte plastice si activitati educative in cadrul ISJ Vrancea:

"Un om de succes inseamna sa scoti succesul de la ceilalti. Familia este primul meu succes, copiii imi ofera echilibrul, iar daca se adauga si o cariera, atunci poti vorbi de succes cu adevarat. In final, succesul inseamna superlativul obtinut. Daca ar fi sa aleg iarasi, as alege acelasi drum. Dupa 30 de ani pe scena, am aceleasi emotii. Cu meseria pe care o ai este foarte greu sa obtii succes in alt domeniu".



Text

Felicia Crisa, profesor de limba si literatura romana, director Scoala nr. 3 Focsani:

"Eu ma consider un om obisnuit, un om care a gospodarit bin aceasta scoala. Noi, femeile, avem intuitie, iar aceasta nu ne inseala niciodata. Nimic insa nu s-ar fi facut aici fara colaborare si colectiv. Tinta noastra este performanta, am avut rezultate deosebite la olimpiade, concursuri si examene desi scoala pe care o conduc este considerata una de cartier. Scoala inseamna foarte mult pentru mine, cred ca suferim de prea mult suflet si de aceea iubim scoala. Consider aceasta nominalizare ca fiind una colectiva, pentru toate cadrele de aici, de la scoala"


Text

Elena Nica, profesoara de limba si literatura romana, Scoala nr. 3 Adjud:

"Consider succesul o mare responsabilitate, in acelasi timp stiu ca este ceva trecator si oricit succes ai avea, daca nu te bucuri de succesul celor din jur acesta nu este deplin. De asemenea, nu este succes daca nu-l impartasesti cu cei din jur, familie, prieteni sau colegi. Ceea ce este mai important, succesul se dobindeste, nu ne nastem cu el".



Text

Sora Rozalba, maica superioara la Centrul educational Focsani al Congregatiei "Surorile de caritate Don F. Paolo Gravina" din Italia:

"Aceasta nominalizare ma bucura. Scopul nostru este acela de a ajuta oamenii care au nevoi, indiferent de rasa sau religie. Am realizat aceasta gradinita cu multa dragoste pentru a da educatie copiilor, pentru ca educatia este fundamentala. Trebuie sa dam dovada de respect, solidaritate, pace si demnitate. Noi dam in schimb iubire, rabdare, dar si un dram de rigurozitate, copii trebuie sa invete si ce este responsabilitatea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.