Femei de Succes

Foto | Ionelia Burghelea, profesoara de română din Focșani care îşi îndeamnă elevii să citească

Janine VADISLAV
26 mar 2021 9404 vizualizări

Elevii doamnei profesor Ionelia Burghelea, de la Şcoala Gimnazială „Oana Diana Renea” din Focşani, au făcut o adevărată pasiune pentru citit. Îşi iubeşte şi instruieşte cu multă dăruire toţi elevii, dar foarte apropiată este acum de elevii clasei a V-a, cărora le este şi dirigintă. Împreună au descoperit autori, cărţi care au devenit pentru ei adevăraţi prieteni, despre care povestesc apoi cu doamna profesor. Orele împreună sunt o încântare, singurul regret al copiilor fiind acela că trec prea repede. Dacă la început aşteptau să le fie recomandate anumite cărţi, acum vin ei cu propuneri trezind şi curiozitatea colegilor. Pentru elevii săi, doamna profesor Ionelia Burghelea a demarat ora de lectură şi i-a încurajat să se implice în organizarea „Lanţului lecturii”. Regretul doamnei profesor este că, pe timp de pandemie, nu mai poate desfăşura o parte dintre activităţile cu care erau obişnuiţi şi nici nu mai poate chema toţi elevii odată, de teama infecţiei cu coronavirus.

Doi profesori au inspirat-o pe doamna profesor Ionelia Burghelea în timpul liceului, când a şi decis să dea examen la Facultatea de litere: profesorul de limba română Nina Jalbă şi profesorul de literatură universală Carmen Ion - o adevărată enciclopedie - de la care a preluat siguranţa omului la catedră şi dorinţa de a-i face pe elevi să iubească lectura. Peste ani, a devenit voluntar al proiectului BOOVIE, implementat de doamna profesor Carmen Ion.

De unde v-a venit ideea cu ora de lectură?

„Am constatat în ultimii ani că elevii noştri citesc din ce în ce mai puţin şi atunci, la nivel de catedră, împreună cu celelalte două colege ale mele, am hotărât că se impune ca la fiecare clasă de gimnaziu să avem câte o oră suplimentară, iar aceasta, am convenit noi, să fie ora de opţional lectură, spune doamna profesor Ionelia Burghelea. 

Acum elevii citesc de drag, sunt zilnic în biblioteca şcolii de unde-şi aleg autorii de care au nevoie.

Dacă elevii au prins drag de lectură „este meritul, pe de o parte al doamnelor învăţătoare, iar relaţia foarte, foarte bună cu biblioteca a fost confirmată de doamna Caşu Elena, care îi cunoaşte pe copii şi cărora le-a recomandat de-a lungul anilor diferite cărţi, diferiţi autori”.

Doamna profesor mai spune că e un mare câştig pentru elevi să aibă o relaţie strânsă cu cartea şi acest lucru se observă.

- Ce anume a schimbat la copii? întreb.

„A început să se producă plăcerea cititului cu voce tare. Ne e drag să ascultăm texte din literatura română, cum sună Ion Creangă azi. Săptămâna viitoare vom asculta cum sună Sadoveanu.”

Doamna profesor spune că acest lucru este foarte important pentru că în acel moment copilul începe să înţeleagă importanţa lecturii şi a rostirii în limba română. „Eu am fost un copil cu o sete imensă de citit. Am trecut direct la unii autori consacraţi, care m-au marcat, de la care a pornit apoi călătoria mea şi plăcerea aceasta de a citi. Din literatura română m-au fascinat încă din liceu Mircea Eliade, Marin Preda (...) Nichita Stănescu din lirică, foarte mulţi scriitori din literatura universală”, spune doamna profesor Ionelia Burghelea.

Cu un profesor iubitor de literatură şi elevii săi citesc, chiar dacă au doar 10-11 ani. Dănuţ nu are o carte preferată, dar adoră un basm popular, care i-a marcat copilăria, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”.

„Mi-a plăcut foarte mult deoarece a fost recomandat de doamna dirigintă şi este un basm cu totul şi cu totul special, cu tentă filozofică”, spune Dănuţ.

„Îmi plac foarte mult cărţile de psihologie. Le împrumut, dar fără să ştie, de la fratele meu, care este student la Facultatea de Psihologie”, spune Ana - Maria zâmbind.

La Biblioteca şcolii, unde copii se simt ca acasă, doamna profesor, care are o rubrică, „Trei propuneri o singură alegere”, alege pentru ei o carte mai deosebită, „Minunea”, de  R.J. Palacio, apărută la  Editura Arthur, care are ca personaj principal un copil de vârsta elevilor de cls a V-a. August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul să se nască cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală...,  mai departe citiţi voi. „Minunea” este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe" pare să spună R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul Prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi." 

Cei de clasa a V-a nu doar că iubesc literatura, cititul, dar ţin foarte mult la profesoara lor şi declară acest lucru ori de câte ori au ocazia. 

„Mi-am ales „Minunea”, pentru că mi s-a părut interesantă”. 

- Dar la doamna profesor, ce admiri mai mult? întreb.

- Nu ştiu dacă am un lucru care-mi place. Îmi place tot la doamna dirigintă”, spune Alexandra, elevă în clasa doamnei profesor Ionelia Burghelea.

A doua zi merg cu toţii la Biblioteca pentru Copii şi Tineret, din Focşani, unde îşi vor alege cărţi de citit, dar vor face şi o lectură pe roluri.  Au ales Vizita, de I.L Caragiale.

Copiii citesc, râd, se simt bine. E veselie mare aşa cum e de obicei la Biblioteca pentru Copii şi Tineret.

„Ne bucurăm când vin, spune doamna Cristina Olaru, şefa Secţiei pentru Copii şi Tineret, care poartă acelaşi nume ca şi Şcoala Gimnazială ( Nr3 ), „Oana Diana Renea” o tânără poetă, plecată prematur dintre noi.” 

În 1982 Oana Diana Renea, care a devenit şi membra USR, a fost recompensată atunci cu un premiu pentru poezie la „Salonul de la Dragosloveni”,  o ediţie fabuloasă care i-a adus printre noi pe Ana Blandiana şi Romulus Rusan, Doina Uricariu, Gabriel Dimisianu - directorul Romaniei Literare, de unde nu au lipsit Liviu Ioan Stoiciu, Dumitru Denciu, Paul Spirescu, tinerii premiaţi, nume de referinţă în literatura română în acest moment.

Dar, doamna profesor Ionelia Burghelea nu este doar un cititor pasionat şi avizat, ci şi un creator de frumos, primul său volum de versuri „Rostire”, fiind deja pe „piaţă”.  Da, am fost plăcut surprinsă cât de bine m-am simţit în această şcoală, cât de mult mi-a plăcut şi ce bine ne-am simţit în acea zi de martie 2021.  ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.