Femei de Succes

Foto | Vrânceanca mamă de înger pentru 50 de copii cu probleme de sănătate sau care provin din familii defavorizate

Janine VADISLAV
25 mar 2021 9051 vizualizări

De aproape 15 ani, o Doamnă frumoasă, cu sufletul trist, şi-a dăruit viata copiilor din comuna vrânceană Broşteni, fie că fac lecţii împreună, activităţi recreative sau se pregătesc pentru diverse concursuri. Centrul de Zi „Dănuţ” este locul unde fiecare îşi poate exprima sentimentele, bucuriile, temerile, locul unde orice copil este iubit, unde poate întreba şi primi răspunsurile care îl interesează, este locul unde este apreciat la adevărata lui valoare.

La Centrul de Zi „Dănuţ” orice copil învaţă să zboare sus, sus, fără teama că ar putea să cadă, ştiind-o pe doamna Elisaveta Norocea acolo, gata să-l ajute, dacă va fi nevoie. La aproape 15 de ani de la tragedia familiei Norocea, mama lui Dănuţ, care este profesor la Şcoala Gimnazială din Pituluşa coordonator al Centrului de Zi „Dănuţ” şi soţie de preot care slujeşte în această parohie, strânge la piept alţi copii pe care îi învaţă să vorbească, să cânte, să se joace ca nişte puşti normali chiar dacă, din punct de vedere medical au fost diagnosticaţi cu „dizabilităţi psihomotrice”. Sunt copii cu diizabilităţi din Broşteni, dar şi din familii normale şi din familii de tip plasament. La ţară, dacă ţi s-a pus eticheta de handicapat mintal eşti automat izolat. Practic, şansele lor de a duce o viaţă normală sunt foarte mici. În casa lui Dănuţ sunt ajutaţi să descopere că au şi ei dreptul la o viaţă normală şi că îşi pot face prieteni dintre copii sănătoşi, care vin aici. Toţi o iubesc pe doamna Elisaveta Norocea şi orele petrecute la Centrul de Zi „Dănuţ” sunt o încântare pentru ei.


„O văd o doamna extraordinară, m-a ajutat când mi-a fost greu şi m-a făcut să înţeleg foarte multe lucruri, spune Valentin. Facem scenete împreună, dansăm, învăţăm poezii, facem lecţii  şi multe, multe altele.” 

- Are răbdare doamna cu voi? întreb.

„Are, multă răbdare.”

Misiunea Centrului de Zi „Dănuţ”, a început în anul 2006 şi lucrează atât cu elevi cu cerinţe educative speciale cât şi cu elevii înalt funcţional, oferind fiecărei categorii sprijinul de care are nevoie pentru a depăşi anumite obstacole, pentru obţinerea unor performanţe şcolare, ceea ce presupune un management coerent, adecvat, motivant, dar şi flexibilitate, adaptabilitate la nevoile actuale, multă dragoste, dăruire, empatie. Până în 2015 acest loc a fost doar o casa parohială la care doamna Elisaveta Norocea şi soţul dumneaei, preot Tudorel Norocea, au adăugat sala de spectacol, săli de studiu şi de petrecere a timpului liber, o biblioteca şi un muzeu mic.

Chiar dacă anii au trecut şi generaţiile de copii ajutate aici şi-au luat zborul, durerea produsă de pierderea unicului copil, Dănuţ, la doar 16 ani, nu s-a ostoit.  Au găsit însă un scop ca să-şi dorească să meargă mai departe, punând bazele acestui Centru de Zi „Dănuţ”, pentru toţi copiii care aveau nevoie de sprijinul lor.

„Ne-am ridicat datorită dragostei lui Dumnezeu care ne-a arătat că un copil nu este al tău doar pentru că l-ai născut tu, că poţi fi părinte pentru mulţi alti copii, care au nevoie de tine”, spune doamna  Elisaveta Norocea.

Dănuţ, copilul perfect pentru părinţii lui, i-a inspirat şi i-a vegheat, să ducă această misiune la bun sfârşit.

„Era bucuria întruchipată, tenacitatea întruchipată, era generozitatea, empatia, bucuria,  fericirea, dragostea, tandreţea, orice...”

Construcţia era începută în momentul în care s-a produs tragedia şi ar fi  trebuit să fie casa familiei. Acum, aici îşi fac lecţiile, desfăşoară tot felul de activităţi recreative, pregătesc spectacole şi programe pentru diverse concursuri, 50 de copii din Broşteni şi zonele limitrofe.

„Suntem singurul Centru de Zi care oferă servicii psihopedagogice, terapeutice, educaţionale  din această zonă. Căutăm în permanenţă căi noi şi eficiente de a le dezvolta/stimula elevilor noştri gândirea critică, creativitatea şi aptitudinile de care dau dovadă. Astfel, punem în practică tehnici, strategii şi activităţi care să ne ajute şi să Ie ajute să utilizeze potenţialul nativ în asimilarea celorlalte cunoştinţe care pot crea dificultăţi de învăţare. Alături de acestea, încrederea, dragostea şi respectul acordate  fiecărui copil în parte, conduc la creşterea stimei de sine, la încrederea în propriile forţe, devenind astfel nişte învingători. Centrul de Zi „Dănuţ permite să avem 50 de copii, dar acum lucrăm la o capacitate redusă, din cauza pandemiei. 

Copiii vin cu drag la activităţile centrului, deseori însoţiţi de părinţii care apreciază gradul de implicare a doamnei Elisaveta Norocea în recuperarea şi pregătirea şcolară a copiilor lor.  

Cornelia Rusu, din com. Broşteni, are 3 copii, cel mare este în clasa a V-a, ceilalţi doi la clasa pregătitoare şi la clasa a II-a. Aproape zilnic îşi fac lecţiile la Centrul de Zi „Dănuţ”, acolo unde voluntari din rândul cadrelor didactice îi îndrumă, le explică, îi ajută cu multă răbdare şi înţelegere. 

„Învaţă  lucruri noi, le acaparează atenţia  mult mai bine aici, decât acasă, când sunt doar cu mine. E un lucru bun pentru ei, îi motivează. Aici pun în scenă piese de teatru, învaţă să cânte, prind încredere mai multă în ei”, spune mama celor trei băieţi.

Despre doamna Elisaveta Norocea are doar cuvinte de laudă.

Este o femeie extraordinară, o persoană deosebită, atentă, calmă, în care poţi să te bazezi oricând”.

Voluntarii vin zilnic să facă lecţii cu copii, sunt doamne învăţătoare implicate chiar de la început în proiect.

„Este frumos să lucrezi cu copiii pentru ca acest lucru îl fac zi de zi şi aici continui cu o parte dintre ei. La centru vin de 5 ani, şi-mi face mare plăcere să-i ajut pe copii”.

- Cum colaboraţi cu doamna Elisaveta Norocea?

„Foarte bine, ne ajutam reciproc. Aici e o continuare a activităţii de la clasă, aprofundăm, dezvoltăm. Fără o relaţie bună de colaborare, de respect, nu se poate realiza aşa ceva”, a mai spus doamna învăţător Mariana Hagiu.

Dacă în sala mare îşi fac copii lecţiile, la etaj fetele sunt la ora de lucru manual, pregătesc ghivecele  pe care le pictează în diferite culori, în care vor planta flori. Alexandra vine aproape zilnic  încă de acum 3 ani.

„Vin să-mi petrec timpul, dar şi pentru lecţii, pentru că toate avem nevoie de ajutor. Doamna Norocea este ca o mamă pentru noi”, spune Alexandra.

Daria s-a întors din Italia cu părinţii şi acomodarea nu a fost uşoară. 

„Pentru mine este foarte important să vin aici pentru că este un loc extraordinar. Am mulţi prieteni aici”, spune fetiţa.

De când s-a deschis Centrul de Zi „Dănuţ”, doamna Jana Ţigăeru este alături de doamna Elisaveta Norocea şi de copii, pe care îi ajută la lecţii.

„Foarte frumos. Îmi pare rău că îmbătrânesc şi nu mai fac faţa aici, la minunăţiile astea de copii. Multe generaţii au trecut şi ne bucurăm că au ajuns oameni de seamă. Ce am sădit în ei, sămânţa aceea, a rodit”, spune doamna învăţător Jana Ţigăeru.

Despre doamna Elisaveta Norocea spune că este un om cu suflet mare, puţini oameni ar fi putut face ce a făcut dumneaei la Pituluşa.

„Să faci dintr-o suferinţă, atâta bucurie! Paradoxal, dar se poate.”

Andreea crede că dacă n-ar fi venit la centru viaţa ei n-ar mai fi fost atât de frumoasă. 

„Pentru mine, doamna Norocea  este mama a doua pe care am avut-o.” 

Şi Iustina avut de câştigat, la centru i s-a descoperit şi cultivat un talent pe care nici părinţii nu-l observaseră.

„Am participat la foarte multe concursuri, prin prisma acestor lucruri. Acum mă pregătesc să devin voluntar pentru a ajuta alţi copii care au nevoie de sprijin şi îndrumare.

La Centrul de zi „Dănuţ”, copii  primesc o gustare  în fiecare zi, iar sărbătorile zilei de naştere le petrec împreună, ca o mare şi unită familie. În plină pandemie, copii vin prin rotaţie, 10-12 sau 14 pe zi,  în funcţie de activităţile la care participă, susţinute cu sprijinul sponsorilor generoşi şi a voluntarilor care, de ani buni îi ajută pe copii. Nu este uşor, dar nici imposibil. De fiecare dată însă, doamna Elisaveta Norocea  începe orice lucru prin a spune o rugăciune, simplă, înduioşătoare, pe care copiii mici o învaţă întâi...

„Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu, Unde- i El si harul Său, nici un lucru nu e greu...” 

De aceea, spune doamna Elisaveta Norocea, „Nimic din ce-am făcut până acum nu mi se pare greu sau imposibil.”    ( Janine VADISLAV )




 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.