Local

FOTO | Pui de barză eliberați în natură după câteva luni petrecute la „creșa” din Crângul Petrești

Iulia Crețu
4 mai 2022 2077 vizualizări

Lucrurile bune care se întâmplă în Focșani pot fi numărate pe degetele mâinilor, ca să fiu indulgentă. Toți avem critici pertinente la adresa autorităților, la adresa clasei politice, poate și a societății civile aflată în letargie. Ne aducem critici și nouă personal, de multe ori pentru lipsa de constanță în acțiunile noastre și de implicare. Și, totuși, lucruri bune se întâmplă lângă noi!

În timp ce mulți ajungem la Crâng numai pentru plimbare, sport și socializare, puțini știu că lângă Muzeul Vrancei este ”spitalul” pentru animale sălbatice ajunse în situații critice. Pe unii cred că nici nu ne interesează prea mult acest lucru, nici condițiile de tratament pentru oameni în spitale nu sunt ideale, de ce am dat atenție la ce nevoie ar avea un urs lovit de mașină, o căprioară luată din locul unde a lăsat-o animalul care i-a dat viață, zeci de berze electrocutate pe ruta lor de migrație ori vreun jder plin de râie?!

Și totuși, dacă un om îți spune ce îl doare, un animal nu o poate face.

Iar pentru asta, ”spitalul” ACDB din Crâng are meritul de a avea câțiva specialiști care înțeleg suferința necuvântătoarelor și repară ceea ce uneori natura sau intervenția nesăbuită a semenilor noștri strică. Oameni care oferă alinare și care redau naturii părți dintr-un lanț perfect de viață sălbatică pe care avem nevoie să o protejăm și pentru binele nostru.

Tratamentul în ”Spitalul” pentru animale este unul de lungă durată, pe lângă oblojirea rănilor, specialiștii de la Crâng trebuie să aibă grijă ca pacienții care ajung aici să rămână sălbatici, pentru a avea șanse maxime când revin în habitat. Animalele pot petrece și peste un an aici până să fie eliberate. Iar asta implică costuri.

Azi, a venit rândul ”bebelușilor” să revină în natură, pui de berze care fie nu s-au dezvoltat îndeajuns în cuibul matern pentru a fi apți de zbor în toamnă, fie au fost găsiți căzuți, rătăciți de stol, fie răniți de firele de electricitate. Ei au fost eliberați azi, după luni bune în ”creșa” din Crâng, undeva aproape de o arie protejată și, cine știe, poate vor avea norocul să își ducă viața sălbatică fără alte intervenții umane.

De-a lungul existenței ACDB, de la mijlocul anilor 2000, sute de animale au fost salvate, tratate, crescute cu atenție, ca niște bebeluși, și redate în mediul lor. Povestea nu are numai părți fericite, ca episodul emoționant de azi, al eliberării berzelor. Moartea își ia partea ei, de fiecare dată. Și aduce frustrare și suferință și salvatorilor.

Însă, implicarea noastră ar putea face ca mai multe vieți de animale sălbatice să fie salvate, la acest ”spital” din Crâng, un proiect unic în România, un lucru bun care se întâmplă la Focșani și pe care autoritățile locale nu se îngrămădesc să îl sprijine. Dar, noi o putem face printr-o donație!

https://doneaza.pago.ro/acdb/

https://www.acdb.ro/modalitati-prin-care-te-poti-implica

Text informații + foto:Iulia Cretu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.