Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Tezaurul României- Adevăr și șansă

Gheorghe Băeşu
22 sep 2021 1988 vizualizări
Gheorghe Băeșu
Gheorghe Băeșu

Am trăit 105 ani, perioada cuprinsă între anii 1916-2021, iar privirile și așteptările noastre spre răsărit au fost și sunt simple fantezii.

Dintre 100 de posibilități să ne ascundem tezaurul și valorile băncii naționale, am ales-o pe cea mai neadecvată. A se înțelege că varianta Rusia a fost aleasă la insistențele oficialilor ruși din România, adăugând promisiunea: „cu trenul care a plecat tezaurul cu același tren va fi returnat în țară”. Un lucru este cert, acțiunea a fost premeditată și post calculată, văzând în această afacere un câștig fără muncă și uite așa, în data de 12 decembrie 1916, 27 de vagoane cu valori și 5 vagoane de pasageri (paza trenului) au plecat din țară, ajungând în 17 decembrie la Moscova. Inventarul și originalul completat cu angajamentul retrocedării cuprinde:

- 1740 de lăzi cu lingouri de aur de 24 karate, în valoare de 321.580.456 lei aur

- Valori de titluri de stat și scrisori de garanție în valoare de 1.438.000.000 lei

- 188 lăzi monede diverse, valorând 433.526.100 lei aur

- 725 de lădițe cu câte 8 saci mărci germane, în valoare de 1.260.103.000 lei

- 548 lădițe cu câte 8 saci napoleoni, valorând 46.020.000 lei aur

- 8 lădițe cu câte 8 saci caroli în valoare 960.000 lei

- 110 lădițe a câte 8 saci lire sterline în valoare de 22.193.000 lei

- 47 lădițe cu câte 8 saci lire otomane în valoare de 535 200 lei aur

- 11 lădițe cu diverse monde în valoare 1.050.000 lei

- 3 lăzi cu aur alb în valoare de 337.247 lei aur la care se adaugă bijuteriile Reginei Maria în valoare 7.000.000 lei.

Astfel munca, sacrificiile poporului român au fost trimise în Rusia spre deznădejdea noastră și nu cred că acești bani se vor întoarce vreodată în România. Rapacitatea, minciuna, fac parte integrantă din viața foștilor și actualilor conducători ruși. În 1965 conducerea României la Moscova a expus cu documente situația tezaurului, prezentând acte în original. Și culmea, partea rusă a făcut-o pe niznaiul spunând că nu știe despre ce este vorba. În 1966 Brejnev face o vizită în România, iar prim-ministrul Ion Gheorghe Maurer are o intervenție dură cu privire la Tezaur, la care Brejnev a ordonat studierea și clarificarea acestui litigiu, de data aceasta partea sovietică a recunoscut că tezaurul României a fost adus la Moscova și a motivat că acești bani reprezintă contravaloarea armamentului și tehnicii de luptă rămasă pe teritoriul României și părăsită de armata rusă fără nicun fel de document, fără să fie predat cuiva, motivația fiind adandonarea tehnicii de luptă și începerea revoluției ruse. S-au mai făcut 6 intervenții de recuperare, ultima oară rușii au motivat plata daunelor de război, însă România a plătit Rusiei 360 mil de dolari despăgubiri, sumă stabilită de Comisia Internțională de Rezolvare a Litigiilor de pe lângă Comandamentul Aliaților, plăți cu caracter de daune de război. Se pare că tezaurul nostru, din informații foarte concrete, a fost folosit pentru plata datoriei ce reprezenta armament și muniție. Acești oameni bolșevici au un caracter diabolic, lipsit de cea mai slabă calitate și demnitate umană. A nu se confunda cu oamenii de seamă ai Rusiei: Tolstoi, Lermontov, Ceaikovski și alții. Au 27 de premiați Nobel: Boris Pasternak, Saharov, Ivan Bunin, Semionov și Gorbaciov care a scăpat Rusia de jumătate din datoria externă existentă la data perestroicii cu 50%. Și nu numai cu noi s-a întâmplat lucrul acesta, ei stâpânesc Manciuria ilegal de la chinezi, insulele Kurile de la japonezi, Crimeea cu Sevastopol,  care de fapt a fost al tătarilor și mai nou Donbasul de la ucrainieni, cel mai bogat ținut în hidrocarburi, au un apetit aparte de a minți, de a nu se ține de cuvânt și promisiune. Ce trebuie să mai știți depre Rusia, are o suprafață de 17.130.000 km², au un potențial de gaze naturale neegalat de nimeni, a împânzit toată Europa cu conducte, comanda fiind la ei, aceasta este cea mai puternică ”armată” a se traduce gazul metan, au înzestrare nucleară și o armată bine pregătită, au petrol pentru 1500 ani, 15% din arborii planetei sunt în taigaua siberiană completată cu cea mai mare suprafață de pădure de mesteacăn din lume, iar lacul Baikal cel mai adânc și purtător de apă dulce, asigură rezerve pentru 3 orașe. Nu greșesc când spun că este cea mai bogată țară din lume și cu toate acestea nivelul de trai al Rusiei este sub orice critică, iar produsul intern brut pe cap de locuitor nu depășeste 12.700 dolari.

Despre Tezaurul românesc vorbesc și rușii. Publicistul Serghei Mihailovici Golubițki, indignat de refuzul guvernului rus de a returna aurul României, scrie într-un articol: ”Au furat ceea ce nu ne aparține! Și ne-au făcut pe toți ostatici ai acestei meschinării! Pe toți cetățenii Rusiei!”

Banca Națională a României a scos o carte cu acest regretabil eveniment, autor doamna Vasilica Moise, care trebuie multiplicată si distribuită cancelariilor lumii, pentru a ne sprijini în toate demersurile recuperării Tezaurului. Trebuie să fim hotărâți să punem pe masa Tribunalului de la Haga documente originale semnate și parafate de către Guvernul rus prin reprezentanții lor. Tezaurul în forma inițială nu poate fi retrocedat, însă este posibil să se calculeze valoarea lui și Rusia să se achite de promisiunile făcute, speranța moare ultima.

Dacă România mai are o diplomație, dacă mai are curaj și inteligență, dacă urmașii lui Titulescu - diamantul diplomației noastre - se ridică la nivelul lui, putem să ne recâștigăm valorile pierdute, dacă dreptatea mai există pe acest pământ, România, cu ajutorul străinătății poate să-și recupereze valorile pierdute. (Gheorghe Băeșu)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.