Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: La plăcinte înainte, la război înapoi!

Ionel Pârlea
16 feb 2021 2302 vizualizări
Profesorul Ionel Pârlea
Profesorul Ionel Pârlea

Întâmplător, am dat peste o listă a companiilor și persoanelor publice din România care au donat pentru lupta împotriva COVID-19, în anul 2020. Lista a fost publicată pe 18 martie 2020 de Corina Neagu și Dana Alexe-Coteț, două voluntare din grupurile #reușimîmpreună #solidaritate.

Iată donatorii din acea perioadă:

CEC Bank a acordat sponsorizări în valoare de aprox. 1 milion de lei către nouă spitale din linia întâi, în lupta împotriva COVID-19

 Unilever contribuie cu 3 milioane de lei (630.000 euro) pentru a ajuta persoanele afectate din Romania

MetaMinds se alătură luptei împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus și donează 200.000 de lei pentru Spitalul Municipal Rădăuți

Compania Metaminds și restaurantul KAIAMO vor oferi zilnic personalului din cadrul Poliției Locale Sector 1 și SMURD până la 400 de meniuri de prânz.

Nestlé alocă la nivel global 10 milioane CHF pentru implementarea imediată a măsurilor menite să vină în sprijinul comunităților afectate de pandemie și donează alimente, produse de nutriție medicală și apă îmbuteliată către persoanele în situații de necesitate, un program global dedicat angajaților Nestlé, potrivit căruia toate donațiile acestora către Crucea Roșie vor fi dublate de către grupul Nestlé.

ALTEX România donează aparatură și echipamente în valoare totală de 162.000 de euro pentru personalul medical din prima linie și polițiști

Isopan Est, parte a grupului italian Isopan, susține sistemul medical și donează toate materialele necesare construcției spitalului modular care va fi amplasat în curtea Spitalului Universitar de Urgență Elias din București.

OTP Bank România direcționează 500.000 lei către spitale și comunități locale, înlupta împotriva răspândirii și combaterii pandemiei COVID-19. Suma donată va asigura achiziționarea echipamentelor și materialelor necesare cadrelor medicale în această perioadă.

Salvați Copiii România a început echiparea spitalelor cu aparatură medicală urgentă în lupta contra pandemiei de Covid-19. 50 de Spitale au trimis listele de urgente catre organizatie care a deschis Fondul de Urgenta pentru Spitale: pâna acum s-au strans 225.078 Euro, prin solidaritatea în principal a următoarelor companii: Farmaciile Catena, Kaufland, Oriflame, Garanti Bank și Asociatia Club Sportiv „RO Club Maraton”. De asemenea, suma de 15.000 de Euro provine din donațiile persoanelor fizice care au vrut să sprijine efortul medicilor.Unități sanitare dotate până în prezent:

– Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan: 2 incubatoare, 1 ventilator, 25 de kituri de protecție

– Spitalul Universitar de Urgență București: 1 ventilator de suport respirator

– Maternitatea Cantacuzino din București – 25 de kituri medicale de protecție

– Spitalului Clinic de Urgență Sibiu – 25 de kituri medicale de protecție

 – Spitalului Județean Reșița – 25 de kituri medicale de protecție

 – Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani – 1 ventilator de suport respirator

 – IOMC – Bucuresti – startul lucrarilor de extindere, modernizare si utilarea compartimentului de Primiri

Rompetrol – KMG International sprijină sistemul de sănătate românesc în contextul pandemiei de COVID-19, prin donarea de carburant pentru transportul medical de urgență, finanțarea cercetării și achiziționarea de echipament, kituri de testare și materiale necesare pentru unitățile medicale

Monsson Trading, furnizor și trader de electricitate si gaze naturale, donează spitalelor constănțene două ventilatoare și un sistem de detecție rapidă a COVID-19, în valoare totală de 140.000 euro

 Maurer Imobiliare a donat spitalelor din județul Brașov containere modulare cu destinația de pre-triaj

 Aqua Carpatică donează apă spitalelor în care sunt internați bolnavii de coronavirus

 Mihaela Buzărnescu (120 WTA, 31 de ani) va dona o sumă de bani Spitalului Doctor Dimitrie Gerota din București

OMV Petrom susţine intervenţia Crucii Roşii Române în pandemia COVID-19 cu o donaţie de 1 milion de euro. Fondurile vor fi folosite pentru achiziţia de echipamente de testare

Banca Transilvania oferă 300.000 euro pentru achiziția de aparate de ventilație și echipamente de protecție ce vor ajunge la spitalele din prima linie.

Mastercard sprijina achiziționarea de echipamente speciale pentru prevenție și tratare, prin donația a 100.000 de euro.

Avon Romania donează 1,7 tone de produse de igienă (săpunuri lichide și geluri de duș cu formulă identică) pentru centrele de carantină din București. Compania contribuie și cu o donație în bani pentru achiziția testelor de confirmare a virusului COVID-19, care vor merge către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași.

Asociaţia „Dăruieşte viaţă”, care construieşte primul spital din donaţii în Bucureşti, a anunţat că oferă toate donaţiile pe care le strânge începând din 11 martie pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

One United Properties donează 100.000 de euro – 22 ventilatoare și 1.500 teste rapide CO-VID pentru spitalele din București.

Lanţul de farmacii Catena a donat 100.000 de euro către fondul de urgenţă pentru susţinerea sistemului medical românesc, înfiinţat la iniţiativa Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Electrica Furnizare contribue cu aproximativ 433.000 lei pentru achiziția de măști sanitare de unică folosință.

PROFI donează 1 000 000 lei pentru dotarea secțiilor ATI.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) donează suma de 100.000 RON pentru achiziția de materiale dezinfectante, sanitare și de igienă.

Cadrele didactice de la un liceu din Iaşi au fabricat până acum 1.000 de măşti de protecţie. Înainte să fie distribuite spitalelor din Iaşi, măştile de protecţie sunt sterilizate. Costul de fabricaţie al unei astfel de măşti e 50 de bani şi e acoperit din bugetul local.

Compania Cotnari a donat 50.000 de lei Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie.

Comunitatea Declic a anunţat că donează suma de 38.175 de euro (184.729 lei) pentru cumpărarea de echipamente de protecţie pentru personalul medical, aparate de ventilaţie şi măşti de oxigen, în contextul pandemiei de coronavirus.

Fundația CON-A a anunțat că va cumpăra o linie de analize pentru virusul SARS-CoV-2 și să o doneze Spitalului Județean Sibiu.

Grupul TeraPlast donează 85.000 de lei spitalelor din Bistrița și Băicoi.

Simona Halep donează bani pentru cumpărarea de echipamente medicale destinate combaterii coronaviruslui.

Gigi Becali a cumpărat produse, mobilier și ce a mai fost necesar pentru spitalul Matei Balș.

Compania Continental Sibiu donează 20.000 de euro care vor fi folosiți pentru achiziționarea a 4 containere de triaj epidemiologic, necesare Spitalului Județean Sibiu în lupta cu COVID-9.

Romgaz: 1.250.000 lei ce vor permite distribuirea în intreaga țară a unui număr de 1.000.000 de măşti de protecție.

Transavia anunță că va achiziționa în regim de urgență aparatura necesară pentru testele de coronavirus și alte echipamente auxiliare pentru a ajuta Spitalul Județean Alba.

Compania SmartBill a donat încă 35 de mii de euro, iar compania IT Perspective a sponsorizat achiziția de consumabile și echipament medical în valoare de 132.923lei.

Mrini Eye Hospital pune la dispoziţia Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa o clinică mobilă. Aceasta va fi plasată în curtea Spitalului de Boli Infecţioase, pentru a ajuta la trierea pacienţilor şi depistarea rapidă a persoanelor infectate.

Aegon România achiziționează două izolete pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

Grupul Agricola a contribuit cu 60.000 de euro pentru amenajarea și dotarea unui laborator de microbiologie pentru testarea COVID-19 la Spitalul Județean de Urgențe Bacău, dar și cu materiale de protecție și de igienă pentru Comitetul Județean de Urgență.”

Social Innovation Solutions alături de Coca-Cola România au decis să ofere 10.000 euro ca suport pentru soluții de inovare socială în contextul Coronavirus care susțin accesul la distanță la muncă, sănătate, educație, cultură, bunuri & servicii, îmbunătățirea relației cu autoritățile, protejarea celor afectați sau informare corectă despre Coronavirus.

Artmark va dona 5% din veniturile casei de licitație aferent sesiunilor de licitație organizate în lunile martie și aprilie, pentru achiziționarea urgentă de aparatură medicală performantă și bonificarea personalului medical român suprasolicitat.

Fundația Globalworth donează 200.000 de euro pentru lupta împtriva Covid 19.

Casa Share din Iași donează 55.000$ pentru aparatul de testare și teste; 8200€ și 900 de măști speciale pentru medici și asistente ajunse deja la Spitalul de Boli Infecțioase.

Andra va face o donație de 20.000 euro, sumă ce va ajunge la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. ”Matei Balș” din București.

Biserica vine în ajutor cu spații pentru carantină și alimente.

Autonom oferă gratuit închirieri de mașini din flota proprie ONG-urilor și fundațiilor care au nevoie de mobilitate în lupta contra coronavirusului.

Asociația Zi de Bine a donat către spitalul din Brașov.

Aqua Carpatica asigură necesarul de apă pentru spitalele de boli infecțioase din toată țara (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Craiova, Constanța și Iași), dar și pentru secția de oncopediatrie a spitalului Marie Curie din București; donează 50.000 de măști de protecție, 50.000 de mănuși și 50.000 de botoși pentru personalul medical.

Fundația H&M donează 500.000 de dolari Fondului de solidaritate pentru răspunsul la COVID-19 pentru Organizația Mondială a Sănătății, lansat vineri de Fundația Națiunilor Unite.

Kaufland România şi Lidl Româniadonează 100.000 de recoltoare pentru Corona Virus.

Restaurant Casa Brașoveană sprijină medicii din prima linie de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, care vor oferi ajutor persoanelor diagnosticate cu COVID-19.

De luni vor pregăti zilnic 64 de meniuri GRATUITE pentru acești medici.

Bogdan Micu din Brașov a cumpărat măști de 10.000 € și le-a distribuit unde a fost nevoie.

În Brașov firma de transport M&M a oferit voluntar mașinile și angajații pentru transport materiale medicale, medici, alimente.

În Sibiu Gamma Construct, Magnolia Residence, Bilstein, Tehnolemn, Compa SA au donat sume importante pentru a sprijini spitalul județean Sibiu. Fundația Comunitară Sibiu este nucleul care strânge în jur oamenii frumoși ai orașului.

Asociația “Dăruiește Aripi” din Constanța a achiziționat pentru spitalul de boli infecțioase din Constanța necesarul de echipamente pentru medici, dar și pentru pacienți.

Universitatea Suceava donează spitalului un întreg laborator de testare.

Firma Polisea din Craiova oferă sprijin financiar pentru achiziția de filtre pentru aparatura de ventilație medicală sau alte consumabile, inclusiv mijloace pentru protecția personalului din secțiile de terapie intensivă, prin virarea sumei corespunzătoare în contul Asociației “Medici pentru viața copiilor” reprezentată de Dl. Doctor Eleodor Daniel Cârstoiu.

Velvet Queen Atelier din Botoșani sprijină p personalul Spitalului Județean printr-o donație de măști confecționate din bumbac 100%, care pot fi reutilizate prin sterilizare.

Deputatul liberal Mihai Culeafă va dona indemnizația parlamentară în valoare de 11.000 de lei către Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, într-o încercare de a sprijini eforturile unității medicale în lupta cu COVID-19.

Muncitorii de la Edith Val, un atelier de design vestimentar din Iaşi, realizează gratuit măşti pentru medicii români.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului, prin cele patru cantine sociale pe care le are va oferi în mod gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstince și bolnave, aflate în autoizolare.

De asemenea, Arhiepiscopia va pune la dispoziție autorităților publice, pentru cazarea persoanelor în carantină, Centrul Misionar Social ”Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, cu o capacitate de 70 de locuri, iar la nevoie spațiile de cazare de la Mânăstirea Parva (Jud. Bistrița-Năsăud) – 200 de locuri și Mănăstirea Piatra Craiului (Jud. Cluj) – 70 de locuri.

Merci Charity Boutique, atelierul și Zâna Merciluță, la cererea Institutul Oncologic București, va funcționa doar pentru a produce măști pentru spital (copii și adulți), oferite gratuit.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi își oferă gratuit hotelul, pentru cadrele medicale și polițiștii care luptă cu coronavirusul.

Până în 21 martie, Antibiotice Iași va face donații pentru șapte spitale ieșene. Este vorba de un ajutor financiar de 300.000 de lei și medicamente puse la dispoziție în funcție de necesitățile fiecărui spital.

Medicul Adina Alberts a anunțat, printr-o postare în social media, că va pune la dispoziția tuturor românilor clinica sa. Se va asigura că toți vor primi tratamentul necesar, total gratuit, pentru a învinge cumplitul virus.

Peste 200 de studenți la Medicină s-au oferit voluntari pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Casa Regală anunță că va pune gratuit la dispoziția Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență spații individuale de cazare în unitățile hoteliere și vilele de pe Domeniul Regal Peleș, pentru persoanele care vor fi nevoite să stea în carantină din cauza epidemiei de coronavirus.

BRD – Groupe Société Générale continuă acțiunile de sprijin, prin donarea sumei de 1,7 milioane lei pentru sectorul medical și a sumei de 300.000 de lei pentru sectorul cultural independent.

Signal Iduna România susține procesul de combatere a noului coronavirus prin donarea de echipamente și consumabile medicale necesare către Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, aflat în prima linie în această luptă.

Scurt comentariu: Citind lista de mai sus, am constatat că printre cei 68 de donatori de atunci, probabil că ulterior li s-au alăturat și alții, se află un singur politician, deputatul liberal Mihai CuleafăAcest lucru mi-a creat un gust amar și m-a determinat să aduc și la cunoștința vrâncenilor noștri cât de „altruiști” sunt politicienii români într-o astfel de situație dificilă pentru țară. Consider că titlul articolului, expresie folosită de Ion Creangă în Harap Alb, se potrivește perfect eșicherului politic românesc din zilele noastre, oameni care iau zeci de mii de lei/lună din contribuțiile noastre, dar n-au donat nimic, adică „oameni cu bani, dar fără inimă”. (Dacă ulterior listei de mai sus s-au alăturat și alți politicieni le prezint scuzele mele).

Acest lucru arată încă o dată faptul că ei se află acolo nu pentru popor, ci pentru interesele lor. N-au învățat nimic din gesturile de omenie și dragoste față de țara lor făcute de marii oameni de stat din trecut, care au lăsat moștenire clădiri cu care ne mândrim și astăzi. Doar așa putem să vedem încă o dată structura lor psihologică, incompatibilă cu omenia, altruismul, generozitatea, dar și atașamentul față de semeni. Și totuși continuăm să-i votăm ca niște ,,iresponsabili”. În loc să facă gesturi de solidaritate cu cei bolnavi sau cu familiile celor dispăruți, ei s-au certat pentru funcții, pentru schimbări de manageri de spitale pe criterii politice, iar efectele au început să apară, odată cu incendiile recente. Numirile politice, în detrimentul meritocrației, constituie cheia regresului din majoritatea domeniilor din sistemul bugetar.

Ne văităm că toate merg prost, dar nu luăm măsuri radicale de redresare, pentru a nu deranja colegii. Ceea ce mă intrigă și mai tare este faptul că cel bogat ia tot de la cel sărac, fără nicio remușcare, așa cum se întâmplă și în prezent cu înghețarea măririlor salariale din învățământ sau a pensiilor, mergând pe principiul „cine împarte parte își face” sau al „dreptății leului”. Sub umbrela că nu e constituțional, politicienii cu pensii speciale și alte venituri adiacente nu sunt afectați pentru că sunt din aceeași breasla și nu e „deontologic” să li se ia. Dacă anularea nu e constituțională, de ce măcar nu se impozitează suplimentar, în funcție de plafon, că asta se poate? Așa a fost de când lumea și așa va fi mereu:Boierii se bat, da' penele sar tot de pe cei săraci.

În încheiere, încerc să mă consolez prin a decripta una dintrecugetărilor lui Confucius:

„A fi sărac și a nu dispera e greu. A fi bogat și a nu deveni arogant este și mai greu”.

Ionel Pârlea

Profesorul Ionel Pârlea este colaborator al Ziarului de Vrancea      


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.