Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Să învățăm de la albine!

Ionel Pârlea
1 iun 2021 3340 vizualizări
Profesorul Ionel Pârlea
Profesorul Ionel Pârlea

MOTTO : ,, Învață de la albine ! Ele dau permanent lecții de hărnicie și înțelepciune.” (Victor Duță)

„Du-te, lenesule, la furnică și albină și vezi munca lor și prinde minte!” ( Solomon )

,, Mulţi bâzâie precum albina şi se miră că nu iese miere.  ( Robert Ingersoll )

Dacă am avea mai multă înțelepciune, am putea învăța de la albine că munca susținută, organizată și temeinic făcută dă roade bune pe toate planurile: fiecare la locul lui, fiecare cu treaba lui, fără înșelătorii, invidii, și răutăți. Stupul ne oferă modelul ideal de organizare și randament. Dacă am învăța de la albine și ne-am face treaba la timp și bine, dacă ne-am comporta cu respect față de munca celorlalți am avea o lume fără răutăți, suspiciuni și presupuneri false, fără păreri de sine, fără polemici, fără lupte și interese proprii. La albine totul e riguros organizat. Din nefericire, mulți dintre noi, oamenii, aleg ca model muștele. Se nasc din cadavre și se hrănesc cu cadravre și mizerii toată viața, nelăsând nimic în urmă. Din gunoaie și lene nici nu ar avea cum să dăinuiască ceva.Dacă am învăța de la albine lumea noastră ar fi mai bună și traiul nostru ar fi mai dulce, ca un fagure de miere. De asemenea, tot de la albine ar trebui să învățăm că nimeni nu primește nimic fără muncă, iar cel care nu respectă regulile este imediat eliminat. Iată câteva reguli din stup, asupra cărora omul trebuie să mediteze:

  1. Lucrul în echipă

Activitatea albinelor nu se desfășoară niciodată haotic. Fiecare își aduce o contribuție individuală, dar scopul tuturor este binele comun și fiecare individ rezolvă sarcina care îi corespunde, într-un mod sincronizat cu ceilalți. În lumea umană, cu toții depindem de toată lumea, creând iluzia individualismului. Mai greu este cu respectarea unitară a regulilor individuale pentru obținerea rezultatului comun, stabilit la început de toți.

  1. Asumarea și îndeplinirea unui rol precis în grup

Fiecare albină joacă un anumit rol în stup. Nu există nicio confuzie în funcții.Toată lumea știe ce să facă și cum să facă. Această mică societate a insectelor este destul de complexă. Ființa umană ar trebui să învețe de la albine că fiecare trebuie să joace un rol în colectiv și să se concentreze exclusiv pe sarcina lui, pentru binele comun și îndeplinirea scopuli general stabilit de la început.

  1. Respectul reciproc

Atunci când o albină colectează nectarul, nu o face pentru sine, o face pentru că munca ei este esențială pentru supraviețuirea stupului. Ea nu beneficiază singură de roadele muncii ei. Generozitatea albinelor este imensă. Ființele omenești au astăzi puține dovezi de generozitate și se gândesc mai degrabă la sine decât la colectivitate. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât am făcut viața imposibilă pentru multe specii. Mai mult decât atât, mulți consideră că trecerea deasupra celorlalți în beneficiul lor este o virtute, ceea ce nu vedem la albine.

 4. Memoria dezvoltată

Albinele sunt insecte mici cu un creier minunat. Uneori, trebuie să călătorească pe distanțe lungi și să-și găsească drumul înapoi la stup. Ele identifică puncte de referință care le permit să-și amintească călătoria lor.Oamenii de știință au descoperit că au chiar abilități matematice de bază.De asemenea, albinele ne învață să admirăm viața în toate formele ei și să ne bucurăm de tot cee ace ne oferă natura, fără a o subestima. La om memoria e scurtă de cele mai multe ori, uitând chiar și binele făcut cândva de semeni de-ai lui.

  1. Simțul perfecțiunii

Organizarea din stup aproape că atinge perfecțiunea, la fel ca forma fagurelui. Prin urmare, această formă de organizare implică un anumit sens al justiției. Privilegiile și îndatoririle sunt împărțite echitabil. Lumea oamenilor, unde nedreptatea și disproporția sunt uneori normele, trebuie să se uite la albine și să învețe de la ele. Prin urmare, toţi trebuie să ne aducem contribuţia la marea operă a democraţiei, aşa cum îşi aduce contribuţia fiecare albină la prosperitatea stupului. Iar dacă vreunul dintre noi încearcă să se folosească de avantajele poziţiei sale în folos personal, acesta trebuie eliminat, aşa cum şi albinele elimină pe cel care nu respectă regulile vieţii lor colective. Ziaristul Gheorghe Savu spunea că ,,ceea ce ne mai învaţă republica albinelor este faptul că progresul nu trebuie să depindă de stat, ci de fiecare dintre noi. Statul nu trebuie să ne dea altceva decât legi bune şi libertate, dar pentru aceasta este nevoie de judecători cu cumpăna dreptăţii în mâini, nu cu sacul fără fund, judecători cu înţelepciune şi tărie, nu sofişti şi slugi ai plutocraţiei politice. O justiţie coruptă este cea mai gravă problemă a unei societăţi. Este ca şi atunci când o albină se foloseşte de munca tuturor celorlalte albine în interes personal, lucru greu de conceput în republica albinelor. Însă acest lucru se întâmplă în zilele noastre în republica oamenilor, când peste două milioane de pensionari trăiesc sub pragul de sărăcie, în timp ce câteva zeci de mii se lăfăiesc cu pensiile lor speciale de mii de lei. Şi astfel, poporului – care tolerează de bună voie să i se ia din drepturile sale – i se va lua în curând şi dreptul constituţional de a trăi decent.”

Şi totuşi, accidente “sociale” au loc şi la albine, nu numai la oameni, dar din fericire ele rezolvă repede situația. Matca poate degenera și ucide tot puietul, inclusiv botcile de matcă, adică urmaşele ei, ca-ntr-un delir.Într-un târziu, luptătoarele o omoară şi pe ea, chiar dacă prea târziu, apoi se înfruptă şi ele cu lăptişor de matcă, după care le cresc ovarele şi încep să depună ouă. Fiecare se vede apoi regină, cum orice prost crede că poate conduce pe timp de anarhie socială. Atunci stupul devine bezmetic. E un stadiu avansat al bolii, premergător dispariției, când din ouăle albinelor ies cel mult… trântori.

 Întrebare : În societate întâlnim ,,stupi bezmetici” ?   Răspunsul vă aparține.

Ionel Pârlea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.