Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Decepție și încrâncenare

Gheorghe Băeşu
10 aug 2021 1812 vizualizări
Gheorghe Băeșu
Gheorghe Băeșu

PNL este cel mai mare și cel mai vechi partid din România, oamenii care au condus destinele acestui partid s-au bazat pe o conștiință morală de excepție, care au crezut că forța unui partid este justețea ideilor, a inteligenței puseîn slujba țării, a acțiunilor în interesul cetățeanului și nu în numărul mare de membri, că cei mai mulți cred că politica este o sursă de onoruri și foloase (exemplu PSD) însă I.C. Brătianu,  I.G. Duca, Maniu sau Barbu Catargiu au considerat viitorul țării mai preus de orice. Destinele unui popor se bazează pe acțiune, pe locuri de muncă asigurate și o putere de cumpărare a monedei naționale a  unui echivalent de schimb apropiat de valuta de referință. Politica este un munte de griji și responsabilități, de insatisfacții personale și un drum plin de nedreptate și răsplată.

Liberalii s-au impus prin respectul legii adaptate la prezent și o preocupare continuă a unui trai decent pentru cei mulți. Timpul a trecut, la șefia partidului au ajuns oameni care au adus prejudicii mari partidului, dar cel mai grav, până și cei mai aprigi liberali l-au părăsit, lista neagră începe cu Tăriceanu și continuă cu alții, fiecare cu greșeli cu carul, dar fără a răspunde fie și moral. O coaliție șubredă și o neînțelegere permanentă este pe placul PSD, care aleargă după guvernare. Regretabil și neexplicabil este comportamentul celui care a fost primit cu brațele deschise și cu speranță, titrat la Howard și cu proverbul românesc în brațe ”te-am primit în casă, te-am adăpostit, te-am invitat la masă, ți-am dat un pat să te odihnești ca apoi să îmi pretinzi și nevasta”. Este nefiresc și nedrept să pretinzi, să-ți satisfaci un moft, este regretabil să pui în față interesul personal și accesul la o funcție, producând ilaritate și discordie în sânul unui partid care, combinat în coaliție, face ca imaginea pe care oamenii de bună credință o așteaptă încrezători în ideile PNL și în final îl va taxa pe măsură. Ați fost și sunteți sufletul coaliției USR PLUS cu orientări nesigure și un UDMR care s-a atașat de fiecare dată celui care a venit la putere. Niciodată UDMR nu a avut o concepție sau o strategie proprie, a sărit imediat în brațele celui cu șansă (lăcomia strică omenia). 

În fapt, ce vă lipsește, Domnule Cîțu, de ați dezbinat un partid și așa destul de fragil? Aceasta este mulțumirea ? Nu am intenția să pun o floare la pălărie dlui Orban, însă gestul dvs. denigrează fireasca și proverbiala ospitalitate românească. Un alt aspect al politicii de astăzi este că nu vă înțelegeți în hotătârile ce se impun de starea de fapt; investiții mai mult sau mai puțin în desfășurare, ne așteptăm la creșterea la gaze, la electricitate, iar în povestea cu creșterea economică vă contrazice chiar moneda națională în devalorizare agresivă. Preconizați o guvernare de circa 8 ani, așa să fie, dar există un dar, un mare dar, acela că acolo unde este gâlceavă nu este înțelegere, unde este neînțelegere nu se muncește și nu sunt rezultate. Sigur, am trăit cu speranța că într-adevăr România este condusă de profesionalism, cu experiență și dispus să elimine tot ce este putred în politica românească, să vedem un echilibru financiar între salariul minim și maxim, toată lumea să respecte legea pensionării, plătim bani pentru limită de vârstă (ex. viceguvernatorul Băncii Naționale) aici sunt banii, salariile mari pentru vârfurile societății.

Emigranții noștri întrunesc așteptările occidentului cu excepția unor conaționali care ne fac de râs peste tot în lume și aduc prejudicii mari nației române. Din cei 22.300.000 de locuitori în 1989, cei plecați reprezintă cifra astronomică de 9,7 milioane, deci aproape jumătate și cum spuneam din cauza lipsei de investiții și evident a locurilor de muncă, să nu vă așteptați ca acești oameni să se întoarcă definitv.

Să revin la această discrepanță salarială - ne așteptam că veți folosi în retribuții raportul de 1 la 5, așa cum este în Japonia, Singapore sau în Suedia. Nu se respectă legea contributivității, de ce oare? Împrumuturile depășesc limita admisă 63,2% din PIB la care ați contribuit cu prisosință și dvs. Măsurile pe care dumneavoastră intenționați să le aplicați financiar poporului român nu va face pace cu retribuțiile mici, dar cele mai multe. Plătim asistență socială unor oameni care plesnesc de sănătate și aduc un prejudiciu legii și ordinii publice, în loc să îi școlim săîși câștige singuri existența și nu asigurați de stat. În timpul guvernării de până acum, nu am văzut și nu am auzit de performanțe.

Bunăoară credeam că realizarea autostrăzilor va fi proritatea 0, eu aș fi procedat astfel: stabileam cu constructorul un preț mediu pe km, fiecare județ scotea la licitație lucrările,în mod special autostrada Câmpina Brașov Nădlac Pitești Iași Târgu Mureș cu începere din ambele părțiși eventualele erori de documentație sau neprevăzute să se reglementeze prin nota de comandă, să se introducă drumul critic în construcții, scurtarea timpului de studierea a documentației de la 3 luni la 20 zile și multe altele cu speranța construirii în fiecare an a 700-800 km de autostradă. Sunt multe de spus, dar și mai multe de făcut, în ritmul anual nu ajungem departe.

După părerea mea, problemele de nivel prim ministru sunt majore, sunt probleme de organizare, de creare a locurilor de muncă, de angrenarea tineretului în procesul muncii, stoparea tăierilor de masă lemnoasă ilegală, angrenarea specialiștilor în economie, avem produse ale subsolului deficitare în Europa, nichel, tantal germaniu, zinc,feldspatpotasic, aluminiu și chiar aur, să le valorificăm, să ne creăm industria noastră de prelucrate și valorificare. Cât privește sistemul alimentar este complet depășit, mâncăm legume și fructe din străinătate, fără gust și cu o calitate susținută chimic, produse cu e-uri, vindem grâu cu 8 bani/ kg și importăm produse alimentare cu 15 lei/ kg. Filozofia conducerii implică un mod de abordare la direct, oameniicare răspund la apel trebuie puși în funcție și înlocuirea pleiadei de politicieni și activiști de partid, care în cei 30 de ani au distrus România. Nu cred că am depășit limita bunei cuviințe și nici nu am pretenția unui profet, dar care este efectul ce se ridică la înălțimea funcției?

(Gheorghe Băeșu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.