Jurnalism cetatenesc

Pulsul oraşului

Lorena Meca
4 iul 2012 998 vizualizări
Spitalele vrancene, la un pas de colaps


„Suntem asiguraţi dar ne tratăm pe cont propriu!”

Unităţile spitaliceşti din judeţ au probleme la capitolul aprovizionare cu medicamente. Lista cu medicamente deficitare cuprinde 13 denumiri de tratamente utilizate în cadrul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, cele cu stări de anxietate, stări depresive, pentru pacienţii care reprezintă urgenţe alergice. Cum comentează interlocutorii şi cititorii noştri această situaţie şi care sunt nemulţumirile lor legate de sistemul sanitar puteţi afla din sondajul următor.


Mihai Pîrlea, elev, Focşani

„E revoltător! Din păcate această situaţie persistă de mult timp. Suntem asiguraţi dar ne cumpărăm pană şi serul fiziologic de la farmacie. Să nu mai vorbim de condiţiile inumane în care stau pacienţii în spital. Aparatură veche, personal care nu se uită la tine dacă nu bagi o atenţie în buzunar.”


Elena Trifan, pensionară, Focşani

„Nu ne mai surprinde nimic. Suntem asiguraţi dar ne tratăm pe cont propriu! Nu am ajuns de multe ori la spital dar ştiu care sunt condiţiile. Dacă nu ai dat dreptul medicului poţi aştepta mult şi bine. După părerea mea noi suntem singurii vinovaţi.”

Monica Păiş, casieră, Focşani

„Suntem asiguraţi şi mi se pare normal ca atunci cand ajungem la medic să fim trataţi, fără să mai scoatem bani din buzunar. Nu sunt mulţumită de condiţiile din spital. Am fost cu copilul să îi pună o branulă şi l-a chinuit atat de mult, de parcă era pentru prima oară cand asistenta făcea acest lucru. Multe cadre medicale aşteaptă plicul. În Romania trebuie să le dai bani că altfel nu se uită la tine. În străinătate situaţia stă altfel. Am născut acolo, am primit cazare, mancare şi
m-au privit ca pe un italian. Nu s-au făcut diferenţe. Sunt alte condiţii acolo. Copilul e mult mai bine îngrijit. Spitalele beneficiază de aparatură modernă şi performantă. Şi cadrele medicale sunt foarte bine pregătite. Doar în Romania mi s-a întamplat să ma duc la farmacie după un medicament şi farmacista să mă întrebe ce este, că nu a auzit de el.”


Ecaterina Tîrîlă, pensionară, Focşani

„Nu am avut probleme cu sănătatea dar am auzit că pacientul e nevoit să îşi cumpere medicamentele. Pănă la urmă pentru sănătate face orice. Nu mai tine cont că era un drept al lui sa fie tratat gratis, că doar e asigurat. În comparaţie cu unităţile spitaliceşti din afară, aici condiţiile sunt dezastruoase. Acolo nici nu zici că eşti în spital. Te simţi ca acasă. În cameră stau cate doi bolnavi, salonul e dotat cu grup sanitar propriu, iar mancarea e foarte bună. La noi nu poţi să mergi la un medic fără să îi dai şpagă, acolo nu se face aşa ceva. De fiecare depinde să schimbe această situaţie, dar cand eşti bolnav şi nu se uită nimeni la tine, parcă nu îţi mai arde să schimbi sistemul.”


Elena Petrea, pensionară, Focşani

„Sitaţia e cunoscută de toată lumea, dar nimeni nu face nimic pentru a schimba ceva. Pentru că ne plătim asigurările, ar trebui să beneficiem gratuit de serviciile spitalului. Suntem pensionari, medicamentele sunt foarte scumpe, dar dacă suntem bolnavi ce să facem? Ne cumpărăm singuri reţeta fără să ne mai gandim care ne sunt drepturile. Condiţiile de la secţia de Gastroenterologie aş vrea să le văd şi la spitalul vechi. Cat despre şpagă...nu ne-a băgat nimeni mana în buzunar. Noi pacienţii înrăutăţim şi mai tare situaţia, dar şi cei care au avut bani nemunciţi. Acum cei de jos sunt nevoiţi să îi urmeze pe cei cu bani mulţi. Dacă nu dai un ban stai şi suferi.”

Anonim

„Cine spune că nu sunt medicamente în spital nu ştie cum stă de fapt situaţia. Am o rudă în sistem care vine acasă cu pansamente, seringi, mănuşi, care de fapt şi de drept aparţin pacientului. S-a ajuns în această situaţie critică pentru că se fură. Bolnavul se duce la farmacia din colţ şi cumpără ce are nevoie. Vă gandiţi cat de greu le e bătranilor care au o pensie foarte mică?

Sondaj realizat de Lorena Meca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.