Jurnalism cetatenesc

Jurnal de cenaclu

Ziarul de Vrancea
16 mar 2012 868 vizualizări
MARTIE AL PEŞTILOR

Respectîndu-ne obiceiul, şi în luna martie avem trei colegi de cenaclu pe care Uniunea Scriitorilor/Bacău reprezentanţa Vrancea împreună cu LSR/filiala Vrancea  îi vor sărbători. Este vorba despre una dintre tinerele cenacliste Adelina Cristiana Bălan, Elena Stroe-Otavă şi Gheorghe Suchoverschi.
Adelina Bălan, elevă la şcoala „Duiliu Zamfirescu”  este membră a cenaclului de mai bine de un an. A debutat editorial alături de alte trei colege într-un  volumul colectiv, „Din cele patru zări”. Prozatoare talentată, scrierile Adelinei  captează întreaga atenţie a cenaclului. Este un nume care promite, un nume care va dărui culturii vrîncene stropul destinat consolidării edificiului spiritual existent.
Elena Stroe-Otavă, de vocaţie profesor de limba şi literatura romană este un scriitor complex. Talent a avut dintotdeauna, îndrăznind să publice poezie în Salonul literar abia în anul 2006. Din anul 2009 frecventează cenaclul Duiliu Zamfirescu, participînd la diverse activităţi culturale organizate de Asociaţia Culturală Duiliu Zamfirescu. A semnat trei romane, amintindu-l pe cel mai recent INSOMNIA, roman care o propulsează în rîndul scriitorilor recunoscuţi. Scrie poezie, cronică de întîmpinare, recenzii de carte. Profesorul Elena Otavă este una şi aceeasi persoană cu scriitorul Elena Stroe-Otavă. Gheorghe Suchoverschi s-a remarcat în cenaclu prin umorul şi savoarea  epigramelor sale (vezi volumul ţ-epigrame); a excelat şi excelează prin rondel (şi sonet). Este membru al Asociaţiei Culturale Duiliu Zamfirescu (preşedinte scriitorul Gheorghe Andrei Neagu) şi este membru al cenaclului din anii 2003-2004. Cel mai relevant volum de versuri al lui  este Îngerul cuvintelor apărut în 2008/Ed.Andrew. Şi, pentru că tocmai ne-a părăsit iarna şi greaua ei haină albă, iată cîteva versuri dintr-o poezie semnată Gheorghe Suchoverschi:
”Căzu o lacrimă din cer/Pe stelele în gînd culcate/ Trezind vestalele curmate/ În colţul iernilor, de fier/ Cum pică freamătul stingher/ Peste tablouri pastelate/ Pe stelele în gînd culcate/ Căzu o lacrimă din cer/ Pe taina clipelor rimate/ Veghind nisipuri ce nu pier/ În nopţile de jad chemate/ De glasul pur dar efemer/ …Căzu o lacrimă de cer./”

Mariana Vicky Vârtosu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.