Jurnalism cetatenesc

„Familia trebuie să îşi îndeplinească rolul de susţinător”

Dana Chiorescu
15 dec 2011 2038 vizualizări
O tînără de 19 ani a murit la spital după ce s-a aruncat de la etajul al optulea al unui bloc din Cluj-Napoca. Fata se numără printre cei opt elevi clujeni care au obţinut, în această vară, media 10 la examenul de bacalaureat. Zilele trecute Mălina Olinescu a renunţat la pariul cu viaţa… Din păcate, cele două exemple recente fac parte dintr-o lungă listă. Cum ajung aceşti oameni să îşi pună capăt zilelor - în opinia interlocutorilor şi cititorilor noştri - puteţi afla din sondajul următor.

Paula Lazăr, elevă, Focşani



„Cine ştie de ce ajung la astfel de gesturi… Poate unii aşa simt… Nu este o soluţie, dar dacă ei nu gîndesc ceea ce fac… Ar trebui să îi ajute un psiholog… să vorbească şi ei cu persoanele care le sînt aproape… cu părinţii… Probabil depărtarea de părinţi duce la situaţii din acestea…unii poate sînt mai reci… alţii poate nu ştiu cum să stea de vorbă cu copiii lor…”

Marinela, pensionară, Focşani



„Este o situaţie foarte gravă! Lipsa de serviciu, lipsa banilor… astea sînt cauzele. Ei încearcă o dată, de două ori, de trei ori… dacă văd că nu au unde să îşi găsească un loc de muncă ca lumea, bine plătit… uite aici se ajunge. Nu este o soluţie dar dacă nu găseşti un loc de muncă, nu ai cu ce trăi... faci şi gesturi disperate. Ar trebui o situaţie mai bună a locurilor de muncă, în primul rînd, salarii mai bune… Copiii mei sînt plecaţi în Italia pentru că nu aveau ce le pune pe masă copiilor. Au schimbat mai multe locuri de muncă şi dacă au văzut că nu se poate şi nu se poate, au recurs la soluţia asta.”

Daniela Popa, confecţioneră, Focşani



„Probabil din cauza sărăciei, din cauza problemelor… din cauza problemelor sentimentale… Nu cred că asta este soluţia acestor probleme. Apropiaţii ar trebui să intervină atunci cînd văd că este debusolată respectiva persoană.”

Anonimă, psiholog, Vrancea

„Sînt mai multe motive care îi determină pe aceşti oameni să ajungă la gesturi disperate. În primul rînd, din cauza sărăciei. Cu siguranţă ar găsi altă cale de a face faţă problemelor dacă ar fi pregătiţi. Probabil au nevoie de puţin ajutor. În plus, tineretul ajunge la astfel de gesturi… ca efect al democraţiei din zilele noastre. Putea fi mai bine… Părinţii pot să îi ajute, psihologii… care din păcate nu există la ţară... Sînt multe de spus…”

Mariana, Focşani

„Tineri rătăciţi… S-a scurtcircuitat legătura dintre părinţi şi  copii… fie că sînt plecaţi la muncă în străinătate, fie sînt departe unii de alţii în aceeaşi casă... Oamenii sînt copleşiţi de griji şi nu mai au deschidere faţă de problemele copiilor, fie lucrează pînă la epuizare, cine ştie cîte ore pe zi… Cert este că familia trebuie să îşi îndeplinească rolul de susţinător, cei din familie trebuie să fie atenţi la semnalele de alarmă pe care le dau cei care nu mai reuşesc să îşi rezolve problemele singuri, care şi-au pierdut liniştea sufletului.”



Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Bogdan
Da, o mare tragedie, de foarte puţini băgată în seamă... Ziarele chiar au scris: efectul Mălina Olinescu. Pot fi învinuiţi de sinucideri (şi în general, de păcate) mulţi (asta este o banalitate pentru cine a fost măcar în treacăt pe la vreo biserică), dar esenţialul este că TOŢI, într-un procent (mic, adesea) pe care Dumnezeu îi va cîntări la vremea potrivită. Am otrăvit atmosfera din jur: răi, grabnici la a da mită, la a înjosi, a lovi, a batjocori, a nu face nici cel mai mic sacrificiu cel de lîngă noi... Chiar îmi pare foarte, foarte rău pentru această fată... Dar vinovaţii cu procente mari de vina vor fi: părinţii, preotul paroh care s-a limitat şmechereşte a lua banu' cînd mergea cu icoana, fără să cerceteze cu o fărîmă de dragoste acest suflet nefericit, profesorul de religie... Iar alt vinovat în oarecare procent este medicul psihiatru care a administrat aceste medicamente psihotropice, adevărate instrumente ale sinuciderii... Informarea este doar la un click distanţă... Dumnezeu să o ierte!!! Pentru ea biserica permite rugăciuni doar punînd o rudă la Sf Liturghie, iar cînd se spune "cu tot neamul cel adormit", este inclus şi acest suflet sensibil... Mai rar am văzut o fată aşa de frumoasă...

O mamă
Societatea este de vină pentru TOATE SINUCIDERILE. Trăim într-o ţară unde nimic nu este stabil. Acea fetiţă frumoasă care s-a sinucis, cine ştie ce era în sufletul ei ... să ai 10 la bac şi să nu ai bani pentru studii... să nu ai haine şi să rîdă colegii de tine... să nu ai posibilităţi de cărţi, de o casă a ta (un loc al tău)... fiecare vrea ceva, biserica nu are nici o treabă. Legile sînt de vină şi cine le face şi le schimbă de la o guvernare la alta. Nu există posibilităţi, să te legi de ceva pentru a avea o mică speranţă pentru că totul se schimbă după cum vrea fiecare. Am rate şi dacă nu mi-a dat salariul la timp... eu ce fac? Pierd casa pentru nişte nemernici, mi-o ia pentru că nu mi-au dat banii la timp să-mi pot plăti ratele. Dle MINISTRU AL AGRICULTURII, ţi-ai luat salariul în timp ce noi îl asteptăm de luni de zile?????????? Dacă vine banca să-mi ia casa, eu vin cu toate ţoalele şi mă instalez în faţa ministerului. Şi chem toate forurile internaţionale să vadă cu ce vine Crăciunul la mine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.