Jurnalism cetatenesc

Pulsul oraşului: “ Fără relaţii, tinerii nu au şanse să ocupe un loc de muncă”

Lorena Meca
8 sep 2011 2327 vizualizări
Someri mulţi, locuri de muncă puţine

Au carte, dar n-au parte de muncă, aceasta este problema cu care se confruntă mii de tineri care au absolvit o facultate şi care nu îşi găsesc un loc de muncă în domeniu. Pe piaţa muncii, angajatorii caută persoane instruite, însă de cele mai multe ori, tinerii nu au posibilitatea de a dobîndi această experienţă,  lovindu-se frecvent de răspunsuri negative şi de uşi închise. Astfel, cu diploma în buzunar şi cu un bagaj mai mare sau mai mic de cunoştinţe în domeniu, proaspeţii licenţiaţi îşi depun CV-uri peste CV-uri, în speranţa de a fi angajaţi undeva. Care sînt şansele reale ale unui tînăr vrîncean să ocupe un loc de muncă în oraş? Ce calităţi trebuie să îndeplinească acesta pentru a obţine postul mult dorit? Părerile cititorilor şi interlocutorilor noşti le puteţi afla din sondajul următor.


Elena Rizea, şomeră, Focşani

“Şansele ocupării unui loc de muncă în Focşani sînt minime. Şi eu sînt în căutarea unui job, dar pînă acum nu am găsit nimic. Singurele posturi disponibile sînt de confecţioneră şi vînzătoare, deci cei cu studii superioare nu au nicio şansă să ocupe un loc care să se plieze cu ceea ce au făcut în facultate. Te cheamă la interviu şi te întreabă de experienţă, dar nu îţi oferă posibilitatea să capeţi experienţă în cadrul firmei lor. Îţi închid uşa în nas şi spun că sînt prea ocupaţi, că urmează să te sune ei dacă au nevoie… inventează fel de fel de scuze numai să scape de tine, că de fapt eşti o pierdere de timp pentru ei. Acum dacă ai o relaţie găseşti şi un loc de muncă”.


Niculina Porumboiu, şomeră, Suraia

“Tinerii nu mai au nicio şansă să ocupe un loc de muncă în acest oraş. Serviciile sînt puţine şi nu necesită studii superioare. Spre exemplu să ocupi un post de confecţioner nu ai nevoie de facultate. Acum dacă cei tineri nu au nicio şansă, ce speranţă să mai am eu? Toţi angajatorii vor experienţă, dar de unde să aibe copilul experienţă cînd abia iese de pe băncile şcolii? Bine…dacă eşti un pic mai norocos şi ai o relaţie, obţii şi un serviciu, dacă nu…aştepţi mult şi bine pînă se iveşte ceva”.

Monica Oancea, elevă, Focşani

“Locurile de muncă sînt foarte puţine în comparaţie cu numărul tinerilor care îşi caută un serviciu. Acum depinde şi de domeniu, dar cele mai multe posturi sînt în domeniul confecţiilor şi al vînzărilor, ceea ce nu se potriveşte de multe ori cu ce a făcut la facultate studentul. Aud adesea că angajatorul cere experienţă. Cu bunăvoinţă şi cu o relaţie capeţi şi experienţă, dar celor care li se închide uşa în nas, ce ar trebui să facă?”

Artemiza Neniţă, pensionară, Focşani

“În acest oraş şansele sînt foarte mici pentru a obţine un serviciu. Pentru că am copii în Bucureşti, recomand să plece acolo, să citească presa zilnic, poate în felul acesta vor găsi ceva care să corespundă cunoştinţelor pe care le au din facultate. Cît despre salarii, zic eu că sînt mult mai motivante decît în Focşani. Acum depinde şi cît de serioşi sînt, căci fără muncă nu se poate nimic. E o vorbă... încă nu s-au inventat diplomele pentru directori. Ca să ajungi cît mai sus trebuie să munceşti mult. În Focşani mulţi caută un loc de muncă, de la cei mai tineri pînă la cei mai în vîrstă, dar nu găsesc atît de simplu. Aud frecvent că angajatorii vor experienţă, dar de unde? Experienţa se capătă în timp, iar marile firme ar trebui să ia în practică studenţi să îi înveţe meserie. La noi încă se mai merge pe şpagă şi pe relaţii pentru a se obţine serviciu. Oriunde te duci, lumea aşteaptă să le dai partea. Şi noi procedăm rău că dăm, dar dacă nu dai nu ai intrare pe nicăieri”.

Didina Rabadan, pensionară, Focşani

“Nu sînt şanse de angajare pentru tineri în acest oraş. În domeniul confecţiilor mai sînt cîteva cereri, dar şi acolo dacă te duci, lucrezi peste program şi nu iei un salariu care să te motiveze. Acum degeaba ai facultate, că nu ai cum să profesezi în domeniu. Nu sînt locuri de muncă. Ca să prinzi un post trebuie să dai şpagă, că altfel… aştepţi. Dau în ziar anunţurile cu posturile libere de dragul de a le da, dar locurile sînt deja ocupate de rudele celor de la conducere. Nu îşi permite să piardă timpul cu unul tînăr să îl înveţe, preferă să îşi ţină neamurile. Înainte era mult mai bine… dacă te prindea pe stradă fără loc de muncă, te ducea imediat şi te angaja. Pe mine m-a angajat, mi-a dat locuinţă, dar acum tineretul acesta ce să facă? Pleacă în străinătate ca să o ducă mai bine”.


Anonim

“ Fără relaţii, tinerii nu au şanse să ocupe un loc de muncă în Focşani. Sînt studenţi care au terminat facultatea şi sînt disperaţi să aibă un serviciu, dar de unde? Locuri pentru ei nu mai sînt.Te cheamă la interviu şi de întreabă de experienţa pe care se presupune că ai dobîndit-o în timpul facultăţii. Aud frecvent situaţii cînd proaspeţilor absolvenţi li se închide uşa în nas, iar angajatorul  inventează diverse motive pentru a scăpa de ei”.

Sondaj realizat de Lorena MECA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ADILU, acum 4622 zile, 4 ore, 8 minute, 19 secunde
Ultima solutie: plecatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.