Jurnalism cetatenesc

Pulsul Oraşului:“Pădurea nu mai e proprietatea statului, ci proprietatea hoţilor”

Lorena Meca
7 sep 2011 1151 vizualizări
Mai multe echipe mixte de control formate din poliţişti şi lucrători silvici au luat la pas mai multe păduri din raza Ocolului Silvic Soveja. Astfel, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Vrancea, se efectuează cercetări în mai multe dosare penale în activitatea de marcare, exploatare şi valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică administrate de Ocolul Silvic Soveja. Pentru stabilirea cu exactitate a cantităţii de masă lemnoasă exploatată fără drept a fost solicitat un control de specialitate cu reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. În funcţie de rezultatele cercetărilor şi ale verificărilor de specialitate se vor propune măsurile legale. Cum comentează interlocutorii şi cititorii noştri tăierile ilegale de copaci, puteţi afla din sondajul următor.

Ioana Şuvuială, pensionară, Focşani

“Pădurea era cîndva un izvor de viaţă dar tăierile copacilor în exces au provocat un adevărat dezastru. E foarte trist că oamenii au ajuns să exploateze atît de masiv fondul forestier, iar cei care fură nu sînt pedepsiţi cum ar trebui. Sînt necesare mai multe controale în păduri, mai ales că vine iarna iar furturile vor fi din ce în ce mai numeroase. Legile sînt permisive iar cei care sînt prinşi la furat nu primesc pedepse atît de dure pe cît ar trebui. Oamenii sînt prea săraci, nu au posibilităţi şi apelează la fel de fel de metode pentru a avea cu se încălzi iarna. Mai grav este că mulţi au posibilităţi finaniare şi fură pentru a se îmbogăţi pe spinarea celor săraci. Nici cei care ar trebui să se ocupe de paza pădurilor nu mai sînt corecţi. Toată lumea a ajuns să fure”.

Mihaela Meran, elevă, Focşani

“Pentru că mai e puţin pînă la iarnă, cei cu posibilităţi financiare mai reduse recurg la asemenea gesturi şi ajung să fure fără să se mai ferească de nimeni. Ar trebui intensificate controalele, pentru că este perioada cînd se fură cel mai mult. În ziua de azi nu mai putem susţine că pădurea e proprietatea statului, pentru că fură oricine. Vorba zicalei: Se fură ca-n codru!”.


 

Costina Mocanu, pensionară, Focşani

“Pădurea nu mai e considerată o proprietatea a statului, ci o proprietate a hoţilor. Cei care au drept de defrişare, taie fără milă. Nu îi interesează că peste ani ne va fi foarte greu. Din dorinţa de avuţie nu mai ţin cont de nimic. Nici de legi, nici de bun simţ, nici de frică... de nimic. Pentru cei care nu au bani, tăiatul ilegal nu e o scuză. E drept că e foarte greu să trăieşti în Romania, dar dacă munceşti nu e nevoie să furi. Dacă cei de la conducere ar fi corecţi am avea pretenţii şi de la restul lumii. Dar cînd ei sînt corupţi, ce aşteptări să avem de la alţii. Ar fi necesare mai multe controale în pădurile vrîncene, iar cei de la ocoalele silvice ar trebui să beneficieze de mai multă putere de decizie. În zilele noastre clanurile îşi fac de cap în acest domeniu. Nici poliţia, nici factorii de drept nu se mai implică”.

 
Vasile Stoica, pensionar, Focşani

“Cei care fură ilegal se bazează pe legăturile din interior. Fie de la pădurari, poliţie etc. Am avut ocazia să văd organele de poliţie care au ieşit la control, şi cînd l-a văzut pe hoţ a întors spatele şi l-a lăsat să treacă cu căruţa plină de lemne. Nici nu l-a întrebat ce face acolo. De aici reiese că erau în legătură, nu?  Şi pe timpul comunismului se fura. Omul ca să trăiască în ziua de azi fură. Pe vremea cînd pădurea era considerată proprietatea statului, erau depozite cu lemne în toate oraşele. De cînd e în patrimoniul proprietarilor nu am mai văzut depozite nicăieri. Aşa numitul proprietar a ajuns să fure. Nu se mai duce să îi marcheze pădurarul copacul. Îl taie şi pleacă fară să îl intereseze. Astăzi cei deştepţi deţin controlul peste tot, începînd din păduri şi pînă în Guvern”.


Daniela Baiciu, pensionară, Focşani

“Sărăcia îi împinge pe cei mai mulţi să fure din pădure. Din punctul meu de vedere, ar trebui date pedepse mai drastice celor care sînt prinşi în flagrant, poate în felul acesta s-ar mai potoli. Dar aici ajungem să vorbim şi despre organele abilitate care sînt foarte corupte. Sîntem o ţară de corupţi de la mic la mare”.

Otilia Irimia, contabilă, Focşani

“S-au realizat defrişări în masă, din dorinţa oamenilor de a avea cît mai mulţi bani. Pădurea nu mai e demult o proprietate a statului, căci cei şmecheri deţin puterea acum în acest sector. Controale mai riguroase şi oameni ai legii mai puţini corupţi cred că ar stopa acest fenomen”.

Sondaj realizat de Lorena MECA

 

www.ziaruldevrancea.ro - Opinii de la cititori


Dana
„Pe lîngă cei menţionaţi mai sus trăiesc bine toţi. Ştiu ce se întîmplă în pădure de la proprietari, pădurari şi afacerişti – aceştia care sînt în stare să taie tot. Pădurarii ştiu tot ce se taie au şi ei partea lor, dar asta nu-i nimic, mai taie o parte, pentru că ei sînt cei care o "păzesc de hoţi". Nu putem spune că nimeni nu face nimic, ci că toţi ştiu ce se petrece în pădure. Sînt afacerile lor, au bani şi asta îi face să iasă basma curată întodeauna. Nu vedeţi cît se tărăgănează cu un dosar, acum îi arestează vorba vine, pînă seara sînt înapoi, iar a doua zi în pădure să pună la loc ce au cheltuit. Aşa merge treaba în codru”.

Florian
„Mergeţi domnilor pe drumul Soveja-Lepşa (cel închis) să vedeţi acolo nebunie! La fel şi în Poiana Lungă sînt doi şmecheri cu nişte căruţe care car lemne în prostie zi de zi!”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.