Jurnalism cetatenesc

"In ziua de azi daca ai pile ocupi ce post vrei"

Ziarul de Vrancea
1 sep 2011 2414 vizualizări
Tavalugul schimbarilor de directori de scoli s-a reluat miercuri, cind in sedinta Consiliului de Administratie de la Inspectoratul Scolar Judetean s-a decis ca 23 de directori din judet sa fie schimbati din functii. Asta pentru ca pe 31 august mandatele a 103 de directori si 24 de directori adjuncti au expirat. Desi in sedinta de ieri s-a dat si verdictul in cazul calificativelor acordate directorilor evaluati de echipa ISJ, conducerea institutiei a preferat sa le mai tina “ascunse” citeva zile. Care au fost motivele pentru care cei 23 de directori au fost demisi? Ce criterii au trebuit sa intruneasca actualii directori? Comentariile cititorilor si interlocutorilor nostri le puteti afla din sondajul urmator:

 Constantin Buta, pensionar, Focsani


„Cei mai in virsta sint inlaturati iar cei tineri ocupa posturile fara examene, fara verificari, fara nimic. Banul si relatia e criteriul de selectie. Inainte erau mai bine pregatiti si se implicau mai mult ca sa invete elevul. Erau cazuri cind profesorii predau la doua scoli si veneau de la sapte kilometri distanta. Isi faceau cu drag si pasiune meseria. Acum banul e pe primul loc. Cheama copilul la pregatire sa il invete acasa ce trebuia de fapt sa invete la scoala. Ar trebui sa organizeze cu cei mai slabi intilniri la scoala, fara bani, poate in felul acesta vor invata mai multe si cei care nu au posibilitati de pregatire. Cunosc cazuri in care au iesit la pensie si tot mai fac pregatire”.
 
 
Gabriel Aurosoaie, elev, Focsani

„E rusinos... multi intra pe baza de pile, bani si vin la catedra sa predea. Profesorii nu ar trebui sa aiba pretentii la elev, din momentul in care ei au primit rezultate atit de slabe la examene. Cit despre pregatiri.... acestea ar trebui facute la scoala. Astfel, multi care nu isi permit sa faca meditatii ar avea ocazia sa isi insuseasca noi cunostinte”.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mariana Tuchel, pensionara, Focsani

„Sint demisi pentru ca nu sint pregatiti. In ziua de azi daca ai pile ocupi ce post vrei. Inainte se invata carte, nu ca acum. Erau mult mai interesati si mult mai preocupati ca elevul sa invete. Dar la salariile care sint acum, cum sa mai faca treaba cu raspundere? Am si eu o fata care a fost invatatoare, dar din cauza salariului mic a renuntat. Dascalii dau meditatii acasa, unde esti nevoit sa scoti banul din buzunar. Acum depinde in mare masura si de copil, care nu mai e interesat sa invete. Pentru unii distractiile sint pe primul plan si astfel, nici copilul si nici profesorul nu mai e interesat de carte. Din punctul meu de vedere la tara se face mai constiincios carte decit la oras. Camerele acelea de luat vederi de la bacalaureat au fost bune. I-au mai potolit, pentru ca toti aveau pretentia sa promoveze fara sa stie nimic”.

 
Elisabeta Oprea, pensionara, Focsani

„Nu i-am evaluat, dar avind in vedere ca am fost cadru didactic, consider ca nu e benefic ceea ce se intimpla azi in invatamint. Acestia au fost demisi din functii pentru ca nu erau suficient de pregatiti, si in consecinta, nu isi faceau treaba asa cum trebuie. Mai mult de jumatate din ei intra pe pile si pe bani. Situatia aceasta a fost dintotdeauna in Romania, cu atit mai mult acum, dupa ce le-a luat jumatate din salariu, iau spaga ca sa aiba din ce trai. Deontologic ar fi ca fiecare cadru didactic sa isi dea interesul, dar nu il mai trage inima cind situatia e asa cum e. Fac in schimb pregatiri si obliga elevul sa se duca. Nu ii intereseaza daca au sau nu bani”.

Sondaj realizat de Lorena MECA

www.ziaruldevrancea.ro - Opinii de la cititori

Un cadru didactic

„Mintea nu are nimic de-a face cu numirile politice, aberante, evident! Cei de lSJ nu fac numirile in functie de ceea ce cred cu adevarat, in general fac ce li se dicteaza, asta e limpede. Totul e o impletire de spaga, relatii, interese, troc, bani, bani, multi bani. Ceva de genul: " Imi dai, iti dau!" Cine mai are onoare in ziua de astazi, ca sa se impotriveasca? Cu siguranta, unele numiri sau "prelungiri" nu sint pe placul tuturor din ISJ, dar ei se ghideaza dupa alte principii decit cele firesti... ceva de genul "stai pe burta ca-i apa mica" sau" fa-te frate cu dracu pina treci puntea" ori " mila mi-e de tine dar de mine mi se rupe inima", etc. Si nu inteleg de ce ne miram! Asta este atitudinea noastra a tuturor, in toata tara. Ati vazut multi oameni care sa se ridice si sa spuna lucrurilor pe nume? Ati vazut multi oameni care sa mai ia vreo atitudine in situatii in care chiar se impunea sa o faca?(...). Asta e motivul pentru care am fost , sintem si vom fi in astfel de situatii, pentru ca sintem lasi (...).”

Jana

„Pleaca ai vostri, vin ai nostri! Numai interesul elevului nu s-a vazut aici. S-au facut niste rocade care mai de care mai „inspirate”. Dar cea mai „potrivita” modificare mi se pare cea de la Scoala Slobozia Bradului. Intr-o scoala unde predomina populatia rroma nu putea fi pusa la conducere decit o persoana cu vadite veleitati coloristice in limbaj si comportament. Ce nu dadea ea pe la scoala pina acum, dar ce va fi suverana de acum incolo! Mintea celor de la ISJ reprezinta un labirint greu descifrabil”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.