Jurnalism cetatenesc

SPIRIT TUTELAR AL VRANCEI CONTEMPORANE

Ziarul de Vrancea
11 mai 2011 841 vizualizări
Acad. Valeriu D. Cotea la 85 de ani

Cu o istorie stralucind de personalitati afirmate in plan national si international, Vrancea cultural-stiintifica a fost reprezentata la sfirsitul secolului XIX si inceputul secolului XX de Duiliu Zamfirescu, poet, prozator, dramaturg, om politic si diplomat, nascut la Dumbraveni, prima jumatate a secolului XX apartinind sovejeanului Simion Mehedinti "" savant de talie mondiala, geograf, etnograf, pedagog, filosof al culturii, om politic, literat. Ultimele doua decenii ale secolului trecut si primul din agitatul secol XXI sint dominate, fara tagada, de academicianul Valeriu D. Cotea, nascut la 11 mai 1926 in Vidra, devenit exponent de seama al intelectualitatii tehnice din domeniul viei si vinului, cu o remarcabila vocatie didactica, cu certe virtuti literare, har oratoric si dimensiuni umane rar intilnite.

Parasind de la 11 ani Poarta Vrancei, cum este denumita localitatea sa natala, unde mugetul cerbului se estompeaza in viile si livezile de pe colinele subcarpatice, Valeriu D. Cotea a innobilat cu personalitatea sa debordanta, atit de frumos curgatoare in spatiu si timp, nu numai meleagurile de legenda ale inaintasilor sai, cit si pe cele ale intregii tari, reverberind in licorile harazite zeilor iscusinta romanilor in tainele dainuirii ca neam. De aceea poate drumul devenirii sale impresioneaza nu numai prin titlurile academice obtinute printr-o munca asidua, ci si prin stiinta de a trai printre oameni, care nu se invata la scoala, legile omeniei patrunzind in singe odata cu laptele mamei.

Ajungind profesor universitar intr-un timp relativ scurt, cu doctoratul in viticultura si oenologie inca din 1965, in 1990 devine membru titular al Academiei de stiinte Agricole si Silvice, iar in 1993 "" membru titular al Academiei Romane, in plan international fiind printre putinii specialisti membri titulari sau corespondenti a patru institutii academice cu profil vitivinicol din Italia, Elvetia, Spania si Franta.

Din cele peste 500 de lucrari publicate (cca 200 elaborate ca singur autor si tot atitea ca prim autor) amintim "Tratat de oenologie", aparut in doua volume (1985 si 1988), unic in literatura noastra de specialitate, "Podgoriile si vinurile Romaniei" (2003), "Podgoria Cotnari" (2006). Asimilat de constiinta publica mai intii ca pedagog si om de stiinta, prin lucrarile "Omagiu inaintasilor" si "Profiluri in timp", in care recompune portretele unor mari personalitati ale stiintelor agricole, dar mai ales prin "Fragmente de viata" si "Vidra − Poarta Vrancei", Valeriu D. Cotea dovedeste ca are o larga vocatie de carturar sensibil, aducind in lumina prezentului modele de referinta pe umerii carora sa se inalte generatiile viitoare.

Legenda vie a Tarii Vrancei si minte stralucitoare intre ieseni, academicianul cu inima cit un munte si sufletul ca seninul de mai face, de citiva ani, si un alt fel de popas in Focsani, inainte de a se intoarce pe linga Piramida Verde a Magurii Odobestilor spre Vidra natala sau a purcede spre vechea capitala moldava, fostul Grup scolar Agricol de aici numindu-se din 2008 Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea", primul si singurul academician roman al carui nume este purtat de un liceu inca din timpul vietii sale.

La multi ani, domnule academician!



Prof. Valeriu Anghel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.