Jurnalism cetatenesc

Conteaza mult educatia alimentara din familie

Ramona Nicolae
16 aug 2008 786 vizualizări
incepind cu anul scolar urmator, elevii nu-si mai pot cumpara anumite produse alimentare din chioscurile amplasate in curtile scolilor

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a elaborat un proiect de ordin care cuprinde lista alimentelor ce nu ar mai trebui comercializate in incintele institutiilor de invatamint. In acest sens, specialistii din industria alimentara si cei ai MSP studiaza excluderea anumitor produse. Principalele alimente care vor putea fi comercializate fara restrictii in curtile scolilor sint lactatele, fructele si legumele. Aceste masuri au fost luate pentru a combate obezitatea si nutritia nesanatoasa. Ce parere au parintii si bunicii despre luarea acestei masuri de catre Ministerul Sanatatii puteti citi in rindurile urmatoare:


Cristina Raicu, 57 ani, referent, Focsani


"Este foarte buna aceasta masura a Ministerului Sanatatii de a interzice comercializarea in incintele scolilor a unor produse care nu sint tocmai sanatoase. Ar fi bine chiar sa se interzica cu desavirsire. Exista multe sucuri care nu sint naturale, chipsuri si multe altele, care nu sint sanatoase. Noi pregatim multe in casa pentru copii, numai ca ei sint tentati de alte produse de la magazin. Trebuie si noi acasa sa-i indemnam sa manince sanatos, sa le facem sucurile in casa, de exemplu, pentru a creste sanatos."


Gabriela Aga, 24 ani, cadru didactic, com. Nistoresti


"Am auzit ca Ministerul Sanatatii pregateste o lista cu anumite produse alimentare care sa fie interzise de la comercializare in incintele scolilor si eu cred ca este bine. Fiind profesoara la un liceu, vad cum elevii isi cumpara multe produse care nu sint bune. Consuma foarte multe chipsuri si altele, asimilind astfel toate chimicalele din ele care nu sint bune deloc. Mai ales la cei mici ar trebui evitate complet. Aceasta masura si cu o educatie in acest sens din familie poate duce la evitarea unor probleme de sanatate pe viitor a multora dintre noi."


Anicuta Burca, 62 ani, pensionar, Focsani


"Este bine sa fie interzise de la vinzare in curtile scolilor anumite produse alimentare. Am o nepotica care nu maninca de la chioscuri diverse lucruri, asa ca nu am de ce sa i le interzic acum. Cu ceva timp in urma insa a mincat ceva si a facut o indigestie puternica o zi intreaga. Totul trebuie consumat proaspat, sa fie facut in casa, sucurile la fel, apa plata, mai ales acum pe timpul verii. Fructele sint cele mai bune si poate ele trebuie sa se gaseasca in chioscurile scolilor. Familia trebuie sa explice copiilor care produse sa nu se consume deloc."


Mariana Serban, 31 ani, cadru didactic, Focsani


"Ar fi foarte bine ca anumite produse sa nu mai fie comercializate in curtile scolilor, dar si in apropierea acestora. O astfel de masura impletita cu o educatie in familie, poate determina un copil sa-si dea seama ca trebuie sa manince sanatos. Eu cred ca cel mai mult conteaza educatia alimentara din familie si evitarea pe cit posibil a alimentatiei bogata in grasimi, dulciuri. Numai ca cei mici, vazind la alti copii, vor fi tentati sa manince si asa ceva. Fetita mea stie ca danonino, chipsurile nu sint sanatoase. Fiind cadru didactic si parinte imi dau seama la ce pericol sint expusi copiii nostri. Unii isi cumpara doar dulciuri, sucuri acidulate si incerc sa le explic elevilor ca nu sint deloc sanatoase. Le povestesc mereu un filmulet despre un sportiv care a mincat o perioada numai produse fast-food, asta pentru un experiment, in urma caruia analizele lui erau de om bolnav. Sint marcati pe moment, dupa care isi cumpara ce vor ei."


Monica Prisacaru, 62 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit ca Ministerul Sanatatii pregateste o lista cu anumite produse alimentare care sa fie interzise de la vinzare in curtile scolilor. Am si eu o nepotica, care din cind in cind mai consuma cite un produs, asa, ca divertisment, deoarece are inauntru o jucarie care o atrage. De altfel, aceste produse nu sint bune, nu sint energetice, nu au nici o valoare nutritiva, dar copiii le doresc pentru aceasta jucarie. Masura cred ca este buna, mai ales ca majoritatea parintilor au inceput deja sa fie atenti la ceea ce maninca copiii si sa-i indrume in acest sens. Cei mici poti fi dirijati mai usor sa consume ceva sanatos, dar tinerii nu prea, deoarece nu-i poti controla. Daca merg intr-o discoteca ei nu se multumesc cu apa plata, ci consuma altceva, dar ca divertisment, nu ca le-ar fi necesare toate acele bauturi pline de chimicale."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.