Jurnalism cetatenesc

Multi parinti sint in dificultate cind trebuie sa-si dea copiii la gradinita

Ramona Nicolae
11 iun 2008 882 vizualizări
gradinitele din Focsani sint in imposibilitate de a primi toti copiii de virsta prescolara

Parintii care trebuie sa-si inscrie copiii in gradinitele din municipiu sint pusi in situatii dificile cind li se spune ca nu mai sint locuri acolo unde au depus dosarul. Multi dintre ei depun cereri chiar la mai multe unitati, in speranta ca la una dintre ele vor fi acceptati. Cele mai cautate gradinite sint cele cu program prelungit, din motive binestiute cu totii. Intr-o clasa sint cel putin 20 de micuti, insa multe din grupe functioneaza cu pina la 25 sau 28 de copii, aceste unitati functionind la limita. Chiar si in aceasta situatie, care exista de ani buni, autoritatile locale nu au luat masuri, ci abia acum, odata cu alegerile si campania electorala, apar idei si solutii. Cum au rezolvat parintii aceasta problema a gasirii unui loc intr-o gradinita puteti citi in rindurile urmatoare:


Elena Miron, 33 ani, administrator firma, Focsani


"Fetita mea merge deja la gradinita, la una cu program normal. Am preferat asa deoarece vrem sa stea cit mai mult timp acasa cu noi, mai ales ca putem face acest lucru. Am inscris-o usor, nu ne-am confruntat cu probleme, deoarece am mers din timp si am depus cererea. Stiu ca este o lipsa a locurilor in gradinite, mai ales in cele cu program prelungit. Multi parinti sint in dificultate cind trebuie sa-si dea copiii la gradinita. Administratia locala ar trebui sa se implice mai mult ca pina acum in rezolvarea acestei probleme. Sint din ce in ce mai multi copii, iar spatiile sint tot mai putine si vechi."


Nicu Stan, 30 ani, muncitor, Focsani


"Din toamna baietelul nostru va merge la o gradinita cu program prelungit. Am rezolvat usor problema cu inscrierea, poate pentru ca am indeplinit conditiile impuse de conducere. Stiu ca este o criza a locurilor in gradinite, mai ales in acestea cu program lung, pentru ca parintii sint la serviciu. Pina acum, la virsta de trei ani, copilul nostru a stat acasa cu sotia, deoarece mai avem un copilas. Dar de acum va trebui si ea sa inceapa serviciul, iar cel mic va merge la cresa. Nu avem cum face altfel. Alte posibilitati nu sint. Sa platim bona nu putem. Mai avem cunostinte care se confrunta cu lipsa locurilor in gradinite, dar sper sa rezolve si ei cu inscrierea. Noi am facut cereri la mai multe gradinite, pentru a fi siguri ca este inscris undeva dar, cind a fost acceptat, acolo am ramas si am renuntat la celelalte cereri. Am incercat si varianta gradinitelor particulare, dar taxa de 150 - 200 de euro pe luna ne depaseste. Erau conditii mult mai bune decit la gradinitele de stat, banii ceruti sint pe masura, numai ca nu ai de unde sa-i dai."


Aura Bucur, 59 ani, pensionar, Focsani


"Eu stau acum cu nepotelul meu acasa, deoarece are doi ani si doua luni, iar parintii sint la serviciu. Nu au reusit sa-l inscrie la gradinita deoarece este prea mic sa mearga din toamna, asa ca nu l-au acceptat, iar la cresa nu a prins loc. Probabil daca aveam vreo cunostinta, relatie, puteam rezolva aceasta problema. Gradinitele particulare ies din calcul, deoarece este mai dificil sa platesti lunar acea taxa care nu este chiar mica. Cine isi permite ii da acolo, cine nu se descurca cum poate. Este adevarat ca au conditii mai bune, sint mai putini copii intr-o grupa, dar nu toti isi permit asa ceva. Trebuie ca primaria sa se implice mai mult, tot auzim mereu de constructia altor spatii, dar nu apare nimic. Multe din cele vechi s-au retrocedat proprietarilor, care acum bineinteles ca le inchiriaza, nu le folosesc ei, deoarece costa mult intretinerea lor. Pentru cei mici nu erau bune"¦"


Nicoleta Olaru, 29 ani, Focsani


"Am doi copii, dintre care cel mai mare merge la o gradinita cu program prelungit. Inscrierea la aceasta nu a fost o problema, deoarece m-am dus inca din luna februarie, si chiar si atunci am prins unul din ultimele locuri. Nu am cunoscut pe nimeni, ci doar am depus dosarul cu cererea de inscriere. Cei din administratia locala ar trebui sa faca mai multe in privinta maririi locurilor in gradinite, sa mai apara spatii, iar unele din cele existente chiar imbunatatite. Unele au aceleasi locuri de joaca de zeci de ani sau le lipsesc cu desavirsire spatiile de joaca sau o zona verde."


Dana Bandrabur, 27 ani, Focsani


"Am un singur copil, care este mic acum. Mai avem pina sa mergem la gradinita. Cind va avea virsta de inscrirere, voi prefera totusi o gradinita cu program prelungit. Voi depune dosarul din timp, pentru a nu ma confrunta apoi cu probleme. Nu cred ca voi depune cereri la mai multe gradinite, ci la una singura, la cea care este mai aproape de casa. Trebuie facut ceva pentru a rezolva aceasta problema a spatiilor pentru copii, mai ales ca unele din cele care sint acum sint depasite, nu au spatii de joaca adecvate sau chiar un spatiu verde unde copiii sa iasa afara."


Georgeta Bucur, 28 ani, Focsani


"Sint in concediu acum pentru cresterea copilului, dar trebuie sa gasesc o solutie pentru anul viitor, deoarece voi merge la serviciu. O solutie ar fi sa stea cu copilul ambele bunici, dar alternativ, sau sa-l dam la cresa. Asta numai daca prindem loc. Este o problema cu copiii intre virsta de doi si trei ani, dar pina la urma o solutie gasesti, poate nu cea mai buna sau cea pe care ti-o doresti in mod special. Cei care vor fi alesi acum ar trebui sa se gindeasca serios la cei mici si la parintii lor, ca poate au si ei copii sau vor avea ori sint bunici."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.