Educație

Vinerea Patimilor, zi de post și rugăciune

Romeo-Valentin MUSCĂ
14 apr 2023 4497 vizualizări

Vinerea Mare, cunoscută mai ales sub numele de Vinerea Patimilor, este punctul culminant al Săptămânii Patimilor, momentul în care, după ce a fost vândut cu o seară înainte, Iisus Hristos a fost judecat și condamnat la moarte pe Cruce.

Din acest motiv, Vinerea Patimilor este o zi în care nu se oficiază Sfânta Liturghie, o zi de post negru, când Sfântul Epitaf care simbolizează Trupul lui Iisus Hristos este scos în mijlocul Bisericii, iar seara credincioșii înconjoară cu acesta Biserica, reiterând înmormântarea Fiului lui Dumnezeu. La sfârșit este așezat în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, ca și cum am îngropa Trupul lui Iisus. Tot acest ritual al înmormântării simbolice a Fiului este numit Prohodul Domnului și este slujba de înmormântare a lui Iisus Hristos.

În Vinerea Patimilor, credincioșii din Ierusalim și pelerinii participă la cel mai dramatic ritual religios creștin din anul bisericesc: Drumul Crucii / Via Crucis sau, cum este numit în Biserica latină, Via dolorosa. Este vorba despre refacerea itinerariului parcurs de Iisus Hristos, care și-a purtat Crucea, de la locul Judecății, pe Golgota, unde a fost răstignit. Un cortegiu multietnic, transfigurat de momentul întâlnirii cu Patimile, în care episcopii Bisericilor duc în spate o Cruce, ca pe vremuri Iisus, încep impresionantul Drum al durerii, de la Mănăstirea din Grădina Ghetsimani pânâ la biserica Sfântului Mormânt.

Urmând străzile înguste și pline de istorie din Ierusalim, credincioșii se opresc de 14 ori, în locuri încărcate de tradiție, marcând momentele cele mai importante din drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs acum 2.000 de ani. Desi numărul opririlor a oscilat de-a lungul secolelor, ca și traseul urmat de pelerinii și creștinii din Țara Sfântă, pelerinajul din Vinerea Patimilor este de aproape două milenii cel mai tulburător eveniment din calendarul religios creștin, egalat și depășit doar de Lumina din noaptea Învierii. Este o zi în care se obișnuiește să se meargă la spovedanie si să se pregăteasca pentru împărtășirea cu Trupul și Sângele Fiului lui Dumnezeu în Duminica Învierii. Dacă nu putem să facem nimic din toate acestea, din cauza ocupațiilor și a vieții trepidante pe care o ducem, este totuși bine ca în această zi să fim mai buni cu cei din jurul nostru și măcar o zi din tot anul să trecem peste greșelile celor care ne greșesc și să analizam propriile grșeli. Măcar în Vinerea Patimilor! (Romeo Valentin MUSCA)

Text republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare aprilie 2010



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.