Jurnalism cetatenesc

Depinde de om, pentru ca unii consuma mai mult, altii mai putin

Ramona Nicolae
18 dec 2007 643 vizualizări
un bolnav de la comun internat la Spitalul Judetean "Sfintul Pantelimon" Focsani maninca de 5,5 lei, iar cel bolnav de TBC de 11,5 lei

Numai bolnav sa nu fii si sa te afli in spitalele romanesti. Sistemul sanitar este asa cum il stim cu totii. De cele mai multe ori, cind auzi ca cineva este internat in spital te gindesti cum se descurca el acolo cu mincarea, deoarece mai toti pacientii sint speriati de ea, iar multi refuza chiar internarea din cauza mincarii din aceste unitati medicale. La Spitalul Judetean "Sfintul Pantelimon" Focsani alocatia pentru hrana unui bolnav pe zi nu s-a mai marit de la inceputul anului acesta, adica din luna ianuarie. Astfel, suma din care maninca un bolnav aici este de 5,5 lei, bani din care se asigura trei mese pe zi. Sumele de bani sint alocate in functie de afectiunile de care sufera pacientii. Daca pacientii de la comun maninca de 5,5 lei pe zi, cei cu diabet, neoplazicii si cei cu hepatita au alocata suma de 10,6 lei, in timp de bolnavii de TBC beneficiaza de 11,5 lei. Ce parere au citiva pacienti ai spitalului si alte persoane despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Ion Scinteianu, 68 ani, pensionar, Bolotesti


"Nu am fost pina acum niciodata internat in spital, astfel ca nu stiu ce se intimpla intr-un spital, cit si cum maninca un bolnav. Aceasta suma de 5,5 lei pe zi mi se pare cam mica. Daca ne gindim ca maninci acasa si nu la spital, tot nu-ti ajung acesti bani. Pentru ca, de dimineata pina seara consumi o piine, mai completezi cu un ou, doua, sau un litru de lapte, un iaurt si astfel depasesti 5,5 lei. Ar fi necesar fie mai mare aceasta suma pentru hrana de zi cu zi, pentru ca, pentru unii mincarea asigurata din aceasta suma nu este de ajuns."


Ileana Rusu, 55 ani, casnica, Vulcan, jud. Hunedoara


"Am fost internata pina acum, dar cu mult timp in urma, si nu aici in Focsani, ci la Hateg. Acolo, imi aduc aminte ca am avut mincare buna in spital. Suma de 5,5 lei alocata pe zi pentru hrana unui bolnav mi se pare cam mica. Dar, astia sint banii din spitale si n-ai ce face. Mincarea este scumpa, asa ca nu ma mira de ce este asa de mica suma. Daca nu are fonduri spitalul, nu are cum sa mareasca suma pentru mincare, ca altfel, eu gindesc ca ar da mai multi bani pentru asa ceva. In schimb, nu ma prea pricep la chestiile astea si nici nu locuiesc aici. Toate spitalele din tara au aceeasi situatie dificila cu banii. Daca bolnavii nu ar avea pe cineva care sa le mai aduca de mincare, ar fi mai greu pentru ei."


Ion Toma, 72 ani, com. Bordesti


"Anul trecut, in toamna, am fost internat la Spitalul "Sfintul Pantelimon" din Focsani. Nu stiu de citi bani mincam noi, dar stiu ca hrana era buna si de ajuns. Acum, despre aceasta suma de 5,5 lei nu pot spune ca este nici mica, nici mare. Depinde si de resursele financiare ale spitalului. Cind am fost eu internat am mincat destul de bine, erau trei mese pe zi destul de consistente, cu carne de pui si altele. Imi mai aduceau de acasa, dar nu era nevoie. De fapt, primeam mai multe dulciuri de la familie. Mai indulceam astfel zilele, ca boala nu te lasa uneori. Daca ne gindim ca in ultimul timp s-au scumpit aproape toate, in curind nu mai este de ajuns aceasta suma. Pe cel care este in spital, boala il doboara mai repede daca nu este hranit indeajuns. Acum depinde si de fizicul omului pentru ca, unii consuma mai mult, altii mai putin."


Viorica Dumitrescu, 60 ani, pensionar, Cirligele


"Nu am fost pina acum internata in spital si nu stiu cum este cu mincarea bolnavilor. Suma de 5,5 lei pe zi pentru hrana unui bolnav nu mi se pare mare si cred ca nu este de ajuns sa se cumpere mare lucru. Dar daca esti internat si trebuie sa stai acolo, maninci ce ti se da. De multe ori, este adevarat ca trebuie sa-ti mai aduca cineva de mincare in completare. Este necesar sa fie mai multi bani alocati. Administratia spitalului trebuie sa faca ceva pentru a fi mai multi bani pentru hrana."


Nicolae Ionascu, 78 ani, sat Armeni, com. Slobozia Ciorasti,


"Am fost internat in spital, dar acum 4 - 5 ani. Chiar am citit azi articolul despre banii alocati pentru hrana bolnavilor de la Spitalul Municipal Focsani. Eu am mincat mai mult de regim atunci si nu prea era gustoasa, dar ajungea, cel putin pentru mine. Citind articolul, pot spune ca depinde de om, de cit maninca el, asa ca aceasta suma pentru unii poate fi mare, iar pentru altii de ajuns. Cel care este obisnuit sa manince, trebuie sa mai completeze de acasa, deoarece mincarea din aceasta suma nu-i ajunge. Dupa parerea mea, suma este cam mica, dar este dupa buget. Depinde si de modul de gospodarire al fiecarui spital in parte. Care traieste bine acasa, mai cere in completare de la familie, insa cel care nu o duce bine se multumeste cu ceea ce este in spital."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.