Jurnalism cetatenesc

Comerciantul s-a gindit ca acum se cumpara mult peste

Ramona Nicolae
12 dec 2007 862 vizualizări
firma vrinceana Stela Com a importat din Spania macrou infestat pe care l-a introdus la comercializare

In urma cu citeva zile au fost confiscate 200 de tone de macrou infestat cu un parazit periculos pentru sanatatea oamenilor. Virusul, detectat in viscerele pestelui, ingerat de om poate duce la dureri gastrice si intestinale severe, diaree si voma. Acest macrou, importat din Spania de catre o firma vrinceana, a fost cumparat la un pret modicpentru a fi procesat si folosit ca furaj pentru animale, dar ulterior a fost introdus la comercializare. Astfel, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, in urma unei directive primite de la Autoritatea centrala, au confiscat aceasta cantitate de macrou infestata. Inca nu se stie cit peste a ajuns pe piata, dar o parte din cantitatea confiscata a fost trimisa la o firma de procesare din Bucuresti, iar restul a fost returnat in Spania. Ce parere au cumparatorii si consumatorii nostri cu privire la acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Ana Ilie, 28 ani, casnica, Dumitresti


"Consum de obicei peste proaspat, dar si congelat, uneori. De cite ori cumpar acest produs ma gindesc ca trebuie sa fie sigur, curat, atita timp cit este la vinzare, dar cu toate acestea, este posibil sa fie recongelat, ceea ce nu este deloc bine. Este ingrijorator ca acest peste infestat a fost introdus pe piata, deoarece lumea se poate imbolnavi. In aceasta perioada a postului, comerciantii nostri chiar mizeaza pe vinzarile acestui produs, pentru ca el este foarte cautat."


Sbirciog Mina, 59 ani, pensionar, Brosteni


"Am unele probleme de sanatate si nu consum peste congelat deloc, doar peste proaspat. In anii din urma am consumat acest produs, dar daca stiam ca nu este atit de sanatos poate nu mincam nici atunci. Acum nu ma mai intereseaza pestele congelat. Tin si post acum, astfel ca maninc mai mult ca de obicei produse din peste."


Mariana Ionita, 30 ani, Tataranu


"Consum peste congelat pentru ca imi place, iar in aceasta perioada este si post. Cu toate ca nu prea am incredere ca acest tip de produs, este proaspat atunci cind este congelat. In comparatie cu el, este mult mai sanatos si mai sigur pestele proaspat. Multa lume acum consuma peste, de toate felurile, congelat sau proaspat, pentru ca este post, iar comerciantii stiu acest lucrum si poate din acest motiv au introdus pe piata chiar si pestele infestat."


Arsenia Cristea, 64 ani, Tataranu


"Maninc citeodata peste congelat, dar nu prea avem incredere ca el este sigur. Nu stim la cit timp este congelat dupa ce este prins. Se si vede uneori la culoare ca nu este «proaspat», chiar congelat fiind. Spun asta pentru ca nu ma simt mereu atit de bine dupa ce-l consum. Imi place si este mult mai bun pestele proaspat."


Tudora Tufaru, 67 ani, sat Gagesti, com. Bolotesti


"Consum peste congelat si proaspat. Nu am auzit de acest import de peste infestat. Daca am auzit acum de asa ceva, nu voi mai consuma deloc peste congelat, dar oricum nu mincam prea mult pentru ca nu este prea bun. In acest post am consumat numai peste proaspat, mai ales ca cel congelat nici nu-mi face bine. Ar trebui, ca atunci cind mergem in magazin, sa fim siguri ca ceea ce cumparam este proaspat si sigur din punct de vedere al calitatii. Am vazut si la televizor cazuri cind se vindea carne si alte produse stricate. Nu este normal sa fie asa. Acest comerciant s-a gindit ca in aceasta perioada se cumpara mult peste."


Rusanda Balan, 76 ani, sat Rimniceni, com. Maicanesti


"Consum rar peste congelat, mai mult proaspat, ca este mai sigur. Fiind post si mincindu-se peste in anumite zile, consum mai mult peste acum. Nu prea avem incredere cind il cumparam, deoarece nu stim cum a fost congelat, pe unde a stat. Ma uit cind il cumpar sa fie macar curat si sa nu aiba prea multa gheata pe el. Referitor la acest subiect, nu ma simt afectata pentru ca eu nu cumpar macrou. Nu-mi place acest peste. De obicei, in ceea ce priveste calitatea pestelui congelat, am rezerve cind cumpar. Fiind post, comerciantii se gindesc ca se cumpara mai mult acum si lumea nu prea sta pe ginduri. Am mai auzit si de alte cazuri de produse care contineau si altceva in pachete."


Melanita Todea, 56 ani, pensionar, Focsani


"Imi place pestele congelat, dar nu macroul. Nu am auzit de acest incident cu pestele infestat si introdus pe piata. Nu este corect din partea comerciantului ca a facut asa ceva, dar probabil ca s-a gindit la faptul ca acum se maninca mai mult peste. Pe de alta parte, acest produs este si mult mai ieftin decit pestele proaspat, iar oamenii nu prea mai au bani."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.