Jurnalism cetatenesc

Craciun reusit este cel cu «guit, guit» in curtea omului

Ramona Nicolae
11 dec 2007 674 vizualizări
se apropie Ignatul, zi în care romănii isi sacrifica porcul tot în mod traditional, in ciuda reglementarilor Uniunii Europene

Romanii pot sta linistiti deoarece si de acest Craciun pot sa-si taie porcii in batatura, asa cum au facut-o in ultimele sute de ani. In fiecare an, pe 20 decembrie este Ignatul, zi in care romanii si-au sacrificat porcul in mod traditional. Uniunea Europeana cere taranilor nostri sa electrocuteze, sa gazeze sau sa impuste porcii inainte de a-i transa, neaparat la abator si asistati de veterinari. Normele UE sint clare: porcul nu trebuie sa sufere cind e taiat. în rest, europenii nu ne obliga sa ne schimbam obiceiurile. Daca in urma cu un an eram siguri ca va fi ultima data cind porcul este taiat in mod traditional, se pare ca si in acest an oficialii europeni ne lasa sa-l taiem tot cum stim noi mai bine. Porcii vor fi pirliti ca si pina acum, curatati si apoi transati. Gospodarii nici nu vor sa auda de regulile Europei. Pe de alta parte, porcul care ajunge in galantarele magazinelor a intrat deja in UE, intrucit in abatoare regulile europene se aplica de multa vreme. Pentru proprietarii de pensiuni, pomana porcului e una dintre cele mai importante atractii turistice. Ce parere au locuitorii din mediul rural despre aceste norme ale Uniunii Europene puteti citi in rindurile urmatoare:


Ileana Coman, 57 ani, Poiana Cristei


"Nu prea sint la curent cu cerintele Uniunii Europene in ceea e priveste taierea porcului. Am probleme cu vederea si nu prea ma uit la televizor. Avem porc, dar nu stiu daca-l vom taia. Sa fim sanatosi pina la Craciun si mai vedem ce facem cu el. Nu mi-am planificat inca nimic in legatura cu taierea porcului. Il voi taia asa cum stiu eu."


P. Iordache, 75 ani, Timboiesti


"Nu voi taia nici un porc, deoarece nu obisnuiesc sa consum aceasta carne. Nu maninc carne de porc demult, din copilarie, nici nu-mi mai aduc aminte de la citi ani. Asta din cauza religiei mele. Pe de alta parte, nici nu este prea sanatoasa, chiar daca este gustoasa. Fiecare sat, comuna, are obiceiul ei in ceea ce priveste taiatul porcului. Aceste cerinte ale Uniunii Europene dau peste cap traditia, chiar daca, uneori nu este chiar buna."


Maria Sanocrache, 57 ani, pensionar, Cotesti


"Ne pregatim sa taiem porcul pentru Sarbatorile de Craciun. Pe 20 decembrie este Ignatul, dar noi il vom taia in functie de cum ne ajunge mincarea pentru el. Oricum, in jur de data de 17 decembrie il vom sacrifica. Am auzit de normele impuse de Uniunea Europeana, dar vrem fara ea, ca nu ne ajuta cu nimic. Speram sa nu ne intre nimeni in curte la taierea porcului, deoarece nici noi nu intram in Parlament. Nu vom accepta normele impuse de Uniunea Europeana. "


Costina Ciubotaru, 62 ani, Cotesti


"Voi taia porcul pentru Craciun asa cum o facem de ani buni si cum o stim mai bine. Il tai in curte, asa cum este datina la noi, pentru ca in conditiile impuse de Uniunea Europeana traditia va disparea. Nici un cetatean roman de la tara nu poate taia porcul prin anestezierea lui, deoarece vrea sa auda un «guit, guit» in curtea lui. Asa este un Craciun fericit si reusit."


Maria Filote, 71 ani, Bordeasca Noua


"Ne pregatim sa taiem porcul pentru sarbatorile de iarna. In fiecare an am taiat cite unul. Maninc carne de porc de sarbatori, apoi carne de vita, de pasare, ce avem in curte. Am auzit de cerintele Uniunii Europene, dar noi facem cum stim mai bine. Daca era obligatoriu sa-l taiem prin adormire, asa faceam, dar nu era usor pentru noi. Este mult mai bine ca ne-au lasat sa-l taiem cum stim. Nu puteam sa fim in afara legii, daca se impunea adormirea lui, mai ales ca puteam fi amendati. Am trei porci, dar tai unul, pe care-l cresc de un an si jumatate."


Sanda Bucur, 64 ani, Tataranu


"Voi taia porcul pe care il am de un an de zile pentru Craciun in zilele urmatoare. Am auzit ce anume doreau cei din Uniunea Europeana in legatura cu taiatul porcului la noi si ne era frica deoarece puteam fi amendati daca nu faceam cum vroiau ei. Il taiam pina la urma cum ne spuneau, dar este mai bine asa, in mod traditional."


Blendea Lisaveta, 68 ani, Gologanu


"Am porc si-l voi taia. Nu m-am gindit inca la data la care il voi sacrifica, dar in mod sigur il voi taia asa cum stiu, ca si pina acum. Am auzit de cerintele europene, dar eu sint batrina si imi este mai greu. Sa faca cum vor europenii de azi inainte, cei care sint tineri. Daca nu aveam incotro, faceam cum ne cereau."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.