Jurnalism cetatenesc

90 de ani de la triunghiul de foc si de singe

Silvia Vrînceanu Nichita
23 iul 2007 2156 vizualizări
Ziarul de Vrancea v-a pregatit noua lectii de istorie cu prilejul implinirii a 90 de ani de la bataliile de pe frontul Marasesti-Marasti si Oituz

Tinutul Putnei a fost unul al jertfei in primul razboi mondial. Acum 90 de ani pe aceste paminturi mult incercate s-au desfasurat evenimentele dureroase ale marilor batalii de la Marasti-Marasesti si Oituz, cunoscute in istorie sub denumirea de "triunghiul de foc si de singe". "Tripticul vitejiei", cum a ramas in istorie, a insemnat inainte de toate curaj, daruire, solidaritate, inaltare deasupra suferintelor si poate cel mai pur sacrificiu pentru patrie. Trairi cu care putini se mai pot lauda in ziua de astazi. Fiecare roman trebuie sa cunoasca aceasta pagina de istorie dureroasa si glorioasa totodata din istoria neamului, dar si pe patriotii care au facut-o posibila. De aceea, Ziarul de Vrancea lanseaza astazi proiectul editorial "Pe urmele istoriei", in colaborare cu profesorul focsanean Cezar Cherciu, in fapt un serial care se va incheia pe 6 august in care vom dezvalui amanunte interesante despre istoria acelor vremuri asa cum a fost, vazuta din perspectiva putneana. De doua ori pe saptamina, joi si simbata, in aceasta pagina vom gazdui o fila de istorie adevarata. Daca astazi veti citi despre Nicolae Filipescu, luptator neobosit pentru Unire, a carui statuie a fost abandonata de autoritatile culturale ale judetului, in numerele viitoare va vom povesti despre taranul martir Vasile Chilian, despre eroicul Regiment 50 Infanterie - Putna, despre lupta de rezistenta a vrincenilor impotriva cotropitorilor (1916 - 1918) sau despre orasul Focsani sub "pumnul de fier" al ocupantului german. Lectiile de istorie oferite de Ziarul de Vrancea vor culmina cu marile batalii de la Marasti si Marasesti dar si cu amintirile putinilor veterani de razboi care au mai ramas. Colaboratorul Ziarului de Vrancea, profesorul de istorie Cezar C. Cherciu, lucreaza la Colegiul National Al. I. Cuza din Focsani si are o experienta de aproape jumatate de secol la catedra. In urma anilor petrecuti in biblioteci si arhive, profesorul a scris doua lucrari complexe: "Vrancea si tinutul Putnei - un secol de istorie - 1820-1920" aparuta in anul 1995 la Editura Neuron, si "Vrancea si Tinutul Putnei - o lume de altadata - 1921-1945", aparuta in 2005, la Editura Andrew. Profesorul va lansa in aceasta perioada o lucrare interesanta despre comuna Jaristea. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.