Viața satului

VIDEO + Foto | Tradiții și obiceiuri de Bunavestire în Vrancea

Janine VADISLAV
26 mar 2024 12994 vizualizări

Buna Vestire, cunoscută în popor şi sub numele de Blagoveştenie, se sărbătoreşte pe data de 25 martie a fiecărui an, fiind prima sărbătoare, atestată documentar, dedicată Maicii Domnului. La o aşa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului.

Conform tradiţiei, ziua de Buna Vestire se mai numeşte şi Ziua Cucului, deoarece acum cântă  cucul prima oară din an şi va cânta până pe data de  29 iunie, de ziua Sfinţilor Petru şi Pavel. Bătrânii spun că dacă numeri în această zi de câte ori îţi cântă cucul, poţi afla câţi ani mai ai de trăit.

În localitatea Nistoreşti, tradiţiile şi obiceiurile de Bunavestire sunt păstrate cu sfinţenie şi transmise mai departe, tinerilor. În această zi mare, femeile şi copilele merg la biserică purtând crengi de salcie, primele care îşi înnoiesc veşmântul de verdeaţă. După ce  se închină la icoana praznicală, părintele le dă câte o ramură înverzită  pe care fiecare o vor duce acasă, pentru a le feri gospodăria de boli şi necazuri.

 

Sosirea îngerului Gavril, pe când Maica Domnului se ruga, ne-a făgăduit nouă venirea Mântuitorului. Sărbătoarea de astăzi ne arată că Dumnezeu nu ne-a uitat si că el este cel care îl va trimite pe Mântuitorul  în lume.  Maica Domnului  l-a  crezut  pe îngerul Gavril şi, prin rugăciune şi dăruire, ne-a adus astăzi nouă mântuirea, ne-a spus preot Horaţiu Bratie, parohia Podu Nărujii.

Tot astăzi, cucul cântă prima oară în acest an şi va cânta până pe 29 iunie, de ziua sfinţilor Voievozi Petru şi Pavel.

Azi e Bunavestirea, i se mai spune şi Sărbătoarea Cucului. E bine să asculţi cucul  cât cântă şi din ce parte cântă. Dacă primul cântec al păsării era auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, era semn rău. Dacă se auzea în dreapta, se spune că vei fi fericit tot anul”, ne spune Maria Nistoroiu, din Nistoreşti.

Sărbătoarea trebuie aşteptată de credincioşi cu veselie, sătui şi cu buzunarele pline de bani, ca să le meargă din plin tot anul. 

Astăzi trebuie să fii vesel,  să te îmbraci frumos, să nu te prindă sărbătorea flămând, ca să nu te spurce cucul! În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Cei care se ceartă în ziua de Buna Vestire, vor avea necaz tot anul”, ne spune şi Maria Bratie.

Păcat mare este şi dacă gospodinele nu pun pe prag pâine şi sare, hrana pentru îngerii care veghează asupra casei tot anul. Bunica Simioana o învaţă pe nepoata Alexandra, cum să ducă tradiţia mai departe.

Asta este hrană pentru îngerii care ne păzesc, aşa se face în ziua de Bunavestire. Părinţii ne-au învăţat - aşa cum eu te învăţ  pe tine -  să nu treacă  ziua de Bunavestire  până nu se face această  hrană pentru îngeri”

„Bunico, ce tradiţii mai ştii matale?” întreabă Alexandra.

„În ziua  de Bunavestire  nu se pun ouă sub cloşcă, la soroc, puii ies cu două capete şi patru picioare”, râde bunica Simioana.

De Buna Vestire există obiceiul ca pomii - care  nu rodesc - să fie ameninţaţi cu  toporul şi să fie stropiţi cu ţuică, fiindcă aşa se vor umple de rod. Ca să fie treaba bună, gospodarii noştri se cinstesc şi ei cu un păhăruţ de ţuică, despre care spun că e cea mai bună.

Supărat foc pe prunii lui, Toader Ciută a hotărât să-i taie, să-i pună pe foc.

- Ce faci acolo?”. întreabă Toader  Doldor, căruia nu-i vine a crede ce i-a trecut vecinului prin cap.

- Îi tai, gata, de cinci ani n-au făcut o perjă măcar! spune Toader Ciută, din satul Valea Neagră.

- Vezi că nu ştii cum să-i îmbunezi? Tata moşu nu tăia prunu, îl stropea aşa..., cu agheasmă.

- Asta-i agheasma noastră, spune vesel Stan Doldor, vecinul lor, care toarnă în păhărel  dar şi prunilor la rădăcină. Ţuică  de 40 grade, care trezeşte şi morţii!

- Să trăiţi, să aveţi sănătate, s-aveţi de toate, iubire... Să dea Dumnezeu să se mai facă, spune Toader Doldor. Mai tai prunii?

- Nu-i mai tai, poate se-ndură să facă perje anul aista, spune Toader Ciută.

Buna Vestire este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peste, indiferent în ce zi cade. O superstiţie spune că persoana care gustă în această zi peşte se va simţi întregul an precum peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăliga în apă în ziua de Buna Vestire, ca să nu le moară peştii. Bătrânii spun că aşa cum va fi vremea în ziua de Blagoveştenie, aşa va fi şi de Paşte.(Janine  VADISLAV)

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare 25.03.2017

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.