Viața satului

Foto | Frații legumicultori din Suraia, înscriși în Programul Tomata 2023, derulat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Janine VADISLAV
27 feb 2023 9556 vizualizări

Legumicultorii vrânceni vor beneficia şi anul acesta de ajutorul de minimis pentru susţinerea producţiei de tomate în spaţii protejate. Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de tomate în spaţii protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis; să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimun 1000 mp cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate; să marcheze suprafaţa prevăzută (de 1000 mp), la loc vizibil, cu o placă, pe care să se găsească inscripţia  „Program susţinere tomate în spaţii protejate, anul 2023, beneficiar numărul...; Direcţia pentru Agricultură  a judeţului Vrancea, cu dimensiunea minimă recomandată  de 50/70; să obţină o producţie de minimun 3 kg tomate şi să valorifice o cantitate de tomate  de minimum 3000 kg de pe suprafaţa prevăzută (3000 mp). Valorificarea producţiei se face până la data de 30 iunie a.c.   

La rândul lor, legumicultorii vrânceni au numai veşti bune pentru cumpărătorii care vor putea găsi pe piaţă roşii obţinute în  spaţiu protejat - sere şi solare -  gustoase, de cea mai bună calitate, iar preţurile, spun cei care le produc, vor fi pentru toate buzunarele. Şi în acest an vedetele sunt  roşia „Inimă de Bou”, o roşie românească, cu un gust deosebit şi „Lacrima Fecioarei”, roşii gigant apreciate în special de anumiţi consumatori. Această iniţiativă este susţinută prin programul „Tomata”, derulat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care asigură un sprijin de 3000 euro pentru o suprafaţă cumulata de 1000mp. de solar, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate. 

Programul „Tomata” - care s-a dovedit a fi unul de succes -  a demarat în anul 2017. În Vrancea a mers bine chiar de la început, fiind agreat de legumicultorii din cele 3 mari bazine legumicole: Suraia-Bilieşti, Garoafa- Făurei- Ciuşlea, Tifeşti - Bătineşti, dar şi din cele din zona de deal si de munte, mai puţine la număr. Susţinuţi şi de sprijinul oferit prin programul „Tomata”, legumicultorii au trecut la treabă. Dacă în primul an s-au înscris în program 80 de legumicultori, în anul 2022 au fost înscrişi 110 în primul ciclu şi 98 in ciclul II.  Anul acesta suma primită - 3000 euro pe 1000mp. -, cultivată cu tomate în spaţiu protejat, îi va ajuta să iasă pe piaţă cu roşii la finalul lunii mai, când vor putea  beneficia de un preţ care să le asigure şi un profit. Înscrierile au început deja şi se vor încheia pe data de 1 aprilie 2023. 

Până astăzi avem înscrişi 14 legumicultori în program. Probabil, până la 1 aprilie a.c., când este ultima zi de înscriere, vor fi înregistraşi până în 140 legumicultori”, spune domnul Ticu Costandache, directorul Direcţiei pentru Agricultură Vrancea.  

În comuna Suraia, trei fraţi, legumicultori din tată- n fiu, au început deja treaba în ianuarie, când au semănat roşiile.  

- De când sunteţi implicaţi în acest program? întreb

Cred că avem 5 ani...”, spune doamna Niţica Neculiţă. 

- A fost o treabă bună? întreb

Da, pentru noi, da! Ne-a ajutat la investiţii, ne-a mai acoperit din cheltuieli pentru că  preţul e mic, ca să agonisim atâţi bănuţi. Nu ne descurcam...”, mai spune doamna Neculiţă.

În Suraia majoritatea legumicultorilor s-au axat pe cultura tomatelor. Ei spun că nu s-ar fi încumetat, dacă nu apărea acest program.  Ca să facă un solar, cu doua rânduri de folie, cu banii lor, n-ar fi putut, investiţia fiind de peste 5000 - 6000 lei. Şi îngrăşământul organic, de care are nevoie planta este foarte scump, dar fără el nu se poate.

Acesta este un îngrăşământ cu eliberare controlată, are un termen de 4 luni, se eliberează pe faze, în funcţie de nevoile plantei, s-o ajute la dezvoltare până la plantare”.

- Aici ce aveţi? întreb 

Un fel de stâncă expandată (perlit), care ajută la menţinerea umidităţii. Planta se dezvoltă mai bine, este mai sănătoasă, are tot ce-i trebuie”, spune domnul Sabin Neculiţă, din comuna Suraia.

Doamna Ionica, sora lui Sabin a învăţat să lucreze în grădină  de mic copil. 

Mi-a plăcut!” 

- De la cine-aţi învăţat? întreb

De la părinţii mei”.  

- A fost greu, aţi vrut? 

Am vrut, n-am vrut, când eram mai copil, trebuia. Cartea nu mi-a plăcut...,” spune mai în glumă, mai în serios, doamna Ionica.

Vă gândiţi la persoanele care au nevoie de produsele dumneavoastră? întreb

Da, avem clienţi care chiar ne caută.” 

- Vindeţi şi de acasă?

Mai rar...

Datorită legumelor de foarte bună calitate, aduse la piaţă, legumicultorii din Suraia şi-au făcut mulţi clienţi.

- Ce apreciază cumpărătorul  la legumele dumneavoastră, întreb  

Gustul, calitatea, fie că e vorba de roşii, ardei, varza sau alte legume”, mai spune doamna Ionica Vlad, din comuna Suraia.

Domnul Sabin Neculiţă face grădinărie de 30 de ani.

- E un mod de viaţă? întreb

Da, este...

- Se câştigă?

Câteodată da, câteodată nu! E satisfăcător cumva, da trebuie să-ţi placă”.

În ultima perioadă a mai apărut  o problemă pe care legumicultorii trebuie s-o gestioneze, scumpirea combustibilului. Ca să nu mai facă foc la 3 sobe, cei 3 fraţii din Suraia au decis să facă împreună răsadurile ( anul acesta la domnul Sabin acasă), iar la final să împartă costurile. La repicare, la care lucrează acum, fiecare îşi ia răsadul acasă. 

- A fost de ajutor să puneţi pe solar folia dublă?

Sigur că da, cu folie dublă câştigi 4,5, până la 6 grade în plus. După alte 2 săptămâni urmează operaţiunea de rărire...  Paharele sunt rărite la o anumită distanţă ca să se poată dezvolta planta corect, să fie viguroasă. După alte două săptămâni planta este pregătită pentru plantare în solar.”

- Mai puneţi ceva? întreb

Mraniţă pe rânduri, gunoi de grajd putrezit, foarte puţin că nu avem mai mult, dar 80 la sută contează clima”.

Domnul Sabin are experienţă deja fiind înscris în programul „Tomata” de la început, din 2017. Lucrează mai bine, mai eficient, iar producţia obţinută este de cea mai buna calitate.

Ne motivează să facem performanţă, să muncim mai mult, mai bine, să investim. Aici avem semănat un soi de roşii, de fapt un hibrid, pe care-l punem an de an, foarte bun, gustos, apropiat de roşia românească bună - Gravitet se cheamă, un soi extra-timpuriu. Mai producem şi nişte roşii gigant roz, Inimă de Bou sau Inimă de Bivol, cum îi spun eu, specialităţi, pentru o parte din clienţii care le preferă şi ni le cer. Noi încercăm să mulţumim şi piaţa şi clienţii fideli şi le oferim ce-şi doresc. Roşiile Inimă de Bou, sau Inimă de Bivol, produc de vreo 3 ani. Sunt nişte roşii excepţionale. În schimb, au producţie mică, ai ocazia ca de pe o plantă să iei doar 4-5 roşii, doar atât, de aici şi preţul mare, 7, 8 şi chiar 10 lei/kg., aici joacă.  Profit nu există. O fac doar din respect pentru clienţii mei”.

Deocamdată, legumicultorul vrâncean cu un ochi râde şi cu unul plânge. Se bucură că treaba merge bine, dar mai are un hop de trecut, testul preţului pe piaţă.

„Dacă vindem, să zicem, la un 3,5- 4 lei/kg, avem un profit mic. Dacă am căzut sub 3 lei suntem la preţul de producţie.  

- Când credeţi că o să ieşiţi pe piaţă? 

„Undeva la sfârşitul lui mai”, mai spune domnul  Sabin Neculiţă, din comuna Suraia.

Din păcate, în familia Neculiţă cei trei fraţi sunt din ultima generaţie care face grădinărie. Copii lor au ales alt drum, mai mult, în Suraia vin doar in vacanţă şi când li se face dor de părinţi şi bunici.

Nu sunt singurii. În unele grădini poţi vedea scheletul unui solar peste care folia nu va mai fi întinsă, semn că şi acolo se schimbă ceva şi atunci, te întrebi, cine va duce tradiţia mai departe?  Poate vreun nepot sau strănepot, sau poate va fi adusă, de unde nu te aştepţi, o altă tradiţie care va umple golul, iar oamenii se vor obişnui cu ea ca şi când ar fi parte din viaţa lor de când lumea.  Vorba unui înţelept cu şcoala vieţii, „nimic nu dispare, totul se transformă”.  

Dar, să ne întoarcem la programul nostru căci, cel puţin în acest an, vom mânca celebra tomată susţinută financiar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care anunţă ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, că se va efectua o singură verificare pe teren, după notificările transmise de către potenţialii beneficiari cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeţei înfiinţate, precum şi evaluarea producţiei de tomate înainte de recoltare. 

În rest să fiţi sănătoşi şi să aveţi putere de muncă! ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.