Ultima oră

Iată cat vor creşte ratele în valută

Ziarul de Vrancea
6 iul 2012 818 vizualizări
Analişti: Cursul va oscila între 4,40 lei/euro şi 4,70 lei/euro în următoarele şase luni

Analiştii financiar-bancari din Romania estimează că în următoarele şase luni cursul va oscila între 4,40 lei/euro şi 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotaţia se va plasa la 4,49 lei/euro. La începutul anului euro era cotat la 4,32 lei. O persoană cu o rată de 100 de euro plătea în aceste condiţii 432 lei. În cazul în care cursul va ajunge la 4,70 lei va plăti 470 lei, deci cu 38 de lei mai mult, ceea ce într-un an înseamnă o pierdere de 456 de lei. Cursul a urcat accelerat în ultima săptămană, odată cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Analiştii estimează, totodată, că rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 2,1% în luna iunie. Estimările lor variază între 1,7% şi 2,4%, conform răspunsurilor la un sondaj realizat în randul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR). "Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,7%. Această valoare este în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea prognozată în cadrul sondajului anterior. Rata anuală a inflaţiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat faţă de sondajul anterior", se arată într-un comunicat al asociaţiei. Banca Naţională a Romaniei prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2% şi de 3% pentru anul viitor. ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar pentru anul viitor de 2,5%. Pe de altă parte, analiştii estimează o paritate de 1,25 dolari/euro la finalul unui orizont de şase luni, în timp ce petrolul Brent s-ar putea situa la 109 dolari pe baril.

Pragul de 4,5 lei a fost spart

Cursul de referinţă leu/euro anunţat ieri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5142 unităţi, iar rata oficială pentru dolar a bătut un nou record şi a urcat la 3,6480 lei/dolar, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Rata de vineri este cu 3,46 bani peste precedentul record, înregistrat joi, de 4,4796 lei/euro.  Cursul oficial leu/dolar a urcat vineri cu 6,53 bani, de la 3,5827 lei/dolar. Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 3,03 bani, de la 3,7279 lei/franc la 3,7582 lei/franc, şi a atins un nou record al ultimelor zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, cand francul a fost la 3,8133 lei. Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc. Cursul a depăşit încă din prima oră precedentul record pe piaţa interbancară, înregistrat pe 25 mai. Atunci, după închiderea sesiunii de la Bucureşti paritatea a urcat la 4,5000 lei/euro pe pieţele externe. În primele minute ale şedinţei de vineri, euro a fost la 4,5000 - 4,45025 lei, iar după ora 13:00 cursul a atins un maxim de 4,5310 lei/euro. În jurul orei 13:10, băncile cotau euro la 4,5300 - 4,5330 lei, cu 4,25 - 4,35 bani peste ultimele cotaţii de joi, de 4,4875 - 4,4895 lei/euro. "Nivelul de 4,53 lei/euro a fost depăşit rapid după ce BNR nu a mai intervenit în piaţă. Volumele sunt peste media şedinţelor precedente", a firmat un dealer.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.