Ultima oră

Video!!!Ultimul zbor al „ciocarliei” şi pentru doi militari din Focşani

Ziarul de Vrancea
6 iul 2012 6420 vizualizări
Exact cand se comemorează doi ani de la tragedia aviatică de la Tuzla, un alt „sicriu zburător” trimite în pămant patru militari, între care şi doi vranceni u elicopterul militar de tip IAR 316 B ALLOUETTE, adică „ciocarlie” în limba franceză, aparţinand Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, a pierdut legătura cu baza ieri, în jurul orei 12.00 u maiştrii militari Cătălin Topoliceanu, cu 1.100 de ore de zbor la activ, şi Viorel Cojocaru, cu 650 de ore de zbor, au fost carbonizaţi în urma prăbuşirii elicopterului, alături de un căpitan comandor şi un student la aviaţie militară u militarii dau vina pe tehnica învechită

 Tragedia aviatică produsă ieri la Buzău a lovit în plin două familii din Focşani. Maiştrii militari Cătălin Topoliceanu şi Viorel Cojocaru, ambii din Vrancea, şi-au pierdut viaţa în urma accidentului produs în apropiere de Buzău, la aproximativ 20 km distanţă de Râmnicu Sărat şi în urma căruia au murit patru militari. A fost ultimul zbor de antrenament pentru cei doi mecanici de zbor şi colegii lor, căpitan-comandorului Mitică Docuz şi studentul Ştefan Coropeţchi de la Academia de Aviaţie. Elicopterul militar de tip IAR 316 B, al Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 12.00 şi s-a prăbuşit la scurt timp după aceasta, în zona localităţii Poşta Câlnău, la 5 km de bază. Echipajele de pompieri şi ambulanţele au găsit cu greu aparatul de zbor într-un lan de porumb. În urma impactului cu solul, elicopterul a luat foc, iar printre rămăşiţe au fost găsite trupurile arse ale victimelor. „Din ordinul şefului Statului Major General, conform procedurii, au fost reţinute la sol toate aeronavele de tip IAR 316 B, până la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. De asemenea, au fost luate măsuri pentru securizarea zonei de impact. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene cercetează cauzele producerii accidentului aviatic, iar rezultatele anchetei Parchetului Militar vor fi făcute publice la finalul cercetărilor”, a informat MApN. La cateva ore şi familiile militarilor au aflat vestea despre cumplitul accident. Familiile, prietenii şi colegii sunt în doliu şi au numai cuvinte de laudă pentru cei ce au fost vrancenii Cătălin Topoliceanu şi Viorel Cojocaru.
Militari de carieră

Maistrul militar Cătălin Topoliceanu, în varstă de 38 de ani, este din Focşani şi avea la activ peste 1.100 de ore de zbor. După vestea cumplită, toate rudele au venit într-un suflet la părinţii militarului pentru a le fi alături în aceste momente dificile. Cătălin Topoliceanu a îmbrăţişat această meserie datorită tatălui său care a fost maistru militar la unitatea de Aviaţie din Focşani. „A crescut cu mine aici. I-a plăcut armata de mic, tatăl lui era aviator. Nu a mai fost în pericol niciodată, are medalii. Era un băiat bun. Este o familie care nu merita să i se întample asta”, a spus una dintre vecinele militarului. O altă vecină a mecanicului de zbor a spus că îl cunoaşte de mic pe Cătălin: „Un băiat nemaipomenit, cu educaţie. Tatăl aviator şi copilul la fel. În pare foarte rău de el”. În urma acestuia au rămas în urmă o soţie îndoliată, dar şi o fetiţă, elevă în clasa II-a.

Şi familia maistrului militar  Viorel Cojocaru, de 44 de ani, a primit vestea ca un şoc. Acesta avea 650 de ore de zbor, era căsătorit şi tatăl unei fete. „De elicopterul care s-a prăbuşit la Buzău am auzit la televizor. Prea des pică în ultimul timp avioane şi elicoptere, tot ce zboară. Soţia este asistentă la spital şi are o fată. Tatăl său a fost tot militar, la Coteşti, unitatea militară de muniţie. Era un vecin deosebit. Dumnezeu să-l ierte!”, ne-a spus una dintre cunoştinţele acestuia.


Doi ani de la tragedia de la Tuzla


Accidentul s-a produs exact în ziua în care s-au împlinit doi ani de la producerea tragediei  de la Tuzla, judeţul Constanţa, în urma căreia au murit 12 militari. Printre cei decedaţi s-a aflat şi locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche din municipiul Focşani. Acesta a decedat pe 5 iulie 2010, după ce avionul militar de tip Antonov AN-2 s-a prăbuşit langă aerodromul din Tuzla. Acesta era comandant de subunitate la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, judeţul Buzău, iar în timpul producerii accidentului aeronava executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare. Cătălin Vicenţiu Antoche a fost avansat în grad post-mortem şi decorat cu ordinul „Steaua Romaniei cu Spade”. De atunci, lacrimile familiei sale aproape că nu s-au oprit.


Mesaj de condoleanţe de la ministerul Apărării


Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a îmbărbătat familiile îndoliate, însă nu a spus nimic despre aparatele de zbor cu probleme, pe care dau vina colegii celor decedaţi. „Am aflat cu adânc regret şi tristeţe despre decesul căpitan-comandorului Mitică Docuz, maistrului militar Cătălin Topoliceanu, maistrului militar Viorel Cojocaru şi al studentului Ştefan Coropeţchi, căzuţi la datorie în accidentul aviatic produs joi, 5 iulie 2012. La doi ani de la evenimentul tragic de la Tuzla, în care au pierit 12 militari ai forţelor aeriene şi navale, pe care i-am comemorat cu toţii astăzi (ier n.r.), aviaţia militară trece printr-un moment extrem de dureros: pierderea a încă patru camarazi. Moartea celor patru aviatori demonstrează încă o dată dimensiunea riscurilor la care se supun zilnic, atât în misiuni de luptă, cat şi în zboruri de antrenament, militarii români. (...) Ne exprimăm întreaga compasiune şi adresăm sincere condoleanţe familiilor îndoliate, tuturor celor care i-au iubit şi le-au fost aproape. Dumnezeu să-i odihnească!”, a spus Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Naţionale. (R. MANOLACHE, A. IVAN)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 4314 zile, 4 ore, 42 minute, 46 secunde
m.a.catalin mi-a fost si vecin si elev:rar se intalnesc asemenea oameni-fara cuvinte-familiei:putere deplina sa traiasca ac.cruzime a vietii condoleante
IONEL, acum 4314 zile, 5 ore, 23 minute, 1 secunda
DUMNEZEU SA-I IERTE SI SA LE FIE TARANA USOARA ! FAMILIILOR ACESTORA LE DORESC PUTERE SA TREACA PESTE ACESTE GRELE MOMENTE SI MULTA CREDINTA IN DUMNEZEU .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.