Ultima oră

Video!!!Dosarele X de la Muzeu:Singurul fragment de meteorit din Vrancea, ţinut în secret

Aurelian Ivan
16 mar 2012 22346 vizualizări
Nu se ştie deocamdată cînd această materie extraterestră va fi expusă pentru publicul vrîncean

 Cu cîţiva ani în urmă Ziarul de Vrancea vă dezvăluia unul din secretele Muzeului judeţean, două bucăţi de meteorit vechi de peste 60 de ani care “zac” uitate în Secţia de Ştiinţe ale Naturii. Ce s-a întîmplat cu ele în ultimii ani? Nimic. Sînt tot în depozitele Muzeului şi la fel de puţine se ştiu şi acum despre ele, în special despre compoziţia lor metalică. Cine să facă astfel de cercetări cînd nu există nici măcar un geolog. Se ştie că aceste fragmente de meteorit sînt rămăşiţe dintr-unul uriaş care a lovit  pămîntul în anul 1947 în munţii Sikhote-Alin din fosta Uniune Sovietică, în ceea ce a fost cea mai mare cădere observată în istoria modernă. “Datează în colecţia muzeului din 1993, a fost adus de la Universitatea din Iaşi, practic a fost colectat în anul 1947 din URSS. Meteoritul se află în depozitul secţiei, nu a fost expus niciodată în cadrul expoziţiei, doar în depozit a fost ţinut”, ne-a spus muzeograful Iulian Mazilu. Un meteorit cu greutate similară celor deţinute de Muzeul Vrancei se tranzactionează cu cîteva mii de euro, iar preţurile au crescut în ultimii ani pentru că fragmentele sînt din ce în ce mai rare, chiar dacă unele bucăţi se mai găsesc prin munţii din estul Siberiei. “Este un fenomen interesant, fenomenul căderii de meteoriţi. Sînt puţini în Romania, sînt puţini chiar în lume. Senzaţia pe care o am văzînd acest meteorit, el a parcurs atmosfera la o temperatură foarte mare, a fost un bulgăre de rocă încinsă, şi-a consumat mult din materie şi un ultim fragment a ajuns pe pămînt. Sîntem norocoşi să-l avem aici, posibil să fie în structura lui minerologică elemente rare, chiar necunoscute pe pămînt”, spune Răzvan Săcrieru, profesor de geografie la Liceul de Arte din Focşani, după ce a privit cu  atenţie fragmentul extraterestru. Pentru curioşii care vor să vadă fragmentul demn de “Dosarele X” care stă ascuns la Muzeu, meteoritul nu este disponibil vizitatorilor. O şansă unică de a-l admira vă este oferită de platforma web tv a Ziarului de Vrancea. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Andrei, acum 3728 zile, 1 ora, 17 secunde
Ala nu e meteorit !!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.