Ultima oră

Memento: Biblioteca Centrala Universitara

Valentin Muscă
14 mar 2011 1309 vizualizări
Daca BCU functioneaza intr-un imobil modern si multifunctional, Bibliotecile din Vrancea arata ca dupa cutremurul din Japonia

Intr-o zi de 14 martie din anul de gratie 1895, Carol I inaugura prima

Biblioteca Universitara de anvergura Europeana din Bucuresti, numita Biblioteca Fundatiei Universitare Carol I. Construita pe un amplasament cumparat din banii personali ai Regelui, Biblioteca Fundatiei Universitare Carol I s-a transformat, in scurt timp, intr-una din cele mai importante Biblioteci din tara, care adaposteste astazi zeci de mii de manuscrise ale celor mai importanti scriitori romani. Gindita de la inceput ca un loc de studiu, unde pasionatii de lectura si cercetatorii pot avea acces la fondurile de manuscrise si carti, Biblioteca Fundatiei Universitare Carol I, denumita dupa 1948 Biblioteca Centrala Universitara (BCU), este o bijuterie de unde cititorului nu-i mai vine sa plece. Distrusa partial, in mod simbolic, de teroristii inventati de Ion Iliescu si autorii puciului din 21-22 decembrie 1989, BCU a fost refacuta si redeschisa in 2001. Fata de aceasta multifunctionala institutie a cartii, Bibliotecile din judetul Vrancea, inclusiv Biblioteca Judeteana, sint niste colibe ale Unchiului Tom. Lipsite total de bugete pentru carte si ocupind spatii insalubre, cu personal care lucreaza mai mult prin Primarii si la registrul agricol, Bibliotecile din judetul Vrancea sint niste palide institutii, care fac mai degraba sa fuga cititorii decit sa-i imbie la studiu sau lectura. La acest memento al BCU, tragem un semnal de alarma in directia celor care patroneaza si finanteaza Bibliotecile din judetul Vrancea, amintindu-le ca aceste peste 70 de institutii functioneaza, cu mici exceptii, in conditii mizere, cu fond de carte depasit de zeci de ani, fara caldura, cu personal angajat la Biblioteca, dar cu loc de munca in primarii si nu in ultimul rind, in cladiri fara nici o utilitate si ambient pentru citit. In rest, manifestarile legate de carte si Biblionetul sint picaturi intr-un ocean de mucigai si sint rodul muncii citorva inimosi bibliotecari de la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" din Focsani. Sint floarea care vesteste, dar nu aduce niciodata primavara. Bibliotecile din judetul Vrancea, cu 2-3 exceptii, pot oricind figura intr-un cosmar al cartii care, postat pe Youtube, ar avea milioane de vizitatori. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.