Ultima oră

DOSARE ANTICORUPTIE:TVR: Sorin Ovidiu Vintu citat la DNA in dosarul UCMR Resita

Valentin Muscă
20 ian 2011 489 vizualizări
In care mai multe persoane, printre care si senatorul PDL Mircea Banias, sunt cercetate pentru returnare ilegala de TVA de 60 milioane de euro

Sorin Ovidiu Vintu a fost citat la DNA, marti 18 ianuarie, pentru a da declaratii in dosarul UCM Resita in care procurorii investigheaza o returnare ilegala de TVA in valoare de 60 de milioane de euro, relateaza jurnalistii TVR citand surse din randul avocatilor. Vintu nu s-a prezentat la DNA intrucat sustine ca are tripla fractura de rotula si nu este transportabil. Potrivit TVR, care citeaza surse din randul avocatilor in interceptarile dosarului UCM Resita, Vintu este suprins intr-o convorbire cu libanezul Said Baaklini. In acelasi dosar sunt pusi sub invinuire senatorul Mircea Banias PDL si fostul director al Directiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu.


Potrivit TVR procurorii DNA vor sa lamureasca de ce libanezul Said Baaklini, arestat pentru retrocedare ilegala de TVA de 60 de milioane de euro, l-a vizitat pe Vintu de doua ori chiar in ziua in care a fugit din tara, pe 27 noiembrie 2010. Procurorii au interceptat si o convorbire dintre Baaklini si Vintu din acea zi:


Baaklini: Sorine, merg pe varianta mea!

Vantu: Bine!


Potrivit surselor citate de TVR Said Baaklini a fugit din tara chiar dupa ce l-a vizitat pe Sorin Ovidiu Vintu. Libanezul a fost insa a fost retinut in Bulgaria si a fost adus in Romania la sfarsitul lui decembrie.


In declaratia data procurorilor libanezul a explicat ca vizitele si discutiile cu Vintu din ziua fugii sale vizau achizitionarea blocului Gelsor de la Vintu. Said Baaklini a declarat ca i-a oferit lui Vintu 2 milioane de euro pentru imobil, in timp ce Vintu dorea 5 milioane.


In declaratia data procurorilor Said Baaklini a sustinut ca solicitarea de returnare de TVA de 60 de milioane de euro reprezinta de fapt o gresala contabiliceasca. El a mai mentionat ca nu a dorit nici un moment sa fuga de ancheta penala. Vezi mai jos declaratia data de Said Baaklini.




TVR mai noteaza ca procurorii vor sa afle si ce are de spus Vintu, drept urmare l-au chemat la DNA marti dimineata. In cursul zilei de luni dupa-amiaza, Vintu s-a prezentat la spitalul de urgenta Floreasca si si-a pus piciorul in ghips. Contactat de TVR Vintu nu a dorit sa faca nici un fel de declaratie.


Dosarul UCM Resita - o returnare ilegala de TVA de 60 de milioane euro


In dosarul UCM Resita investigat de procurorii DNA sunt cerecetati pentru evaziune fiscala, trafic de influenta si favorizarea infractorului urmatoarele persoane: Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta SA, Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL, Chebutiu Adrian, presedinte al Consiliului de Administratie al SC UCM Resita SA si Preda Coriolan Adrian, director executiv al SC UCM Resita SA.


In acelasi dosar a fost pus sub invinuire si deputatul PDL Mircea Banias care este acuzat de favorizarea infractorului in dosarul evaziunii fiscale de 60 de milioane de euro de la Uzina Resita.


Care sunt acuzatiile procurorilor


Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 milioane euro plus TVA catre SC Libarom Agri SRL care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani.


"In realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adica de 50 de ori mai putin. Pentru a da o aparenta de legalitate operatiunii de vanzare la pret supraevaluat, UCM Resita SA a mai incheiat cu S.C. Libarom Agri SRL trei contracte in valoare totala de 245 milioane euro+TVA, care nu au la baza operatiuni reale", sustin procurorii.


Sursa citata mentioneaza ca, in baza facturii supraevaluate, in luna septembrie, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de inculpatul Baaklini, a si cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica suma de 60 milioane euro.


In 26 noiembrie, in Portul Constanta, marfa cumparata a fost incarcata pe o nava avand ca destinatie Republica Guineea, insa exportul efectiv a fost impiedicat de interventia Parchetului.


Ministrul Transporturilor in stenogramele dosarului


In acelasi dosar procurorii au anexat o interceptare in care apare ministrul Transporturilor Anca Boagiu. Stenograma surpinde o discutie dintre ministru si deputatul PDL Mircea Banias. M-am saturat de mizeriile omului tau din port. El, seful ANAF Constanta si cel cu feribotul sunt toti intelesi. ...cretinii dracului!", i-a spus Boagiu lui Banias, potrivit stenogramei citate de Realitatea TV. Mircea Banias a declarat pentru cotidianul Gindul ca "Era vorba despre o nava pe care ANAF Constanta intentiona sa puna sechestru, ca sa-si recupereze creantele. Citeste aici articolul din Gindul.


NOTA: Potrivit unui comunicat DNA "in baza facturii supraevaluate, in luna septembrie 2010, S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucuresti, reprezentata de inculpatul Said Baaklini, a si cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica, suma de 253.749.507 lei, echivalenta a 60 milioane euro". Procurorii nu precizeaza daca procedura de restituire de TVA s-a si finalizat.


de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.