Ultima oră

Profesorii, la lectia de greva in fata PDL Vrancea

Ziarul de Vrancea
16 oct 2010 923 vizualizări
Cadrele didactice au protestat ieri pasnic, i-au inaintat lui Trasculescu un memoriu si nu exclud, pe viitor, sa refuze intrarea la ore u profesorii reclama taierile de salarii, conditiile de lucru si doua Legi contestate care-i afecteaza in mod direct, cea a Educatiei si a Pensiilor u finantistii au reluat lucrul dupa 2 zile de proteste spontane dar stau pregatiti pentru o greva generala

Aproape 50 de cadre didactice afiliate Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint Vrancea au pichetat ieri la prinz sediul PDL de pe b-dul Independentei din Focsani. Manifestarile au fost pasnice, profesorii arborind steaguri ale sindicatului si asteptind ca reprezentantii partidului de guvernamint sa iasa la discutii. Lucru care nu s-a intamplat, deputatul Alin Trasculescu ajungind la partid dupa terminarea pichetarii cadrelor didactice. Nemultumirea principala a profesorilor sint salariile. "Nu putem sustine diminuarile drastice pe care le suferim, disponibilizarile din unitatile scolare, pentru ca descurajeaza intrarea in invatamint si conduce la plecarea in strainatate a unor cadre didactice, care se si reprofileaza pe alt domeniu profesional. Ni se cere o calitate a actului educational, insa cum se poate face asta daca oamenii nu sint stimulati de salarii?", ne-a spus Constantin Grigore, liderul FSLI. Sindicalistii vrinceni contesta Legea Educatiei si Legea Pensiilor. "Legea Educatiei ar fi trebuit discutata si dezbatuta in plen, cu toti liderii de sindicat si nu scoasa pe sub masa, cum s-a procedat. Noi nu cunoastem continutul legii, nu sintem de acord cu virsta de pensionare, mai ales in cazul femeilor", completeaza acesta. Protestatarii i-au inaintat un memoriu deputatului PDL, Alin Trasculescu, care nu a fost prezent la proteste, cu principalele revendicari, unde reducerile drastice de salarii, Legile Educatiei si Pensiilor au fost cap de afis. Daca cei de la Putere s-au "fofilat" sa nu dea nas in nas cu protestatarii, deputatul Opozitiei, liberalul Nini Sapunaru a criticat imixtiunea politicului la catedra. "Le stim problemele manifestantilor. Legea Educatiei ii pune pe profesori la dispozitia politicului, iar cadrele didactice isi vad in pericol catedra. Pina acum se schimbau directorii de scoli si nu se intervenea asupra celor care lucrau la clasa cu elevii. Examenul de titularizare era o cucerire a breslei, insa acum ajungi la dispozitia conducerii", a precizat deputatul liberal. Liderul FSLI, Constantin Grigore, nu exclude alte proteste si anunta ca saptamina viitoare este programata o alta actiune de pichetare a sediului PDL. In functie de cum decurg protestele pe plan national, se va pune si problema incetarii activitatilor din scoli sau chiar declansarea unei greve generale.


La ITM, AJOFM si Pensii s-a reluat munca


Dupa protestele spontane de joi, angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea au reluat activitatea normala, la fel ca si colegii lor de la AJOFM si de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS). Angajatii de la ITM spera ca sindicatul din care fac parte sa reuseasca sa obtina macar partial rezolvarea principalelor revendicari. "Am reluat programul in mod normal. Noi am transmis prin intermediul sindicatului revendicarile noastre si asteptam rezultatele discutiilor de la Bucuresti. Sint colegi ai nostri care au ajuns la salariul de 600 de lei, inspectori care merg pe teren si care se expun unor pericole iar salariul mediu din institutie a ajuns la 700-800 de lei, cu taierea stimulentelor si cu reducerea de 25%. Vrem si un statul stabilit prin lege pentru inspectorul de munca, care sa reglementeze foarte clar drepturile pe care le avem", a declarat Mircea Moise, liderul sindicalistilor de la ITM Vrancea. La AJOFM, institutie la care au protestat 3 angajati, vineri programul s-a derulat normal. "Noi stim revendicarile angajatilor nostri, insa nu avem cum sa ii ajutam aici, la nivel local. Nu s-a luat inca nici o masura pentru suspendarea programului de lucru pentru ziua de ieri (n.r.- de joi)", a declarat Iosefina Iaru, directorul AJOFM Vrancea.


Finantistii au reluat lucrul, dar sint pregatiti de greva


Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea au amenintat ca vor intra in greva generala daca nu va fi reluata plata stimulentelor. Finantistii au reclamat faptul ca dupa eliminarea sporurilor si stimulentelor veniturile lor au scazut drastic, mai ales ca anterior salariile de baza le-au fost reduse cu 25%. Finantistii asteapta acum sosirea in teritoriu a procesului verbal incheiat intre sindicate si Ministerul Finantelor care le va asigura plata stimulentelor restante pe ultimele 3 luni. Din luna octombrie insa aceste stimulente vor fi acordate numai pe criterii de performanta si in functie de incasarile la bugetul de stat. Aceste evaluari vor fi realizate de o comisie de specialitate organizata atit la Ministerul de Finante cit si la nivelul fiecarei Directii in parte. "La noi s-a reluat lucrul si asteptam acum semnarea protocolului. Dar cu aceasta comisie nu este nimic nou sub soare. Ea exista si pina acum prin lege. Din Comisie fac parte liderul de sindicat, seful unitatii, sefii de servicii"¦ Aceste stimulente asa erau acordate, pe baza evaluarii Comisiei", ne-a declarat ieri liderul de sindicat Ioan Mihalcea. (G. DRAGHICI, I. CRETU, D. GANEA. G. SAVA)


  • "Daca Finantele fac greva 2 saptamini, pica intreg statul"


  • Liberalii atrag atentia ca daca protestele celor din Finante vor mai continua, exista pericolul ca institutiile statului sa intre in colaps. "Anuntul taierii stimulentelor este o decizie absolut prosteasca a presedintelui Traian Basescu. Fara sa cunoasca situatia, le-a impus celor doi noi ministri, de Finante si al Muncii, sa nu mai dea stimulente. Fara sa vada citi bani iau acesti oameni. Daca Ministerul de Finante face greva, pica si Guvernul si Presedintia. Ii vineaza pe cei care intradevar robotesc in Finante, pentru ca aici chiar se munceste. Functionarii sint vinati de mediul privat pentru competentele lor, in comparatie cu alti angajati care sparg usa la ora 16.00", a fost de parere deputatul PNL, Nini Sapunaru. (I. C.)


  • Trasculescu: "functionarii din Finante trebuie sa aiba salarii bune"


  • Reprezentantul PDL, deputatul Alin Trasculescu ofera asigurari finantistilor vrinceni ca salariile vor creste si ca protestele ar trebui sa fie "mai cumpatate in contextul actual", dupa cum a declarat acesta. "Marti se va vota noua grila de salarizare si pot da ca exemplu ca de la un salariu de 970 se va ajunge la unul de 2.900 lei, ceea ce cred ca este rezonabil pentru functionarii de la Finante. In cazul in care protestele ar fi continuat, s-ar fi ajuns la intirzieri la plata salariilor la institutii ca Jandarmeria sau SRI. Sint de acord ca salariatii din Ministerul de Finante trebuie sa aiba salarii bune", ne-a declarat si liderul judetean al PDL Vrancea. (I. C.)



  • Stimulentele, dublau salariile finantistilor


  • Avind veniturile dublate pina nu demult de sporuri si stimulente, finantistii vrinceni si-au exprimat timp de doua zile nemultumirea ca li s-au diminuat salariile prin eliminarea sumelor suplimentare. Protestatarii de pe holurile institutiei au continuat sa-si strige nemultumirea ca au venituri de 400 - 500 lei, desi statisticile INS publicate in vara aratau ca un salariu mediu este de 2.037 lei, la care se adaugau stimulente de 2.306 lei, adica peste 100%. Alocate dintr-un fond special a carui constituire si utilizare este stabilita prin Hotarire de Guvern, stimulentele nu pot fi insa mai mari decit venitul brut anual al angajatului... Or, in cazul de fata, acordarea acestora nu numai ca a dublat salariul brut, ci chiar s-a depasit dublul cu peste 300 lei, in conditiile in care salariile celor din Sanatate au fost majorate cu doar 45 de lei... Liderul sindical din cadrul DGFP Vrancea, Ioan Mihalcea recunoaste ca uneori atit soferii cit si femeia de serviciu mai primeau aceste stimulente, insa ele erau doar pe masura salariilor lor de baza. "Nu s-au acordat sumele acelea fabuloase despre care s-a scris in ziare. Erau stimulente care au mers pina la 1,3 salarii. Adica oamenii mai primeau un salariu si ceva in plus in lunile in care se atrageau mai multi bani la buget", ne-a explicat Ioan Mihalcea. (D. G.)








    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739401 zile, 19 ore, 42 minute, 40 secunde
    papagali
    , acum 739401 zile, 19 ore, 42 minute, 40 secunde
    CIND VA DA VA CRESTE INIMA SI CIND VA IA VA MOR VACILE .SA PUNA PESEDEUL MONOPOL PE ROMANIA,CO SA NE DUCEM CU TOTII
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.