Local

Vrâncenii care își doresc doar un drum!

Janine VADISLAV
14 oct 2018 3928 vizualizări

În Vrancea există de ani buni o situaţie fără precedent. Două drumuri naţionale, făcute praf de alunecările de teren şi de precipitaţiile abundente, sunt pregătite să intre în Cartea Recordurilor, la capitolul, „aşa nu!” Starea deplorabilă a drumurilor DN 2N şi DN 2R, de pe Valea a Rîmnicului Sărat durează de ani buni, spre disperarea locuitorilor din cele patru comune: Dumitreşti, Chiojdeni, Jitia şi Vintileasca. În tot acest timp,  problemele s-au „rezolvat” apelându-se la soluţia cea mai ieftină care, în timp, s-a dovedit păguboasă. Din acest motiv oamenii din zonă nu se pot folosi singura resursă lăsată de bunul Dumnezeu - peisajul superb - care le-ar putea asigura un venit decent din turism. Zona este încântătoare, cu totul specială, iar  gospodarii foarte primitori.

Vechile „cârpeli” au „picat” una după alta lăsându-i pe cei peste 10 000 de locuitori izolaţi de restul judeţului, cu maşinile făcute praf, dar mai ales  ţinuţi la distanţă de potenţialii investitori interesaţi  să dezvolte o afacere aici. Turistul ne avizat, care încearcă - din curiozitate -  să ajungă în zonă, are parte de un drum afectat de alunecări de teren, rupt în multe locuri, pe unde două maşini nu pot trece în acelaşi timp. Din când, în când se mai repară câte ceva, să nu se întrerupă circulaţia.

În Dumitreşti, Jitia şi Vintileasca s-au construit câteva pensiuni în speranţa că de sărbători turiştii vor veni şi la ei. Şi în  localitatea Chiojdeni sunt 2 pensiuni, dar proprietarii le închid pe la mijlocul lui octombrie şi le deschid după Paşti, când se face vremea frumoasa. Tinerii, care au muncit în străinătate şi ar vrea să facă o afacere, stau cu banii la bancă aşteptând vremuri mai bune.

- Când s-ar apuca de treaba? întreb.

„S-ar apuca şi  de mâine, dacă drumul ar fi reparat”, spune Grigore Constantin, primarul comunei Chiojdeni.

- Cei de la Drumuri Naţionale v-au dat vreo speranţă?

„Ne-au promis anul trecut că o să  repare... Până în prezent nu s-a întâmplat nimic,” spune primarul comunei Chiojdeni

 Doamna Aurelia Asanache  are deja o afacere înfloritoare. Ar fi dorit să facă pasul următor.

„O pensiune aş fi dorit să fac. Din cauza drumului nu putem”.

- O pensiune? întreb.

„Da, o pensiune în care totul să fie bio, pentru că turiştii asta caută, bucate sănătoase gătite ca la bunici acasă, totul într-un decor frumos, ca al nostru”, spune oftând doamna Aurelia.

Numai că socoteala ei nu s-a potrivit cu cea a Secţiei de Drumuri Naţionale Focşani, care ar fi trebuit să repare drumul.

„Iarna, de Crăciun, de Anul Nou, de Paşti, când sunt sărbători şi se pot câştiga bani buni, turiştii nu pot veni în zonă pentru că drumul este foarte, foarte degradat. Nu s-a mai făcut nimic de zece ani  şi puţinul care s-a făcut s-a dărâmat, s-a distrus. Sunt foarte dezamăgită”, spune doamna Aurelia Asanache.  ”

Şi pe vice primarul comunei Chiojdeni, Adrian Tănase l-a bătut gândul, la un moment dat, să  înceapă o afacere, dar când a văzut că  nimeni nu are interesul ca drumul să fie reparat, s-a lăsat păgubaş. Are şi o explicaţie.

„Avem persoane, investitori, care au încercat să facă ceva, dar pe parcurs

s-au oprit. Au dat înapoi când au văzut că nu au drum pe care să se circule în condiţii normale. Vă daţi seama, să investească, să construiască şi să nu aibă cine să vină!”

- Bani aruncaţi pe gârlă? întreb.

„Vă daţi seama. Toţi suntem nemulţumiţi. Până sus, la Vintileasca, drumul e la fel, arată jalnic”, mai spune vice primarul din Chiojdeni.

Oamenii spun că tot la 2 luni merg cu maşina în service şi scot bani buni din buzunar.

- Cum e drumul? întreb un conducător auto supărat.

„Cum se vede doamnă, cum se vede...”

- Şi maşina, ce zice? 

„Ce să zică? Să le fie  ruşine! În alte ţări se poate, la noi nu se poate”, spune omul atent la drum.

O camionetă verde trece şi ea prin gropile la tot pasul.

„Vin aproape zilnic aici şi de fiecare dată am probleme  la maşină”

- Cât cheltuiţi la service?  - întreb.

„În jur de 7000 lei, cam aşa”.

O doamnă încetineşte trecând aproape la pas. Maşina este joasă şi se teme să nu păşească ceva.

- Cum e drumul? întreb, deşi...

„Prost, adică rupt pe ici, pe colea”, glumeşte soferiţa, deşi numai de glumă nu-i arde.

- Cine suferă mai mult, dumneavoastră sau maşina?

„Maşina....,  şi buzunarul nostru”, spune doamna aflată la volan, continuându-si drumul.

Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Focşani, ing. Marian Paraschiv ridică din umeri când îl întreb despre drum. Spune că ar trebui să dau telefon la Iaşi, că dumnealui nu este abilitat să vorbească.  Mai spune - amical - că lucrările, care ar trebui făcute pe Valea Rîmnicului Sărat, sunt de mare complexitate. Fiecare ruptură de drum, alunecare de mal sau de versant, necesită soluţii diferite de lucru şi, drept urmare, sume foarte mari de bani. Până una, alta, se fac prospecţiuni în teren, probabil şi proiecte, se mai repară pe ici, pe colo, dar toată această agitaţie nu rezolvă problema locuitorilor care trăiesc într-o mare sărăcie, pe o Vale a Rîmnicului Sărat unde nu prea ai unde să te angajezi. Nu repară maşinile oamenilor şi nici nu le umple buzunarele cu bani. Un drum bun, ar fi mană cerească pentru localnici şi condiţie esenţială pentru cei care doresc să facă o afacere în zonă, creând în felul acesta locuri de muncă.

( Janine VADISLAV)

Cittiți și:”Ne-ngroapă pământul de vii”-spune un sătean din Chiojdeni, cu gospodăria distrusă de ultimele alunecări de teren


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.