Local

VIDEO | Slujba de înmormântare a lui Cătălin Toma, oficiată de IPS Ciprian.Premierul Ciolacu și președintele Ciucă, prezenți la Jariștea

Ziarul de Vrancea
26 feb 2024 10646 vizualizări

Joi 22 februarie 2024 a început la ora 11:00 ceremonia religioasă de înmormântare a președintelui Consiliului Judeețean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma, oficiată de IPS Ciprian Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei împreună cu un sobor de preoți.Au fost prezenți la  Biserica Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Jariștea I, Centru, pentru a-l petrece pe ultimul drum, primul ministru al României, Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, ministrul Mediului, Mircea Fechet. europarlamentarii Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Vasile Blaga și Gheorghe Falcă, lideri PNL și PSD de la nivel național, precum Lucian Bode și Paul Stănescu.Prefectul județului, Nicușor Halici, numeroși primari de-ai UAT-urilor din Vrancea, șefi ai instituțiilor deconcentrate din județ, precum și peste 1000 de vrânceni de rând care au dorit să-i transmită un ultim omagiu lui Cătălin Toma au fost prezenți și ei la această ceremonie tristă, într-o mulțime de flori și de coroane.

Reamintim că Ziarul de Vrancea a fost singura publicație din județ care a activat încă din cursul nopții de vineri spre sâmbătă (16 spre 17 februarie 2024) în ediția sa online un articol prin intermediul căruia își informa cititorii despre transferul în cursul zilei de vineri 16 februarie 2024, în stare gravă a lui Cătălin Toma, de la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani, la Spitalul „Marius Nasta” din București.Ulterior inclusiv televiziunile cu acoperire națională au confirmat faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma a fost internat la un spital din Focşani, iar apoi a fost transferat în Bucureşti, unde s-a stins din viaţă sâmbătă dimineață, 17 februarie 2024.Cătălin Toma avea 46 de ani. A fost primar al comunei Jariștea, senator, președinte al PNL Vrancea și, din anul 2020, președinte al Consiliului Județean Vrancea.

Duminică 18 februarie 2024 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu clarificări în legătură cu decesul neașteptat al președintelui Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, produs sâmbătă, dimineață 17 februarie 2024, subliniind că nu există nicio conspirație în jurul acestui tragic eveniment. Potrivit declarațiilor sale făcute la postul de televiziune Antena 3, decesul lui Toma a fost cauzat de evoluția nefavorabilă a unei viroze, complicată ulterior de probleme cardio-vasculare.Rafila a subliniat că patologia infecțioasă poate avea un curs imprevizibil, mai ales în cazul pacienților care suferă și de alte afecțiuni asociate. „Nu pot să fac comentarii legate de eventuale comorbidități pe care le avea domnul Toma, este și legiferat ca atare”, a adăugat ministrul, referindu-se la confidențialitatea dosarului medical al pacientului.Ministrul a atras atenția asupra faptului că infecțiile virale sezoniere, precum gripa, pot să producă complicații chiar și la persoane aparent sănătoase și pot avea consecințe tragice. În acest sens, a îndemnat populația să nu ignore simptomele și să se prezinte la medic încă din primele momente ale unei afecțiuni.Referindu-se la cazul specific al lui Cătălin Toma, Rafila a menționat că acesta a fost internat la spital cu o infecție respiratorie, fără a oferi alte detalii în legătură cu starea de sănătate a acestuia.

Mașina cu sicriul cu trupul neînsuflețit al președintelui Cătălin Dumitru Toma, decedat sâmbătă dimineață, 17 februarie 2024 într-un spital din capitală, a plecat din București luni, 19 februarie 2024 ora 11:40 spre Jariștea, unde a fost depus în după amiaza aceleeași zile la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, parohia Jariștea I, Centru. Pe parcursul acestui traseu a avut loc la Focșani, în jurul orelor 14:00, luni 19 februarie 2024, un moment emoționant: Președintele Cătălin Dumitru Toma a ajuns, din păcate în sicriu, pentru ultima oară la Consiliul Județean Vrancea. Aici s-a făcut o scurtă oprire în fața clădirii Consiliului Județean Vrancea, pentru o rugăciune

Citiți în continuare textul postării activată luni 19 februarie 2024, pe contul de facebook Consiliul Județean Vrancea, după momentul emoționant în care președintele Cătălin Dumitru Toma a ajuns, din păcate în sicriu, pentru ultima oară la instituția pe care a condus-o timp de aproape patru ani de zile.

Președintele nostru, Cătălin Toma, a venit astăzi (n.r. luni, 19 februarie 2024) pentru ultima oară la Consiliul Județean, locul în care și-a depus toată implicarea, devotamentul și dorința sinceră pentru dezvoltarea acestui județ <<alintat de Dumnezeu>>, cum îi plăcea să spună de fiecare dată. Ne-am luat rămas bun, printr-o rugăciune, cu sufletele încremenite de tristețe. Cei care doresc să aducă un ultim omagiu celui care a fost Cătălin Toma o pot face la Biserica <<Adormirea Maicii Domnului>>, parohia Jariștea I, Centru, unde este depus astăzi (luni 19 februarie 2024). Înmormântarea va avea loc joi, 22 februarie 2024, la ora 11:00, la Jariștea. Drum lin spre stele, domnule președinte! Dumnezeu să vă primească în Împărăția Sa!”-Consiliul Județean Vrancea

Înmormântare în lacrimi pentru președintele CJ Vrancea. Toți liderii PNL au venit la căpătâiul lui Cătălin Toma

VIDEO:Romania TV

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” i-au stat la căpătâi primarii Partidului Național Liberal, Filiala Vrancea, până în ziua înmormântării, care a fost joi, 22 februarie. Pe ultimul drum l-au condus și mulți alți lideri politici, vorbind chiar despre primul ministru al României, Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, europarlamentarii Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Vasile Blaga și Gheorghe Falcă, și lideri PNL și PSD de la nivel național, precum Lucian Bode și Paul Stănescu.Prefectul județului, Nicușor Halici, numeroși primari de-ai UAT-urilor din Vrancea, șefi ai instituțiilor deconcentrate din județ, precum și peste 1000 de vrânceni de rând au fost prezenți și ei la această ceremonie tristă, într-o mulțime de fori și de coroane.

Fostul președinte al CJ și PNL Vrancea, Cătălin Toma, își doarne somnul de veci în cimitirul din Jariștea

După o slujbă de înmormântare emoționantă oficiată de Înalt Prea Sfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Jariștea I, Centru, comunitatea din Vrancea își lua rămas bun de la un om care a fost un pilon al vieții publice locale. Cortegiul funerar ce-l purta pe Cătălin Toma s-a îndreptat spre cimitirul din localitatea sa natală, Jariștea, oprindu-se în mai multe locuri simbolice ale comunei, inclusiv sediul Primăriei Jariștea și domiciliul său.

Cătălin Toma, născut pe 11 decembrie 1977, a fost un personaj marcant în peisajul politic și educațional al județului Vrancea. Începând ca profesor de limba franceză, și-a dedicat timpul și energia pentru a servi comunitatea sa. Între 2003 și 2005, a ocupat poziția de director adjunct al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești, contribuind la educația și formarea tinerei generații.

Implicat activ în viața politică, Cătălin Toma și-a început cariera ca membru al Tineretului Social Democrat, apoi trecând la Partidul Național Liberal (PNL), unde și-a construit o reputație solidă. A câștigat alegerile locale din 2008 și a devenit primar al comunei Jariștea, funcție pe care a reușit să o păstreze și în alte două mandatele ulterioare, respectiv în 2012 și 2016 obținând încrederea comunității și demonstrându-și abilitățile administrative.

La începutul anului 2016, Cătălin Toma a devenit președintele PNL Vrancea, structură formată din fuziunea PNL cu PDL. În toamna anului 2016 a participat la alegerile parlamentare și a obținut un mandat de senator de Vrancea.

Momentul său de glorie politică a fost în septembrie 2020, când a câștigat în alegerile pentru președinția Consiliului Județean Vrancea, înfrângându-l pe baronul Marian Oprișan care „stăpânea ” județul de peste 20 de ani.Mandatul său a fost caracterizat de reforme și inițiative menite să aducă progres și dezvoltare în județ.

Cu toate că se pregătea pentru o nouă candidatură la președinția CJ Vrancea și era considerat favorit pentru a câștiga alegerile, destinul a decis altfel. Moartea sa prematură a șocat comunitatea locală și lumea politică, lăsând un gol imens în peisajul social și politic al Vrancei.

Cătălin Toma va rămâne în memoria noastră ca un lider dedicat, un om de încredere și un promotor al valorilor democratice și al progresului. În cimitirul din Jariștea, acolo unde și-a petrecut copilăria și și-a desfășurat activitatea civică și politică, își va găsi odihna veșnică, iar amintirea sa va trăi în inimile celor pe care i-a influențat și i-a inspirat.

Citiți un în continuare articol din arihiva cotidianului nostru conținând câteva informații interesate despre Biserica Adormirea Maicii Domnului” din parohia Jariștea I, Centru unde a fost oficiată, joi 22 februarie 2024, slujba de înmormântarea a președintelui Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, precum și ce declara acesta despre lăcașul de cult în urmă cu 9 ani pe vremea când era primarul comunei Jariștea

Biserica Adormirea Maicii Domnului” din parohia Jariștea I, Centru, singura biserică din Vrancea proiectată şi construită de italieni-Articol publicat în Ziarul de Vrancea în martie 2015

Lăcaşul de cult din centrul comunei Jariştea a fost proiectat şi construit de italieni între 1895-1907 ca o catedrală Occidentală, în timpul atacului de filoxeră.Turla mare este pictată de cunoscutul pictor bisericesc Vasile Pascu. „Biserica din Jariştea este catedrala Vrancei”, spunea în martie 2015, pentru Ziarul de Vrancea primarul de atunci al comunei Jariștea, Catălin Toma, care completa că vrea să declare lăcaşul monument istoric

Pentru a reconstrui identitatea comunei Jariştea şi a pune în valoare construcţiile reprezentative, autorităţile locale vor să iniţieze, cu sprijinul Direcţiei de Cultură Vrancea, proiectul de clasificare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Cu alte cuvinte doresc să transforme Biserica în monument istoric, ceea ce ar însemna, pe de o parte, introducerea în circuitul naţional a acestei bijuterii arhitectonice de la începutul secolului XX, iar pe de altă parte s-ar evita orice intervenţie neautorizată care ar putea ştirbi din splendoarea imobilului.


 

Biserica Adormirea Maicii Domnului” din parohia Jariștea I, Centru, în perioada reconstrucţiei, după 1920

„Comuna Jariştea are încă un patrimoniu arhitectonic pentru care trebuie să fim mândri. Pe lângă cele mai bine de 10 construcţii civile reprezentative pentru arhitectura de la începutul secolului trecut, în Jariştea se găseşte una din cele mai mari biserici din Sudul Moldovei, proiectată şi construită de arhitecţi şi ingineri italieni, conduşi de Candoni Zanetto, pe vremea când preot era Ştefan Rădvan. De această biserică se leagă istoria modernă a Jariştei: a fost construită în timpul crizei economice din Podgorie, a fost bombardată de germani în 1917, turla mare a căzut la cutremurul din 1940, iar marele Vasile Pascu a repictat-o după Al Doilea Război Mondial. Iată argumentele forte pentru care credem că Biserica va putea fi clasificată şi declarată monument istoric”, ne-a precizat prof. Cătălin Toma, primarul comunei. Lăcaşul a fost ridicat între între 1895-1907 de un Comitet de iniţiativă alcătuit printre alţii din pr. Ştefan Rădvan, Dumitru Hainăroşie, Grigore Ghemuleţ, Constantin Pulpă şi Ene Savin, iar dimensiunile sunt impresionante: 30 m lungime, 15 m lăţime şi 25 m înălţime.

Ambasadorul Italiei a admirat edificiul

Biserica Adormirea Maicii Domnului” din parohia Jariștea I, Centru, în zilele noastre

Frumuseţea şi eleganţa formelor impresionează oaspeţii care-i trec pragul, chiar şi atunci când aceştia sunt din Occident. „În timpul vizitei ambasadorului Italiei, Excelenţa Sa Diego Brasioli, anul trecut, acesta a rămas impresionat când a descoperit în Podgoria Vrancei această bijuterie, construită de ingineri italieni. De aceea, vrem să punem în valoare această construcţie religioasă, simbol al comunei Jariştea, ridicată în timpul celei mai cumplite crize economice care a lovit vreodată fostul Judeţ Putna, este vorba despre filoxera care a distrus toate viile din Podgorie după Războiul de Independenţă. Biserica a fost construită ca un simbol al unităţii comunei, al solidarităţii şi nu în ultimul rând ca o dovadă că omul poate învinge natura atunci când interesele sunt comune”, ne-a mai spus primarul Cătălin Toma. 

Citiți și:Mesaj emoționant al Aparatului de specialitate al CJ Vrancea în ziua înmormântării lui Cătălin Toma.Ciolacu și Ciucă așteptați la Jariștea;

VIDEO | Vestea care a căzut ca un trăsnet în comunitatea vrânceană: A murit președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma!​;

Imagini emoționante | Președintele Cătălin Dumitru Toma, pentru ultima oară la Consiliul Județean Vrancea​


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.