Local

Fiica primarului din Odobești a fost condamnată pentru conducere sub influența drogurilor

Ionel Sclavone
13 apr 2021 28044 vizualizări

Sentința a fost pronunțată de Tribunalul București, însă nu este definitivă. Ramona Nicolaș a fost oprită de polițiști, în timp ce conducea, pe o șosea din București, cu o viteză mult peste limita legală admisă. La testarea cu aparatul Drugtest, polițiștii au constatat că tânăra, pe atunci de 19 ani, consumase substanțe interzise.

Ramona Mihaela Nicolaș a fost condamnată la un an și o lună de închisoare cu suspendare pentru conducerea mașinii sub influența drogurilor. Fapta pentru care a fost judecată ar fi fost comisă în noiembrie 2018, în București. Sentința a fost pronunțată zilele acestea de Tribunalul București și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la data pronunțării.

Ramona Nicolaș este fiica primarului PSD al orașului Odobești, Daniel Niclolaș și a Danielei Nicolaș, șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vrancea.

„Condamnare fără acord de recunoaștere. (…) condamnă pe inculpata Nicolaș Ramona la pedeapsa de 1 (unu) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. În baza art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 396 alin. 10 C.proc.pen., condamnă pe inculpata Nicolaș Ramona la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de deţinere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu.

În baza art. 38 alin. 1 şi 2 C.pen., art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen. contopeşte pedepsele principale şi aplică inculpatei Nicolaș Ramona pedeapsa cea mai grea de 1 (unu) an închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 1 (una) lună închisoare urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 1 (unu) an şi 1 (una) lună închisoare”, se arată în minuta publicată pe site-ul Tribunalului București.

Pe lângă condamnarea la închisoare, judecătorii Tribunalului București au stabilit un termen de supraveghere de doi ani care va începe să curgă de la momentul rămânerii definitive a sentinței.

De asemenea, Ramona Nicolaș trebuie să presteze un număr de 90 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2 Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 Bucureşti, conform deciziei consilierului de probaţiune.

Judecătorilor le-a luat mai puțin de patru luni, din ianuarie și până în aprilie pentru a pronunța o sentință în acest caz. Aceasta în condițiile în care cercetarea în dosar, efectuată de procurorii DIICOT s-a întins pe parcursul a doi ani.

Judecata Ramonei Nicolaș a început în ianuarie

Ramona Mihaela Nicolaș a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT după doi ani, în noiembrie 2020. Ea a fost acuzată de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 NCP) art. 336 al.2 CP; art. 4 al.1 L.143/2000, ambele cu apl. art. 38 al.1 CP”.

Procesul a început pe 26 ianuarie, anul acesta, după ce instanța a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, precum şi a sesizării instanţei cu rechizitoriu.

„… constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, precum şi a sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 3907/D/P/2018 din data de 05.11.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Structura Centrală, Secţia de Combatere a Traficului de Droguri privind pe inculpata Nicolaș Ramona Mihaela, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prev. de art.336 alin.2 C. pen. şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, faptă prevăzută de art. 4 alin.1 din Legea nr. 143/2000. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpata Nicolaș Ramona Mihaela”, se arată în minuta publicată pe site-ul Tribunalului București pe 26 ianuarie 2021.

Fiica primarului Nicolaș, oprită de poliție în București

În 2018, Ramona Nicolaș (19 ani la vremea respectivă) a fost oprită de polițiștii bucureșteni pe Splaiul Unirii, în vreme ce conducea un autoturism cu o viteză de 87 de km/oră, pe un tronson în care viteza era limitată la 50 km/oră.

Ea a fost testată cu aparatul Drugtest, iar acesta ar fi indicat că a consumat două substanțe interzise, una dintre acestea fiind canabis.

La vremea respectivă, Daniel Nicolaș a încercat să-și ajute fiica declarând pentru presa centrală că nu fiica lui s-ar fi aflat la volan. El a dat vina pe o altă tânără, care s-ar fi aflat în mașină cu fiica sa, în momentul în care a fost oprită de poliție.

Poliția a deschis dosar penal penal în cazul fiicei primarului din Odobești, iar cercetările au durat vreme de doi ani.

Sentința pronunțată de Tribunalul București

„Complet: CF39

Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere

În baza art. 336 alin. 2 C.pen. cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod proc. pen. condamnă pe inculpata Nicolaș Ramona la pedeapsa de 1 (unu) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. În baza art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 396 alin. 10 C.proc.pen., condamnă pe inculpata Nicolaș Ramona la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de deţinere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu.

În baza art. 38 alin. 1 şi 2 C.pen., art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen. contopeşte pedepsele principale şi aplică inculpatei Nicolaș Ramona pedeapsa cea mai grea de 1 (unu) an închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 1 (una) lună închisoare urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 1 (unu) an şi 1 (una) lună închisoare. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii aplicate prin prezenta.

În baza art. 92 Cod penal stabileşte un termen de supraveghere de 2 (doi) ani care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpata Nicolaș Ramona trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b) C.pen., impune inculpatei Nicolaș Ramona să execute obligaţia de a frecventa unul din programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Bucureşti sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate apreciate ca adecvate de către Serviciul de Probaţiune Bucureşti.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal rap la art. 404 alin. 2 C.proc.pen. impune inculpatei Nicolaș Ramona să execute obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 Bucureşti, la alegerea consilierului de probaţiune.

În baza art. 404 alin. 2 C.proc.pen. rap. la art. art. 91 alin. 4 C. pen. atrage atenţia inculpatei Nicolaș Ramona asupra prevederilor art. 96 C . pen. referitoare la revocarea suspendării şi dispunerea executării pedepsei ca urmare a nerespectării măsurilor de supraveghere ori neexecutării obligaţiilor impuse prin hotărâre, cu rea-credinţă, ori ca urmare a săvârşirii de infracţiuni pe durata termenului de supraveghere.

În baza art. 16 alin.1, alin. 17 alin.1 din Legea nr. 143/2000, dispune confiscarea şi distrugerea, cu păstrare de contraprobă, a drogurilor depuse la IGPR – DCJSEO sub dovada nr. 1048416/03.10.2019 (f. 38, dup). În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen. obligă inculpata NICOLAŞ Ramona la plata sumei de 2.500 lei (din care 1.738 lei în faza urmăririi penale), reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07.04.2021.

Document: Hotarâre 423/2021 07.04.2021”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.