Național

A murit fostul deţinut politic Şerban Rădulescu-Zoner

Ziarul de Vrancea
14 mar 2012 595 vizualizări
Fostul deţinut politic şi lider al Alianţei Civice Şerban Rădulescu-Zoner a murit ieri la vîrsta de 82 de ani

După revoluţie, Rădulescu-Zoner a fost, în perioada 1992-2000, deputat din partea CDR. El s-a născut în Bucureşti, la 29 mai 1929. Doctor în istorie, a fost, pînă la 31 ianuarie 1996, cercetător ştiinţific principal la Institutul de istorie "Nicolae Iorga". În 1975 a fost exclus din Institut, în contextul "revoluţiei culturale" a lui Ceauşescu. În 1990 a fost reîncadrat la Institut şi avansat cercetător principal. Era membru al Asociaţiei Internaţionale de Istorie Contemporană, cu sediul la Geneva. A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate (Franţa, Germania, SUA, Italia). În 1993 i s-a conferit premiul "Mihail Kogălniceanu" al Academiei Române.
Deţinut politic între anii 1959 şi 1962, pentru uneltire contra ordinei sociale, Rădulescu-Zoner a trecut prin pentinenciarele Ploieşti, Galaţi, Jilava şi prin lagărele de muncă Salcia, Stoeneşti şi Strîmba din Balta Brăilei. El a fost graţiat în iunie 1962. După punerea în libertate, refuză categoric să colaboreze cu Securitatea. În perioada 1945-1947 a fost membru al Tineretului Liberal, participînd la manifestaţiile din 11 februarie şi 8 noiembrie 1945 şi la campania electorală din 1946, prin lipirea de afişe şi distribuirea de manifeste.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.