Național

COLOANA de stiri nationale:Situaţia politică internă nu are impact asupra raportului CE pe tema justiţiei

Ziarul de Vrancea
6 feb 2012 442 vizualizări
Raportul CE privind MCV va fi adoptat mîine, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvînt al CE, Mark Gray, adăugînd că este un raport tehnic, fără o evaluare politică, iar situaţia internă de la Bucureşti nu va avea impact asupra adoptării acestuia.

"Raportul va fi adoptat mîine", a declarat Mark Gray. El a precizat că "evoluţiile politice interne din această dimineaţă nu vor avea impact asupra adoptării". "Este vorba despre un raport tehnic, care nu conţine o evaluare politică", a reamintit Gray. CE a impus la data aderării României şi Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare şi Verificare în care a stabilit patru obiective în domeniul justiţiei. Comisia publică anual două rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, în luna februarie, şi unul final, în iulie, care conţine şi o evaluare politică.

Frigul a ucis 39 de români

Alte cinci persoane au decedat din cauza frigului în judeţele Bihor, Botoşani, Vâlcea şi Timiş (2), astfel încît numărul deceselor din cauza hipotermiei severe înregistrate de la avertizarea "cod galben de ger" emisă de meteorologi, şi pînă ieri seară se ridică la 39, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. De asemenea, în prezent se mai află în evaluare alte două cazuri de deces înregistrate în Bucureşti, existînd suspiciunea de intoxicare cu monoxid de carbon. Cele mai multe decese s-au înregistrat în rîndul persoanelor fără adăpost şi a cazurilor sociale. Un bărbat în vîrstă de 48 de ani judeţul Botoşani a murit, ieri dimineaţă, din cauza gerului, după ce a fost găsit într-un şanţ, plin de sînge, avînd urme de muşcături de cîini pe mîini, pe picioare şi pe faţă.

Poliţişti proxeneţi de proxeneţi

Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată 30 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală, aceştia fiind acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură, informează Agerpres. Dintre cei 30 de poliţişti 28 au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv şi alţi doi în stare de libertate. Potrivit procurorilor, agenţii de poliţie operau în echipaje de doi sau trei şi selectau în trafic anumite autoturisme, din categoria superioară sau de lux, pe care le controlau. În cazul în care constatau anumite deficienţe îi solicitau şoferului bani sau alte foloase materiale pentru a nu-l sancţiona. După primirea sau la sfîrşitul turei, agenţii împărţeau banii între ei - sume cuprinse între 50 şi 600 de lei. De asemenea, agenţii de poliţie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism. Din actele dosarului, rezultă că unii dintre ei îi cunoşteau de mult timp pe proxeneţi, de la care pretindeau periodic sume de bani - o adevărată "taxă de protecţie" - pentru a nu aplica sancţiuni. Unii dintre agenţi surprindeau persoane de sex feminin care practicau prostituţia şi le cereau bani, iar dacă fetele refuzau, atunci poliţiştii foloseau mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate şi să le asigure în continuare controlul asupra activităţilor de prostituţie şi proxenetism, precum şi veniturile aferente.

Iliescu speră în alegeri anticipate care să decidă soarta lui Băsescu

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu nu poate fi suspendat de actualul Parlament, acest fapt fiind unul nerealist. În schimb, el a subliniat că soarta actualului şef de stat va fi decisă de noul Legislativ, care va rezulta în urma alegerilor anticipate. "Asta (solicitarea opoziţiei referitoare la demisia preşedintelui Traian Băsescu, n.r.) este treabă care urmează alegerilor. Nu poate fi suspendat preşedintele de actualul Parlament. Acum, prima chestiune a fost demisia Guvernului, alegeri anticipate, după alegeri, noul Parlament va decide şi soarta preşedintelui. Asta e altceva. Acuma nu, e nerealist acest lucru", a spus Iliescu.

Drumurile blocate din România au redus la un sfert traficul rutier prin Vama Albiţa

Traficul rutier în Vama Albiţa, cel mai important punct de trecere a frontierei de pe graniţa de est a României, a scăzut de patru ori în aceste zile faţă de perioada obişnuită a anului, din cauza blocării drumului european E 581, cel care face legătura între Europa de sud şi spaţiul exsovietic. Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui se confruntă cu o scădere considerabilă a traficului rutier prin Vama Albiţa, după ce autorităţile române au decis, duminică seara, închiderea drumului european E 581, între municipiile Bârlad şi Tecuci, din cauza viscolului. Astfel, faţă de o medie de peste 800 autovehicule care tranzitau zilnic Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate doar 200 de maşini, majoritatea autoturisme.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.