Național

Magistraţii, muştruluiţi de preşedinte

Ziarul de Vrancea
3 nov 2011 699 vizualizări
"Mîine-poimîine, veţi stabili prin hotărîri judecătoreşti cine e preşedintele României", s-a răstit Băsescu la o întîlnire cu judecătorii

Preşedintele Traian Băsescu a criticat ieri practica instanţelor judecătoreşti de a-i repune în funcţie pe unii şefi de inspectorate sau şefi de poliţie care au fost revocaţi, el dînd ca exemplu cazul şefului Inspectoratului de Poliţie Giurgiu. "Şi dumneavoastră trebuie să înţelegeţi că nu puteţi substitui la nesfîrştit Executivul", le-a spus Traian Băsescu participanţilor la reuniniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei. El a amintit că, în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al ministrului de Interne, s-a constatat lipsa de performanţă a şefului IPJ Giurgiu, ministrul a decis revocarea din funcţie a acestuia, care a atacat în instanţă decizia. "Împotriva raportului şi a ordinului ministrului, vine un judecător care spune îl repun în funcţie şi, la cîteva zile după hotărîrea judecătorească, iese mizeria de la Giurgiu", a arătat Băsescu. "Aşteptăm poate, în curînd, să ne spună magistraţii pe cine să punem director la SRI şi, poate, mîine-poimîine, veţi stabili prin hotărîri judecătoreşti cine e preşedintele României", a adăugat şeful statului.
Tot ieri, preşedintele le-a cerut magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci cînd dau hotărîri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal. El a menţionat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constituţionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, însă "instanţele au hotărît împotriva legilor prin care România a încercat să treacă cu daune cît mai mici" perioada de criză economică. Preşedintele a arătat că este "o veselie" în adoptarea acestor hotărîri, procesele care vizează astfel de cauze "merg şnur", în timp ce alte procese întîrzie cu anii. "De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei pentru a-şi arăta respectul faţă de hotărîrile judecătoreşti? Poate indicaţi şi sursa de finanţare. E un lucru pe care vi-l cer pentru că este constituţional. Hotărîrile judecătoreşti au putere de lege, iar cine iniţiază o lege care afectează bugetul trebuie să spună şi sursa de finanţare. Spuneţi-ne care este sursa de finanţare pentru hotărîrile pe care le daţi! Unde este raţiunea acestui mod de a proceda?", a adăugat preşedintele Băsescu.

"Spălaţi-vă pe cap cu cîştigători stabiliţi în felul acesta"

La aceeaşi întîlnire, preşedintele Băsescu a declarat că a primit miercuri o scrisoare din partea CE prin care Comisia informează că nu va mai finanţa din bani europeni un proiect privind construcţia unui tronson de autostradă deoarece cîştigătorul licitaţiei a fost desemnat de către o instanţă judecătorească. Şeful statului a calificat acest lucru ca fiind unul foarte grav, în condiţiile în care este vorba despre o a doua astfel de atenţionare primită din partea CE. "Noi nu vă mai finanţăm proiectele în care justiţia a stabilit cine este cîştigătorul", a prezentat Traian Băsescu mesajul primit de la Bruxelles. El a adăugat că reacţia CE este una de neîncredere privind modul în care se cîştigă licitaţiile în instanţă, în pofida deciziilor luate de comisiile de specialişti, care adesea sînt supervizate de către Bruxelles în stabilirea cîştigătorilor. "Bruxelles-ul a spus «Spălaţi-vă pe cap cu cîştigători stabiliţi în felul acesta!»", a mai afirmat şeful statului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4559 zile, 2 ore, 48 minute, 59 secunde
Nu-mi place Basescu si nici gasca lui.Dar aici,vrei nu vrei,are dreptate.Sutanele negre din justitie ne-au facut de rusine.Ei au introdus regula "dreptatea nu se castiga ci se cumpara".Ei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.