Național

Va fi 2012 primul an electoral cu salarii şi pensii îngheţate?

Ziarul de Vrancea
18 sep 2011 795 vizualizări
Nu poţi merge cu indexări la pensii cînd ai deficit de 3,6 miliarde de euro, avertizează şeful statului, invitînd partidele să renunţe la "populisme".

Nu se pot face indexări la pensii cînd există un deficit de 3,6 miliarde de euro şi nu se poate reveni la salariile din 2010 cînd există încă un excedent de 200.000 de salariaţi, a avertizat preşedintele Traian Băsescu într-un interviu acordat ieri ProTV. "Guvernul s-a credibilizat prin măsurile luate în 2010, dar s-ar putea decredibiliza - şi ăsta ar putea fi şocul pe care România ar putea să-l primească - prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate în acordul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. O eventuală abandonare a programului cu instituţiile internaţionale ar fi pentru România mult mai rea decît o eventuală revenire la recesiune", a spus Băsescu. El a menţionat că speră ca această abandonare să nu se întîmple şi, de asemenea, să nu se ajungă la "populisme", mai ales că acordul cu FMI acoperă integral anul 2012.
Şeful statului a făcut un apel la Parlament şi Guvern să nu renunţe la obiectivele stabilite cu FMI şi Banca Mondială. Băsescu a spus că toată lumea trebuie să fie conştientă că nu poţi merge cu indexări la pensii cînd ai deficit de 3,6 miliarde de euro. "N-ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 cînd încă ai un excedent de 200.000 de salariaţi", a adăugat Băsescu.
De asemenea, preşedintele a spus că este necesară o diminuare radicală a ajutoarelor sociale, pentru că inclusiv banii care se utilizează în acest domeniu sînt împrumutaţi.

De ce populismul e în creştere

Populismul la care a făcut referire preşedintele este strîns legat de alegerile de anul viitor, despre care încă nimeni nu ştie cum se vor desfăşura: comasate sau ca şi pînă acum. Legat de amînarea localelor pînă la generale, şeful statului spune că schimbarea ar fi justificată doar de reorganizarea administrativă, menţionînd că în lipsa acestui motiv el tratatează subiectul ca pe o problemă a coaliţiei, pe care nu şi-o asumă.
"Spre exemplu, dacă partidele din arcul guvernametal ar fi spus «Hai să amînăm alegerile locale, le facem odată cu legislativele în noiembrie şi, între timp, facem reorganizarea administrativă», ar fi fost o bună justificare", a spus Băsescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pepe-dede, acum 4605 zile, 2 ore, 3 minute, 53 secunde
Mergeti de luni pina vineri intre orele 09-17 la sediul PDL de pe bd. Independentei ca se dau indexari la pensii si salarii, dar se fac si inscrieri pentru excursii electorale la manastiri, iar citeste integral
db, acum 4605 zile, 18 ore, 5 minute, 58 secunde
Singura problema ar fi ca pensiile nu sunt nici pomana si nici salarii ci drepturi, drepturi obtinute pe baza contributiilor la bugetul de pensii. Valoarea lor nominala trebuie indexata cu inflatia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.