Național

Bătut pentru că a cerut graţierea

Ziarul de Vrancea
8 sep 2011 709 vizualizări
Este vorba despre tînărul moldovean arestat la Tiraspol pentru spionaj

Tînărul Ilie Cazac, condamnat de Tiraspol la 14 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea R.Moldova, a fost bătut de reprezentanţi ai autorităţilor pentru că i-a trimis o scrisoare de graţiere lui Igor Smirnov, a declarat mama sa citînd surse neoficiale. Stela Surchicean a mai declarat că prietenii lui Ilie Cazac sînt supuşi la presiuni, pentru a nu mai comunica cu el. "Ilie a fost bătut ieri (miercuri) noapte. Nu ştiu care este starea lui, nu ştiu cum se simte şi nu ştiu ce să mai fac. Am aflat din surse neoficiale că autorităţile neconstituţionale (transnistrene) fac tot posibilul să îl transfere în alt penitenciar, unde să fie complet izolat de societate", a declarat Stela Surchicean. Ea susţine că este posibil ca tînărul să fie transferat în penitenciarul de la Glinoaia. "Aici unde este închis Ilie acum, poate să se plimbe, să meargă la bibliotecă, să facă sport, dar acolo, la Glinoaia, va fi izolat complet. Autorităţile neconstituţionale (transnistrene) doresc să îl izoleze complet de lume, să nu afle nimeni de el şi să nu mai iasă niciodată din penitenciar, pentru că a văzut şi a aflat prea multe", a adăugat mama tînărului.

Întîlnire între Filat şi Smirnov în Germania

Ea şi-a exprimat speranţa ca întîlnirea anunţată pentru astăzi între premierul moldovean Vlad Filat şi liderul transnistrean, în Germania, în cadrul căreia urmează să fie discutat şi cazul fiului său, să aibă succes. Însă Stela Surchicean nu exclude posibilitatea ca acesta să fi fost bătut chiar din dispoziţia lui Smirnov. "Cred că Ilie a fost bătut acum, cînd Igor Smirnov nu este în ţară, pentru ca în caz de acuzaţii, Igor Smirnov să poată spune că a fost plecat", a mai spus aceasta.
Ilie Cazac i-a adresat deja lui Igor Smirnov, la 1 august, o scrisoare, în care îi cerea să îl graţieze, dar la care a primit un refuz. Tînărul a expediat o a doua scrisoare o săptămînă mai tîrziu.
Cazac, fost angajat al Inspectoratului Fiscal din Bender, a fost arestat în martie 2010. Autorităţile transnistrene l-au condamnat, la 9 februarie anul acesta, la 14 ani de închisoare "pentru trădare de stat şi spionaj în favoarea Republicii Moldova". În decembrie 2010, jurnalistul Ernest Vardanian a fost condamnat sub aceeaşi învinuire la 15 ani de închisoare, dar a fost graţiat la patru luni de la pronunţarea sentinţei, după ce a depus o cerere de graţiere.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.