Național

Premierul vrea mai multe proiecte europene

Ziarul de Vrancea
9 aug 2010 453 vizualizări
"Banii exista, nu trebuie sa-i mai cautam pentru ca sint alocati Romăniei de Uniunea Europeana", afirma Emil Boc

Premierul Emil Boc s-a declarat nemultumit de modul in care sint atrase fondurile europene. Seful Executivului a apreciat ca orice zi de intirziere, de absorbtie si de implementare a fondurilor europene poate afecta Romania si chiar risca sa nu absoarba toti banii pe care ii are la dispozitie de la Uniunea Europeana. Emil Boc a opinat ca pentru aceasta este nevoie de transparenta si legalitate.

"Fac un apel la toti utilizatorii de fonduri europene, privati sau publici, sa utilizeze, in conditii de maxima transparenta si cu respectarea deplina a legalitatii, banii europeni. Orice incurcatura, orice abuz in utilizarea banilor europeni se intoarce ca un bumerang impotriva tuturor romanilor, care vor trebui sa suporte din bugetul lor banii pe care azi ii putem lua gratis de la Uniunea Europeana", a explicat premierul.

Totodata, acesta a subliniat ca fondurile europene reprezinta de departe calea cea mai rapida si mai sigura de iesire din criza a Romaniei, "dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca banii exista, nu trebuie sa-i mai cautam pentru ca sint alocati Romaniei de Uniunea Europeana". în ceea ce priveste cofinantarea din partea guvernului, Boc a tinut sa precizeze ca banii sunt inclusi in bugetul de stat.

"Romania n-a avut poate niciodata in istoria ei o sansa atit de mare de a primi bani nerambursabili pentru a-i utiliza in dezvoltare si, in consecinta, sa avem de-a face cu o crestere economica a tarii. Trebuie doar citeva lucruri sa facem: sa facem proiecte, sa punem partea noastra de cofinantare si sa fim capabili sa le implementam dupa regulile utilizarii banului public pentru ca si banii europeni tot bani publici sint", a spus Boc.

Seful Guvernului a mentionat, fara a preciza detalii, ca sint multe proiecte europene in tara care au intirzieri de implementare de sase, opt sau 12 luni, motiv pentru care sint urmarite cu vigilenta totala. El a recunoscut ca "uneori poate fi si legislatia de vina", dar in multe cazuri este vorba de greseli voluntare sau involuntare la nivelul celor care implementeaza. Una dintre solutiile Guvernului pentru a depasi astfel de probleme este simplificarea procedurii achizitiilor publice astfel incit sa se poata incheia contractul de licitatie dupa epuizarea primei cai de atac indiferent ca este la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sau la instanta de judecata.

Pe de alta parte, premierul a spus ca, in prezent, Guvernul trebuie sa nu iroseasca banii pe proiecte izolate care urmeaza a fi finalizate in urmatorii 5-10 ani, ci pe proiecte care pot fi finalizate in perioada urmatoare. Emil Boc a adaugat ca fondurile structurale si modul in care sunt cheltuite vor fi subiect de analiza al politicienilor in campaniile electorale din 2012.

"în 20012, va mai fi un evaluator - cetateanul. El va evalua ce au facut autoritatile locale si nationale cu banii europeni. Veti vedea ca dezbaterea anului 2012, de la locale si nationale, va fi modul utilizarii banilor europeni. Acela va fi cel mai drastic mod de evaluare a activitatii noastre si de la nivel local si national. Autoritatile locale care se vor misca bine in utilizarea fondurilor europene vor avea si castig politic in 2012. Cei care nu vor face acest lucru, evident, vor avea si pe aceasta parte de suferit rigorile politice. La nivel national, Guvernul in ansamblul sau va trebui sa prezinte o carta alba a absorbtiilor fondurilor europene din aceasta perioada de timp", a conchis premierul.


Constantin Simirad i-a promis lui Emil Boc ca se va ruga pentru el la Manastirea Putna


Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, le-a promis, simbata, premierului Emil Boc si ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, aflati in vizita la Iasi, ca se va ruga pentru ei la Putna. "M-am intors de la Putna, dar n-am apucat sa ma rog la Dumnezeu sa-mi mearga bine. Va asigur ca ma duc din nou saptamina viitoare si ma voi ruga si pentru mine si pentru dumneavoastra. Si chiar daca domnul Borbely nu este ortodox, am sa ma rog si pentru el", a spus zimbind Constantin Simirad, dupa semnarea unui protocol privind extinderea si modernizarea retelelor de apa si apa uzata din judet.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.