Național

Printre vicitmele uraganului Katrina ar putea fi si o romanca

Ziarul de Vrancea
5 sep 2005 533 vizualizări
Eliza Gil, o romanca profesoara de limba franceza, se afla in New Orleans in timpul cit s-a dezlantuit urgia uraganului. Autoritatile înca nu stiu nimic despre romănca, desi a trecut o saptamina de cind Eliza a dat un semn de viata.

Ciclonul Katrina a lovit nu numai localnici din cele trei state americane, ci si cetateni din intreaga lume, inclusiv romani. Eliza Gill, o romanca profesoara de limba franceza la Universitatea din New Orleans, a fost data disparuta acum o saptamina. Pe 29 august, Eliza a relatat pentru radio BBC, din casa, urgia urganului Katrina. De la acel interviu nu se mai stie nimic despre romanca din New Orleans, dar autoritatile americane asteapta informatiile din Houston si Baton Rouge, localitatile unde au fost evacuate persoanele din orasul devastat de uragan.


Armele sint cautate mau mult ca alimentele

Armele sint cea mai cautata marfa zilele acestea in sudul Statelor Unite, vinzarile de arme tinzind sa depaseasca vinzarile de alimente. Afluxul de sinistrati ii face pe locuitorii din zonele care au rezistat mai bine sa se teama ca vor fi victime ale unor acte disperate. Este cazul localitatii Baton Rouge, unde au ajuns 350.000 de sinistrati. La magazinul local de vinzare a armelor in mod normal se vind 15 arme pe zi. Acum se vind 1,000. "Oameni care au ajuns aici, fara bani, veniti din New Orleans, nu au nimic, trebuie sa faca ceva pentru a supravietui, asa ca trebuie sa fii prevazator.", a declarat un localnic. Pe de alta parte, sinistratii sint extrem de traumatizati pe viata. Ei a u fost nevoiti sa stea mai multe zile privati de hrana, de apa, in locuri pline de gunoaie si cadavre. Unii dintre ei au fost martori de o violenta extrema, desfasurate chiar in adaposturile oferite de autoritati. "Chiar acum are loc un viol", declara o femeie de 32 de ani, Africa Brumfield, agentiei Reuters. "Femeile nu se pot duce la toaleta fara paza. Sint violate si apoi le sint taiate giturile", a continuat martora. Fortele de ordine au povestit ca dupa ce o fetita a fost violata, multimea l-a prins pe faptas si l-au omorit din bataie. Pe de alta parte, numarul soldatilor a fost considerabil marit week-end-ul acesta pentru a face fata violentelelor. Convoaiele militare continua sa aduca proviziile de care este nevoie si sa ii evacueze pe sinistratii cu probleme deosebite. Zeci de mii de oameni, majoritatea negri din cartierele sarace ale orasului inca sint in imposibilitatea de a pleca. In schimb, mai mult de un milion de persoane au fost evacuate. Cei mai multi au fost mutati in Texas, Tennessee, Indiana si Arkansas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.