Național

Cistigul salarial mediu a urcat pina la 330 de euro

Ziarul de Vrancea
5 sep 2009 570 vizualizări
In iulie leafa medie neta a saltat cu 11 lei, adica cu 2,61 euro

Cistigul salarial mediu net a crescut in iulie cu 0,8% (11 lei) fata de iunie, pina la 1.390 lei (330 euro), pe fondul acordarii unor prime de vacanta, a altor drepturi salariale suplimentare si a productiilor mai mari, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). In iunie, cistigul salarial mediu net crescuse cu 1,7% (23 lei) fata de luna mai, pina la 1.379 lei. Ritmul anual de crestere a cistigurilor salariale a coborit la 6,3%, de la 8,3% in iunie, insa se mentine peste indicele anual al preturilor de consum, de 5,06% in iulie, ceea ce semnifica faptul ca angajatii din Romania nu au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an. In plus, datele indica o imbunatatire a eficientei in sectorul industrial, in conditiile in care majorarile salariale au fost surclasate de cresterea productivitatii muncii in industrie, de 12,7% in perioada iunie 2008-iunie 2009, potrivit ultimelor date din buletinul lunar al INS. In industria prelucratoare, productivitatea muncii a crescut chiar mai mult, cu 15,2% in intervalul mentionat, insa una din cauzele principale a fost restringerea numarului de angajati. Cistigul salarial mediu brut a fost de 1.901 lei (451 euro) in a saptea luna din acest an, fiind cu 0,7% peste nivelul din luna precedenta. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a cistigului salarial mediu era cu 26,3% mai mare in iulie 2009, mai arata datele Statisticii. Cele mai mari salarii nete au fost platite in iulie in activitatile de transporturi aeriene (3.400 lei, 806 euro), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului (807 lei, 191 euro). In iulie au fost inregistrate cresteri ale cistigului salarial mediu net de 17,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si mariri intre 11% si 16% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv in activitatile de servicii anexe extractiei. In schimb, unele activitati au raportat scaderi ale cistigului salarial mediu net in iulie 2009 fata de luna anterioara, ca urmare a restringerii activitatii sau a acordarii de sume din profitul net si premii ocazionale in luna precedenta. Astfel, in activitatile de intermedieri financiare -cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii -, cistigul salarial mediu net a fost in iulie cu 14,8% mai mic decit in iunie. Scaderi mai modeste, cuprinse intre 3% si 7%, au avut loc in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, invatamint, alte activitati industriale, activitati de editare, sanatate si asistenta sociala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.