Național

O noua telenovela pentru romani: Demisia Monei Musca

Ziarul de Vrancea
29 iul 2005 837 vizualizări
Mona Musca taind ceapa, Mona Musca discutind cu nevoiasii la metrou, Mona Musca sarutindu-si sotul la intoarcerea acasa, Mona Musca vorbind ferm cu subordonatii, care acum sint tristi ca ii paraseste, Mona Musca - femeia cu principii, asta li se ofera romanilor la televizor de citeva zile zile.


Femeia-politician, model pentru romance, care isi doresc sa fie ca ea, a fost subiectul celei mai noi telenovele servita romanilor la finalul unei crize politice, care a marcat Romania mai mult de doua saptamini. Tariceanu ba si-a dat demisia, ba si-a retras-o, dar iata ca a venit Mona Musca, femeia cu principii, care demisioneaza in locul sau, dupa ce a votat impotriva premierului la ultima sedinta a conducerii PNL. Astfel, Mona Musca dovedeste ca este un "barbat politic", iar Tariceanu nu, este concluzia simplista si de aici incepe telenovela, cu lacrimi la Ministerul Culturii si cu numaratul minutelor de ministeriat in direct la posturile de televiziune. De fapt, filmul era deja montat din anii trecuti, cind Mona Musca, desi era in bancile opozitiei, a fost filmata si fotografiata, cu voia sa, in toate ipostazele vietii politice si private. Mai mult, Mona Musca a avut un pictorial in revista "Plai cu boi", in care era imbracata doar cu un prosop.

In paralel, Mona Musca si-a construit imaginea de om politic implicat in Alianta PNL-PD, a punctat la toate dezbaterile televizate prin interventii clare si ferme, a condus un minister timp de sase luni, reusind sa initieze reforme si chiar a participat efectiv la stingerea incendiului de la Opereta.

Ea este poate un model in Romania pentru imaginea publica a politicienilor, iar gestul demisiei ii completeaza si ii intareste aceasta imagine. Mediatizarea intensa a demisiei a fost tocmai rezultatul constructiei de imagine publica.


Demisia are si alte resorturi

Mona Musca a trebuit sa faca acum gesturi minime - explicatii privind demisia si o intilnire cu subordonatii la minister, dar a beneficiat de toata constructia de imagine anterioara, ziaristii inghesuindu-se sa ii ia declaratii si sa o filmeze. De acum, Mona Musca poate vorbi cu autoritatea politicianului cu principii despre guvernare, despre Alianta PNL-PD, despre orice problema politica in general. Ea se va adresa tot timpul de la un etaj superior al politicii, avind la baza un gest unanim apreciat, acela de a demisiona pentru un principiu, pe care n-a putut sa-l faca nici un alt politician pina acum. Din contra, ministri slab pregatiti profesional, ineficienti, care au furat sau care au adus mari prejudicii partidelor lor s-au legat strins de scaune si nu s-au dat la o parte decit dupa scandaluri publice. Daca rolul sau in Alianta PNL-PD s-ar fi incheiat aici, Mona Musca si-ar fi dat demisia discret. Dar, pe linga principii, demisia are si alte resorturi: sustinerea lui Theodor Stolojan si schimbari in PNL. Mona Musca nu este in postura politicianului nemultumit de seful sau de partid si de guvern, care pleaca si lasa totul balta. Ea vrea altceva decit Tariceanu: pe Stolojan si alegeri anticipate. De acum, poate sa critice nestigherita Guvernul, nemaifiind implicata si sa coaguleze un grup in PNL, liantul fiind autoritatea pe care o are. De aceea, demisia Monei Musca trebuie privita si ca o piesa in jocul politic din PNL, de care consilierul prezidential Theodor Stolojan si Palatul Cotroceni nu sint complet straini. Mona Musca este departe de a-si fi incheiat cariera politica, ba chiar aceasta va lua o noua turnura. Poate citeva episoade. (Comentariu de Cristian Dimitriu)


Cine ii ia locul Monei Musca?

Printre numele vehiculate ca inlocuitori ai Monei Musca la conducerea Ministerului Culturii figureaza Adrian Cioroianu si Adrian Iorgulescu. Intrebat daca Adrian Cioroianu ar putea fi numit ministru al Culturii in locul Monei Musca, senatorul PNL Puiu Hasotti a precizat ca, din toamna, Cioroianu va fi observator la Parlamentul European si i-ar fi dificil sa exercite si functia de ministru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.