Național

Deputatii isi bat joc de banii publici

Ziarul de Vrancea
26 iul 2005 562 vizualizări
Deputatul PSD Constantin Nita a cheltuit peste 832 de milioane de lei pentru "cazare" in Bucuresti iar alti deputati au vorbit la telefon de jumatate de miliard de lei

Institutul pentru Politici Publice (IPP) reclama lipsa de rigoare in cheltuirea fondurilor publice si tolerarea de catre conducerea Camera Deputatilor a carentelor de management in privinta cheltuielilor facute pentru parlamentari. Potrivit raportului furnizat de IPP, cele mai mari cheltuieli pentru cazare au fost inregistrate, in anul 2002, de deputatul PSD Constantin Nita, care a cheltuit peste 832 de milioane de lei. Raportind sumele anuale la tariful de cazare la hotel pentru anul corespunzator, Nita ar fi decontat un numar de 492 de zile de cazare pe an la hotel. O alta varianta care ar explica, potrivit IPP, sumele decontate, ar fi aceea ca deputatul PSD s-a cazat in acelasi timp si la hotel si in alte spatii pe parcursul a 389 de zile. IPP constata ca, in anul 2004, pentru cei 210 deputati cazati, Camera Deputatilor a platit, in medie, 700 de milioane de lei anual pentru fiecare parlamentar cazat la hotel si 224 de milioane de lei pentru unul care a optat sa stea "in alte spatii". Adrian Moraru, director programe partide politice si alegeri in cadrul IPP, a declarat, ieri, ca ar fi fost mai eficient ca sumele alocate pentru cazare sa fie folosite pentru construirea unui hotel al parlamentarilor. El a mentionat ca exista situatii in care unii parlamentari au solicitat si au primit decontari pentru cazarea in circumscriptii, desi aveau locuinte proprietate personala in respectivele localitati.


Sparti la gura pe fonduri publice

Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si liderii grupurilor parlamentare au efectuat, in 2004, convorbiri suplimentare pe telefoanele mobile in valoare de un miliard de lei, bani decontati din bani publici. Deputatii beneficiaza de telefoane mobile cu un abonament lunar in valoare de 18 USD, cu 400 de minute incluse. In anul 2003, Camera Deputatilor a platit pentru convorbirile deputatilor la telefoanele mobile peste patru miliarde de lei, dintre care aproape un miliard reprezentind costuri suplimentare abonamentului lunar. In perioada 2001-2004, doi dintre membrii conducerii Camerei, respectiv, chestorii Borbely Laszlo si Nicolae Vasilescu, au decontat costuri suplimentare la factura pentru telefonul mobil de peste o jumatate de miliard de lei, iar secretarul Tudor Mohora de peste 483 de milioane de lei. Deconturi de circa un sfert de miliard de lei au prezentat patru dintre membrii Biroului Permanent al Camerei, respectiv vicepresedintii Constantin Nita si Corneliu Ciontu si Viorel Hrebenciuc si chestorul Alexandru Lapusan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.