Național

Magistratii ameninta cu trei ore de greva pe zi

Ziarul de Vrancea
9 iul 2009 648 vizualizări
Justitia se indreapta spre un blocaj total, in urma protestelor judecatorilor n tensiunea a explodat in momentul in care ministrul Predoiu a decis sa taie sporurile de 50% pentru stres

In fiecare zi, intre 9.00 si 12.00, judecatorii ameninta ca vor protesta pina cind se vor rezolva problemele din justitie si in special reacordarea sporurilor de 50% pentru solicitare neuropsihica si stres. Reprezentantii judecatorilor din Romania au decis ieri sa nu mai participe la procesele electorale care vor urma, a declarat reprezentantul SoJust, judecatorul Adrian Neacsu, fapt care ar putea bloca alegerile prezidentiale. Judecatorii fac parte din birourile electorale, fiind desemnati prin tragere la sorti. Decizia magistratilor de a protesta zilnic vine dupa ce ministrul Catalin Predoiu le-a cerut judecatorilor sa intrerupa protestele, spunind ca incetarea activitatii este contrara legii. Predoiu a spus ca a anuntat CSM, inca de la inceputul anului, ca nu vor mai fi bani pentru plata sporului de stres, de 50%. In replica magistratii din Asociatia Magistratilor din Romania, au cerut Guvernului demiterea ministerului de Justitie. Ulterior Predoiu a dat un raspuns ferm: "Demisia nu este o optiune!" Catalin Predoiu sustine ca va reduce sporurile angajatilor din Ministerul Justitiei. Ministrul Justitiei a anuntat reducerea mai multor sporuri din cadrul Ministerului Justitiei si incetarea de principiu a detasarilor, avind in vedere ca a declansat procesul de reorganizare a MJ. Astfel, a fost taiat sporul in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, de la 30% la 10% si sporul de manager public. De asemenea, Predoiu a declarat ca nu mai acorda sporuri PHARE pina nu observa rezultate mai bune.


Judecatorii tin ministerul in sah


Magistratii de la toate instantele din Bucuresti, dar si din Ilfov, Cluj si Iasi au suspendat ieri pentru trei ore, activitatea sedintelor de judecata. Magistratii Curtii Supreme de Justitie, desi nu sint afectati de aceasta masura, au decis sa intrerupa si ei, pentru trei ore, activitatea in salile de judecata. Personalul auxiliar s-a alaturat, de asemenea, protestelor initiate de magistrati, din acelasi motiv. Marti, in urma a cinci procese, Curtea de Apel Bucuresti a decis, suspendarea actului administrativ emis de Ministerul Justitiei prin care a fost intrerupta acordarea sporului de 50%, admitind cererea judecatorilor si personalului auxiliar de la Tribunalul Bucuresti si a procurorilor de la Parchetul Capitalei. Deciziile de marti ale Curtii de Apel Bucuresti nu sint definitive, ele putind fi atacate la instanta suprema, de Ministerul de Justitie, dar blocheaza reducerea salariilor, doar pentru cei care au contestat masura, in instanta.


Procurorii DIICOT sustin ca nu au bani


Procurorii DIICOT anunta, printr-un comunicat, ca starea financiara impiedica realizarea prioritatilor stabilite pentru 2009 si desfasurarea activitatii curente si ca nu mai au bani pentru utilitatile si chiriile pentru spatiile unitatilor teritoriale. In acest context, continua comunicatul, trebuie subliniat faptul ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism este pusa in imposibilitatea achitarii utilitatilor si chiriilor pentru spatiile in care isi desfasoara activitatea unitatile teritoriale, avind restante de 1.146.031 de lei. Fondul special pentru organizarea si constatarea infractiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire a informatorilor si colaboratorilor acestora a fost mult diminuat, ceea ce conduce la desfasurarea cu dificultate a activitatii procurorilor in combaterea tendintelor actuale in materia infractionalitatii si creeaza un sentiment de insecuritate generala.



Cea mai mare grupare de traficanti de heroina risca sa scape


Cea mai mare grupare de traficanti de heroina din Capitala a fost anihilata ieri dimineata in urma operatiunii desfasurate de politistii antidrog si procurii DIICOT. In timpul investigatiilor au fost capturate 4,2 kg de heroina. Actiunea risca sa fie insa compromisa de protestul magistratilor. Daca mandatele de retinere eliberate pe numele suspectilor capturati in urma descinderilor de ieri vor expira inainte ca magistratii sa elibereze mandatele de arestare pe numele lor, traficantii vor fi pusi deindata in libertate. Aceasta nu ar fi singura problema. Politistii antidrog au fost nevoiti sa astepte ore in sir in fata unei locuinte in care aveau informatii ca s-ar afla o importanta cantitate de stupefiante. Si asta din cauza ca, magistratii intirziau sa emita mandatul de perchezitie necesar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.