Politică

Un nou episod din lupta dintre Chitic și Drăgan la Mărășești

Ionel Sclavone
27 feb 2017 4244 vizualizări
Florile de 8 martie și vânzarea unui teren, motiv de scandal între liberali și pesediști la Mărășești.La Mărășești se derulează, în aceste zile, un nou episod din lupta dintre Puterea PSD, reprezentată de primarul Valerică Chitic și Opoziția al cărei exponent este președintele filialei locale a PNL, Daniel Drăgan. Cea mai nouă dispută are drept cauze mai multe hotărâri care au fost adoptate în ultima ședință a aleșilor locali. Pe de-o parte, liberalii lui Drăgan susțin că anumite proiecte au fost votate fără ca legea să fie respectată și fără să se țină cont de nevoile comunității. Pe de altă parte, primarul consideră că opozanții sunt niște reclamagii care lansează acuzații fără să se documenteze dinainte.

 

Într-un comunicat transmis presei după ședința Consiliului Local din 22 februarie, reprezentanții PNL Mărășești aduc mai multe acuzații primarului PSD Valerică Chitic. Prima dintre acestea se referă la vânzarea unui teren de 6,5 hectare către o societate comercială, pentru 1.000 de euro/ha. Potrivit comunicatului, Primăria ar fi trebuit să organizeze licitație,fixeze prețul de pornire la 1.000 de euro/ha și să permită și altor persoane participe. Mai mult, susțin ei,  proiectul a trecut în consiliu cu votul unei persoane angajate la firma interesată de teren:

Întrucât proiectul nu a întrunit 2/3 pentru validare, deoarece au fost 5 voturi PNL împotrivă, 11 voturi PSD pentru și 1 abținere, primarul Chitic Valerică a hotărât, după un schimb de priviri cu consilierul care s-a abținut să se repete procedura votului. Abținerea, legală de altfel, (n.r. - pentru că era o situație de conflict de interese) venea din partea consilierului PSD angajat al societății care urmează să cumpere suprafața de teren. Astfel, propunerea de vanzare a trecut ilegal, forțată fiind de edilul orașului."

Conform primarului Chitic lucrurile nu stau așa cum sunt prezentate de opoziție și că oricine poate cerceta documentele care stau la baza vânzării. „Societatea care cumpără terenul îl are în concesiune de mulți ani. Locația nu se pretează la alte activități deoarece acolo a fost amenajată o balastieră“, a precizat primarul.


În ce privește votul, Chitic spunenu este ilegal și că s-a procedat corect și transparent: „Consilierul care s-a abținut nu cunoștea exact prevederile privind conflictul de interese. Omul este un simplu angajat al firmei, nu este nici asociat și nici nu deține funcții de conducere. I s-a explicat și apoi a votat în cunoștință de cauză. Dacă ar fi fost ceva ilegal, discuția nu s-ar fi purtat în văzul tuturor“.  

 

Liberalii nemulțumiți de numărul membrilor CA la ILGO Mărășești

A doua acuzație se referă modificarea statutului ILGO Mărășești, operatorul de salubritate din subordinea Primăriei. Potrivit liberalilor, noul act prevede ca în Consiliul de Administrație care asigură conducerea unitățiifie aleși cinci membri în loc de trei ca până acum.

„De reținut faptul că, societatea nu are profit, managementul acesteia fiind precar. În mandatele trecute consilierii ILGO nu au fost remunerați. Într-un articol de presă defăimător și clar făcut împotriva consilierilor PNL din CL Mărășești, edilul a mințit cititorii menționând că aceștia au cerut mărirea taxei de salubritate. Taxa se va majora, dar în mandatul viitor al noului Consiliu de Administrație ILGO, pentru a putea susține plata lunară a membrilor“, se arată în comunicatul de presă al PNL Mărășești.

Chitic i-a trimis pe cei ce au formulat acuzația  să se documenteze, precizând că în Consiliul de Administrație (CA) al ILGO au fost dintotdeauna cinci membri: „Dacă ar fi citit statutul ar fi descoperit că nu s-a modificat nimic“.

El a menționat unitatea își va diversifica obiectul de activitate iar CA va fi plătit în funcție de rezultate: „Avem în intenție să înființăm un atelier de turnat pavele și borduri și altul de feronerie care să presteze activități pentru primărie. ILGO nu se va mai ocupa doar de salubritate ci și de diverse lucrări locale precum reparația trotuarelor, înlocuirea mobilierului urban etc.“

Banii pentru cadouri de 8 martie motiv de dispută

A treia acuzație privește alocarea a 20.000 de lei pentru flori și bomboane care să fie oferite femeilor de 1 și 8 martie. Banii, se arată în comunicat, trebuiau utilizați pentru achiziția unor containere care să permită colectarea diferențiată a gunoiului: „Acest lucru ar fi dus la micșorarea taxelor de salubritate, așa cum cer normele legale în acest sens. Primarul a refuzat categoric o astfel de propunere“.

Chitic a subliniatnu va renunța la cadourile oferite femeilor deoarece este o acțiune intrată în tradiția orașului. „Veniturile sunt mici și multe femeile nu-și permit să sărbătorească de 8 martie așa că de câțiva ani le oferim flori și bomboane din partea Primăriei, ca să le facem o bucurie. Pentru unii, gestul nu reprezintă mare lucru, însă pentru ele contează mult. Totul se face legal și avem fotografii și documente justificative ca să demonstrăm“, a precizat primarul.

De altfel, chiar dacă n-ar fi fost vorba de cadouri, Primăria tot n-ar fi putut cumpăra containere deoarece salubritatea cade în sarcina ILGO. „Dacă are nevoie de containere, ILGO trebuie să le cumpere, nu primăria. Dacă am face așa cum au propus cei de la PNL, am fi acuzați că deturnăm fondurile“ a menționat Valerică Chitic. 

Un alt episod din lupta pentru putere

Ce se întâmplă la Mărășești pare un alt episod din lupta dintre Valerică Chitic, reprezentantul PSD,  și  Daniel Drăgan, cel care conduce filiala locală a PNL. Cei doi s-au confruntat în numeroase rânduri, de-a lungul anilor, în alegeri, în Consiliul Local sau în fața localnicilor aruncându-și  acuzații unul altuia.


De această dată, Drăgan a declarat aspectele din comunicat vor face subiectul unei sesizări către Prefectură care să se pronunțe în privința legalității hotărârilor adoptate. „Consilierii noștri vor sesiza prefectura în legătură cu aspectele de legalitate ale hotârârilor adoptate. În calitate de președinte al PNL Mărășești voi prezenta situația în birouluii de conducere și vom decide cum vom acționa ca partid de opoziție. Am transmis acel comunicat deoarece considerăm că opinia publică trebuie să fie pusă la curent“, a declarat Daniel Drăgan.

În replică, Valerică Chitic își trimite opozanțiireclame unde doresc, așa cum au făcut-o și în trecut: „M-am obișnuit deja cu modul lor de a face opoziție. Nu este an în care să nu-mi facă trei-patru reclamații pe la poliție, parchet, DNA și pe la tot felul de alte instituții“. (Ionel Sclavone)

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.