Local

Politiștii locali vrânceni vor urma cursuri pe care le vor plăti dacă nu le promovează

Ionel Sclavone
24 apr 2024 1475 vizualizări

Polițiștii locali din Vrancea vor fi obligați să urmeze cursuri de formare profesională. Iar în cazul în care nu le vor absolvi, ei vor trebui să plătească contravaloarea. Măsura este prevăzută în proiectul viitoarei legi de organizare a Poliției Locale.

Poliția locală va fi reorganizată după o nouă lege care prevede, pe de-o parte, extinderea atribuțiilor acestor funcționari, iar pe de altă parte, obligativitatea participării și absolvirii unor cursuri de formare profesională.

 Noile măsuri sunt în dezbatere publică și urmează să fie promovate printr-un act normativ.

În condițiile în care unul dintre reproșurile aduse polițiștilor locali este că nu au pregătirea necesară exercitării unor atribuții similare celor ale ofițerilor și agenților din Poliția Română, proiectul legislativ are în vedere îmbunătățirea acestui lucru. Astfel, polițiștii vor fi obligați să urmeze cursuri de formare profesională perioadică.

Procesul de școlarizare și formare este reglementat prin proiectul legislativ aflat în dezbatere publică. Obiectivul urmărit este de a asigura acumularea cunoștințelor și deprinderilor practice necesare exercitării funcției de polițist local.

Pentru a exercita această funcție, candidații vor trebui să satisfacă atât condiții generale, cât și unele specifice, inclusiv deținerea permisului de conducere categoria B. Ocuparea unui post de polițist local se va face în baza unui examen care va include mai multe probe de evaluare, între care test psihologic, probă fizică, examen medical și verificarea cunoștințelor de specialitate.

Cei admiși, care vor fi numiți în funcție vor trebui să urmeze programe de formare inițială și continuă. Este vorba despre cursuri de ordine publică, circulație etc. organizate de instituții de învățământ subordonate Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

De exemplu, programele de formare inițială în domeniul ordinii publice și circulației rutiere, în cadrul MAI vor avea o durată de 4 luni. Vor fi exceptați de la aceste programe de pregătire și formare acei polițiști locali ce provin din structurile de ordine și siguranță publică ale MAI ori au urmat un program de pregătire inițială într-o instituție de învățământ din cadrul MAI.

Totodată, polițiștii locali trebuie să urmeze programe de formare organizate de Institutul Național de Administrație sau de alți furnizori de formare profesională acreditați. Aceste programe vizează dezvoltarea competențelor necesare în domeniul lor de activitate.

Cheltuielile de școlarizare vor fi suportate de Poliția locală sau de autoritățile locale. În cazul încetării raporturilor de serviciu din motive imputabile polițiștilor locali, aceștia vor putea fi obligați să suporte costurile cu școlarizarea.

De asemenea, „polițistul local care, din motive imputabile lui, nu a absolvit programul de formare inițială și programul de formare specializată destinat polițiștilor locali (...) nu va putea fi încadrat pe o funcție publică specifică, urmând a fi eliberat din funcția publică specifică și obligat să achite contravaloarea programelor de formare”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.